Basic health promotion and nutrition (5 cr)
Code: HY00EP38-3008
General information
- Enrollment
-
07.11.2022 - 18.11.2022
Registration for the implementation has ended.
- Timing
-
09.01.2023 - 26.05.2023
Implementation has ended.
- Number of ECTS credits allocated
- 5 cr
- Local portion
- 3 cr
- Virtual portion
- 2 cr
- Mode of delivery
- Blended learning
- Unit
- Department of Health Care and Emergency Care
- Campus
- Kouvola Campus
- Teaching languages
- Finnish
- Seats
- 20 - 35
- Degree programmes
- Degree Programme in Health Care
- Teachers
- Liisa Korpivaara
- Johanna Koskenniemi
- Teacher in charge
- Liisa Korpivaara
- Groups
-
THKV22SPHealth Care, full-time studies
- Course
- HY00EP38
Objective
Health promotion
You understand the basis and levels of health and welfare promotion.
You recognize the protective and strengthening factors of individual and community health and global health threats and challenges.
You can search and apply statistical information about the welfare of the population and draw conclusions about public health.
You understand the possibilities of welfare technology in health promotion.
You understand the consequence of health inequalities in the population and you can affect them.
You understand the ethical principles of health promotion.
Nutrition
You know how to apply Finnish nutrition and treatment recommendations for different age and target groups in preventing and nursing national diseases.
You know how to integrate nutritional care and guidance into comprehensive nursing in cooperation with a network of multisectoral experts.
You can take into account sustainable development and ethics in nutritional care and guidance.
You can assess the nutritional status of a customer/patient and refer the customer/patient in the risk of malnutrition to an expert.
Content
Health promotion
What is the basis of welfare and health promotion?
What are the levels of promotion and prevention of health?
What kind of factors protect and strenghten health?
How do you co-operate with the third sector in health and welfare promotion?
What are current global challenges and threats in health promotion?
How you can apply statistical information about the welfare of the population?
What opportunities there are in welfare analytics, health tchnology and artificial intelligence in health promotion?
What kind of consequences are in health inequality and how you can affect them?
How can you take into account ethics in health promotion?
Nutrition
What are Finnish nutrition recommendations for different age groups?
How you apply the contents of nutrition recommendations in dietary habits of the client?
How you can take into account sustainable development and ethics in dietary habits of the client?
How you apply nutrition care and preventive nutrition guidance on the basis of recommendations?
Course material
Yleisen terveyden edistämisen (3op) materiaalit ovat mainittu Learnissa.
Ravitsemuksen (2 op) verkkomateriaalit on ilmoitettu Learnissa.
Study forms and methods
Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Yleisen terveyden edistämisen osuus ( 3op) sisältää lähiopetusta (kampuksella ja verkossa), itsenäistä opiskelua ja oppimistehtäviä sekä seminaariopetusta.
Ravitsemus ja ravitsemusohjauksen (2 op) osuuden opintosisällöt opiskellaan itsenäisesti Learnin materiaalinen avulla, laatimalla oppimistehtäviä ja suorittamalla verkkotentti.
Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Ei ole käytössä tässä toteutuksessa.
Työhön integroitu oppimisväylä:
Ei ole käytössä tässä toteutuksessa
RDI and work-related cooperation
Ei sisälly.
Timing of exams and assignments
Ilmoitetaan opintojakson alussa.
International cooperation
Ei sisälly
Student workload
Yleisen terveyden edistämisen osuus 3op eli 81 tuntia
Ravitsemus ja ravitsemusohjaus 2 op on opiskelijan työmääränä 54 tuntia.
Course part description
Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Yleisen terveyden edistämisen osuus ( 3op) sisältää lähiopetusta (kampuksella ja verkossa), itsenäistä opiskelua ja oppimistehtäviä sekä seminaariopetusta.
Ravitsemuksen (2 op) osuuden opintosisällöt opiskellaan itsenäisesti Learnin materiaalien avulla, laatimalla oppimistehtäviä ja suorittamalla verkkotentti.
Further information
Yleisen terveyden edistämisen osuus: Liisa Korpivaara (liisa.korpivaara(at)xamk.fi)
Ravitsemuksen osuus: Johanna Koskenniemi (johanna.koskenniemi(at)xamk.fi)
Evaluation scale
1-5
Assessment methods and criteria
Yleisen terveyden edistämisen osuus (3 op):
- oppimistehtävien suorittaminen määräaikojen puitteissa
- numeerisesti arvioitavan tehtävän suorittaminen määräpäivään mennessä - tehtävän arviointikriteerit annetaan tehtävän yhteydessä
Ravitsemus- ja ravitsemusohjauksen osuus (2 op):
- oppimistehtävien suorittaminen määräaikaan mennessä, arviointi hyväksytty/täydennettävää/hylätty. Tehtävien arviointikriteerit annetaan tehtävän yhteydessä.
- verkkotentti arvioidaan numeraalisesti 1-5 hyväksytyn suorituksen osalta ja kaksi uusintaverkkomahdollisuutta. Hyväksyttyyn suoritukseen 50 % oikein.
Qualifications
No prerequisites