Food safety (5 cr)
Code: YT00AF68-3007
General information
- Enrollment
-
07.11.2022 - 18.11.2022
Registration for the implementation has ended.
- Timing
-
09.01.2023 - 30.04.2023
Implementation has ended.
- Number of ECTS credits allocated
- 5 cr
- Local portion
- 5 cr
- Mode of delivery
- Contact learning
- Unit
- Department of Forestry and Environmental Technology
- Campus
- Mikkeli Campus
- Teaching languages
- Finnish
- Seats
- 20 - 40
- Degree programmes
- Degree Programme in Environmental Technology
- Teachers
- Ulla Blomquist
- Teacher in charge
- Ulla Blomquist
- Groups
-
YTMI21KPEnvironmental Technology, full-time studies
- Course
- YT00AF68
Objective
You know the basic factors which influence the food chain from farm to fork.
You know the basics of origin, contents, package markings and usability, and are able to carry out basic food supervision.
You are familiar with food legislation.
Content
What kind of information can you or you have to offer consumers about food?
How can you prevent food poisoning or spoiling? Which factors have influence on these?
How to collect data about food by observing cooking and service? This is studied through practical exercises.
How to make official documents about supervision? This is studied through practical exercises.
Course material
Opettajan Learnissa jakama materiaali.
Study forms and methods
Työviikkopohjainen oppimisväylä: työjärjestyksen mukaiset teoriatunnit.
Opintoja nopeuttava oppimisväylä: soveltuu nopeuttajille, ei edeltävyysehtoja.
Työssäkäyntiin integroitu oppimisväylä: alan yrityksessä tai organisaatiossa työskentelevä voi suorittaa opintojakson osittain työpaikalla ja osoittaa osaamisensa näyttönä, edellyttää, että työssä perehdytään opintojaksolla käsiteltäviin teemoihin ja vaatii työnantajan suostumusta ohjaukseen.
RDI and work-related cooperation
Havainnointiharjoitukset tehdään oikeissa alan yrityksissä.
Timing of exams and assignments
Oppimistehtävien määräajat ilmoitetaan opintojakson alussa.
Student workload
5 op tarkoittaa 135 h opiskelijan työtä.
Course part description
Kuluttajalle annettavat tiedot osassa perehdytään pakkaus- ja myyntimerkintöihin.
Elintarviketurvallisuusosassa paneudutaan elintarvikkeiden pilaantumiseen ja ruokamyrkytyksiin.
Havainnointiosuudessa tehdään käytännön harjoituksia ja kirjoitetaan niiden pohjalta erilaisia dokumentteja.
Further information
Varaa aikaa omalla ajalla tehtäviin pitkäkestoisiin (n. 1h) havainnointiharjoituksiin.
Evaluation scale
1-5
Assessment methods and criteria
Arviointi tapahtuu oppimistehtävien perusteella. Arviointikriteerit kunkin tehtävän osalta ilmoitetaan opintojakson alussa.
Qualifications
Attending the course requires completing the course of Basics of food know-how or equivalent knowledge.