Skip to main content

Basic health promotion and nutrition (5 cr)

Code: HY00EP38-3008

General information


Enrollment
07.11.2022 - 18.11.2022
Registration for the implementation has ended.
Timing
09.01.2023 - 26.05.2023
Implementation has ended.
Number of ECTS credits allocated
5 cr
Local portion
3 cr
Virtual portion
2 cr
Mode of delivery
Blended learning
Unit
Department of Health Care and Emergency Care
Campus
Kouvola Campus
Teaching languages
Finnish
Seats
20 - 35
Degree programmes
Degree Programme in Health Care
Teachers
Liisa Korpivaara
Johanna Koskenniemi
Teacher in charge
Liisa Korpivaara
Groups
THKV22SP
Health Care, full-time studies
Course
HY00EP38
No reservations found for realization HY00EP38-3008!

Objective

Health promotion
You understand the basis and levels of health and welfare promotion.
You recognize the protective and strengthening factors of individual and community health and global health threats and challenges.
You can search and apply statistical information about the welfare of the population and draw conclusions about public health.
You understand the possibilities of welfare technology in health promotion.
You understand the consequence of health inequalities in the population and you can affect them.
You understand the ethical principles of health promotion.

Nutrition
You know how to apply Finnish nutrition and treatment recommendations for different age and target groups in preventing and nursing national diseases.
You know how to integrate nutritional care and guidance into comprehensive nursing in cooperation with a network of multisectoral experts.
You can take into account sustainable development and ethics in nutritional care and guidance.
You can assess the nutritional status of a customer/patient and refer the customer/patient in the risk of malnutrition to an expert.

Content

Health promotion
What is the basis of welfare and health promotion?
What are the levels of promotion and prevention of health?
What kind of factors protect and strenghten health?
How do you co-operate with the third sector in health and welfare promotion?
What are current global challenges and threats in health promotion?
How you can apply statistical information about the welfare of the population?
What opportunities there are in welfare analytics, health tchnology and artificial intelligence in health promotion?
What kind of consequences are in health inequality and how you can affect them?
How can you take into account ethics in health promotion?

Nutrition
What are Finnish nutrition recommendations for different age groups?
How you apply the contents of nutrition recommendations in dietary habits of the client?
How you can take into account sustainable development and ethics in dietary habits of the client?
How you apply nutrition care and preventive nutrition guidance on the basis of recommendations?

Course material

Yleisen terveyden edistämisen (3op) materiaalit ovat mainittu Learnissa.
Ravitsemuksen (2 op) verkkomateriaalit on ilmoitettu Learnissa.

Study forms and methods

Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Yleisen terveyden edistämisen osuus ( 3op) sisältää lähiopetusta (kampuksella ja verkossa), itsenäistä opiskelua ja oppimistehtäviä sekä seminaariopetusta.

Ravitsemus ja ravitsemusohjauksen (2 op) osuuden opintosisällöt opiskellaan itsenäisesti Learnin materiaalinen avulla, laatimalla oppimistehtäviä ja suorittamalla verkkotentti.

Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Ei ole käytössä tässä toteutuksessa.

Työhön integroitu oppimisväylä:
Ei ole käytössä tässä toteutuksessa

RDI and work-related cooperation

Ei sisälly.

Timing of exams and assignments

Ilmoitetaan opintojakson alussa.

International cooperation

Ei sisälly

Student workload

Yleisen terveyden edistämisen osuus 3op eli 81 tuntia
Ravitsemus ja ravitsemusohjaus 2 op on opiskelijan työmääränä 54 tuntia.

Course part description

Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Yleisen terveyden edistämisen osuus ( 3op) sisältää lähiopetusta (kampuksella ja verkossa), itsenäistä opiskelua ja oppimistehtäviä sekä seminaariopetusta.

Ravitsemuksen (2 op) osuuden opintosisällöt opiskellaan itsenäisesti Learnin materiaalien avulla, laatimalla oppimistehtäviä ja suorittamalla verkkotentti.

Further information

Yleisen terveyden edistämisen osuus: Liisa Korpivaara (liisa.korpivaara(at)xamk.fi)

Ravitsemuksen osuus: Johanna Koskenniemi (johanna.koskenniemi(at)xamk.fi)

Evaluation scale

1-5

Assessment methods and criteria

Yleisen terveyden edistämisen osuus (3 op):
- oppimistehtävien suorittaminen määräaikojen puitteissa
- numeerisesti arvioitavan tehtävän suorittaminen määräpäivään mennessä - tehtävän arviointikriteerit annetaan tehtävän yhteydessä

Ravitsemus- ja ravitsemusohjauksen osuus (2 op):
- oppimistehtävien suorittaminen määräaikaan mennessä, arviointi hyväksytty/täydennettävää/hylätty. Tehtävien arviointikriteerit annetaan tehtävän yhteydessä.
- verkkotentti arvioidaan numeraalisesti 1-5 hyväksytyn suorituksen osalta ja kaksi uusintaverkkomahdollisuutta. Hyväksyttyyn suoritukseen 50 % oikein.

Qualifications

No prerequisites

Go back to top of page