Ammattiruotsi (5 op)
Toteutuksen tunnus: KY00DS46-3148
Toteutuksen perustiedot
Ilmoittautumisaika
04.11.2024 - 17.11.2024
Ajoitus
13.01.2025 - 04.05.2025
Opintopistemäärä
5 op
Virtuaaliosuus
5 op
Toteutustapa
Etäopetus
Yksikkö
Yhteisten opintojen koulutusyksikkö
Toimipiste
- Mikkelin kampus
- E-kampus
Opetuskielet
- Suomi
- roo.sv
Paikat
20 - 55
Koulutus
- Tietojenkäsittelyn koulutus
Opettaja
- Riikka Kettunen
Ryhmät
-
ITMI24SPInformation technology, päivätoteutus
-
TKMI23KVTietojenkäsittely, verkkototeutus
- 13.01.2025 09:30 - 10:30, Aloitusinfo: Ammattiruotsi KY00DS46-3148
Tavoitteet
Osaat toimia oman alasi viestintätilanteissa ruotsin kielellä sekä suullisesti että kirjallisesti.
Tunnet alasi keskeisen termistön ja pystyt hyödyntämään kielitaitoasi asiantuntijatehtävissä.
Tavoitetasona on eurooppalaisen viitekehyksen tasoa B1 sekä asetusta 18.12.2014/1129 vastaava osaaminen.
Suoritettuasi opintojakson arvosanalla 3
· ymmärrät selkeää yleiskielistä puhetta ja työelämän puheviestintää.
· käytät perusrakenteita jokseenkin virheettömästi sekä suullisessa että kirjallisessa viestinnässä.
· puhut kohtalaisen sujuvasti niin, että satunnaiset sanaston, ääntämisen tai lauserytmin epätarkkuudet eivät aiheuta väärinymmärryksiä.
· ymmärrät pääkohdat ammatillisista teksteistä ja pystyt reagoimaan niihin sekä suullisesti että kirjallisesti.
· osaat kertoa keskeiset asiat koulutuksestasi ja työkokemuksestasi esim. työnhakutilanteessa.
· osaat kertoa ja keskustella alasi keskeisimmistä asioista (esimerkiksi yritysten ja organisaatioiden toiminta, tuotteet, prosessit ja palvelut).
Sisältö
Mitä koulutukseen, työympäristöön ja työtehtäviin liittyvää sanastoa tarvitset ruotsiksi?
Miten toimit ruotsin kielellä työelämän viestintätilanteissa, esimerkiksi sähköpostissa, puhelimessa ja tapaamisissa?
Mitä oman ammattialasi ja toimintaympäristösi keskeistä perustermistöä tarvitset?
Opiskelumateriaali
Opettajan kokoama materiaali Learn-ympäristössä.
Opiskelumuodot ja -menetelmät
Opintojakso toteutetaan pääasiassa aikaan sitomattomana verkko-opetuksena, mutta se sisältää myös Teamsin kautta pidettävän vapaaehtoisen aloitustapaamisen ja vapaaehtoisia etäopetuskertoja, joissa panostetaan suullisen viestinnän harjoituksiin. Opettajan ohjausta on saatavilla etäopetuskertojen yhteydessä.
Opiskelu tapahtuu Learn-ympäristössä. Pääsy opintojaksoalustalle aukeaa viimeistään opintojakson alkamispäivänä. Materiaali on jaettu kolmeen teemaan (Jag som studerande, Mot arbetslivet ja Min bransch), joita harjoitellaan opintojakson aikana kirjallisin ja suullisin tehtävin. Jokainen teema on aikataulutettu omaksi kokonaisuudekseen ja osion tehtävät tulee suorittaa/palauttaa annettuun määräaikaan mennessä.
TKI ja työelämäyhteistyö
Opintojaksoon liittyy alakohtaisen sanaston ja viestintätilanteiden harjoittelua.
Tenttien ja tehtävien ajoittuminen
Opintojaksolla suoritetaan kunkin teeman päätteeksi oppimistehtävä/oppimistehtäviä, jotka palautetaan joko Learnin palautuskansioon tai keskustelualueelle aikataulun mukaisesti.
Opiskelijalla on oikeus osallistua opintojakson tenttiin sitten, kun kaikki opintojakson tehtävät on suoritettu hyväksytysti.
Opiskelija osallistuu suulliseen kokeeseen Teamsissa erillisen aikataulun mukaan viikkojen 16-17 aikana ja kirjalliseen tenttiin Exam-tenttiakvaariossa viikkojen 17-18 aikana. Exam-tentin voi suorittaa Xamkin kampuksilla tai missä tahansa muussa korkeakoulussa, joka löytyy Exam-tenttivierailulistalta (https://e-exam.fi/exam-tenttivierailu/).
Opintojakson varsinaisen tentin lisäksi opiskelijalla on mahdollisuus kahteen uusintasuorituskertaan Exam-tenttiakvaariossa opintojakson alussa sovittuina ajankohtina. Ensimmäinen uusintatentti ajoittuu touko-kesäkuulle ja toinen seuraavan syyslukukauden alkupuolelle.
Opiskelijan velvollisuus on huolehtia että uusintatentit tulevat hoidetuksi ajallaan, mikäli niihin on tarvetta. Opintojakso tulee suorittaa kokonaisuudessaan sen toteutusaikana ja mahdolliset uusintatentit on suoritettava niille tarjotuilla uusintatenttikerroilla.
Opiskelijan työmäärä
1 op vastaa noin 27 tuntia opiskelijan työtä. Työmäärä kuitenkin riippuu opiskelutaidoista ja aiemmasta osaamisesta. 5 op:n opintojaksolla opiskelijan työmäärä on noin 135 tuntia.
Toteutuksen osien kuvaus
Toteutus koostuu kolmesta teemasta, Jag som studerande, Mot arbetslivet ja Min bransch, joita harjoitellaan opintojakson aikana kirjallisin ja suullisin tehtävin.
Opintojakson suoritukset:
- yhteinen aloitusinfo Teamsissa viikolla 3, vapaaehtoinen osallistuminen
- itsenäinen verkko-opiskelu Learn-alustalla
- vapaaehtoisia etäopetuskertoja Teamsin välityksellä noin kerran kuukaudessa
- suullinen koe erillisen aikataulun mukaan Teamsissa v. 16-17
- kirjallinen tentti Exam-tenttiakvaariossa v. 17-18
Lisätietoja opiskelijoille
Tämä on verkko-opintojakso, jossa ei ole läsnäoloa vaativia tapaamiskertoja.
Itsenäiset oppimistehtävät tulee suorittaa opintojakson toteutusaikana, kirjallinen tentti tehdään Exam-tenttiakvaariossa ja suullinen koe pienryhmissä Teamsin välityksellä. Exam-tentin voi suorittaa missä tahansa korkeakoulussa, joka löytyy Exam-tenttivierailulistalta (https://e-exam.fi/exam-tenttivierailu/).
Toteutus koostuu kolmesta teemasta, Jag som studerande, Mot arbetslivet ja Min bransch, joita harjoitellaan opintojakson aikana kirjallisin ja suullisin tehtävin.
Tutkintotodistukseen tulee erillinen merkintä ruotsin kirjallisesta ja suullisesta taidosta. Sekä kirjallisesta että suullisesta kielitaidosta annetaan arvosana 1-3 tyydyttävästä taidosta tai 4-5 hyvästä taidosta. Arviointi perustuu valtakunnallisiin suosituksiin.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Opintojakson hyväksytty suorittaminen edellyttää kaikkien oppimistehtävien sekä kirjallisen että suullisen tentin hyväksyttyä suorittamista.
Oppimistehtävät arvioidaan hyväksytty/hylätty, suullinen koe arvosanalla tyydyttävä/hyvä ja kirjallinen tentti arvosanalla 1–5.
Esitietovaatimukset
Jos sinut on lähtötasotestin perusteella ohjattu ruotsin tehovalmennukseen, sinun on suoritettava se hyväksytysti tai hankittava itse valmentavan kurssin sisältöä vastaavat tiedot ennen ammattiruotsin alkamista.