Rakennusstatiikka (5 op)
Toteutuksen tunnus: RA00CQ11-3013
Toteutuksen perustiedot
Ilmoittautumisaika
06.04.2023 - 21.04.2023
Ajoitus
14.08.2023 - 20.12.2023
Opintopistemäärä
5 op
Virtuaaliosuus
2 op
Toteutustapa
60 % Lähiopetus, 40 % Etäopetus
Yksikkö
Robotiikan ja energia- ja rakennustekniikan koulutusyksikkö
Toimipiste
Kotkan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Koulutus
- Rakennustekniikan koulutus
Opettaja
- Juha Karvonen
Vastuuopettaja
Juha Karvonen
Ryhmät
-
RAKT23KMRakennustekniikka, monimuoto
- 10.11.2023 08:15 - 11:30, Rakennusstatiikka RA00CQ11-3013
- 29.11.2023 17:00 - 19:30, Rakennusstatiikka RA00CQ11-3013
- 16.12.2023 12:30 - 16:15, Rakennusstatiikka LOPPUKOE RA00CQ11-3013
Tavoitteet
Osaat arvioida rakenteiden staattista toimintaa
Osaat tehdä rakenteiden tasapainotarkasteluja
Osaat muodostaa rakennemallin staattisesti määrätylle rakenteelle ja ratkaista rakenteen tukivoimat
Osaat ratkaista palkkien, pilarien, ristikoiden ja tavanomaisten sauvarakenteiden rasitukset perustapauksissa
Sisältö
Perustietämys (ydinaines)
Mitkä ovat mekaniikan peruslait?
Mikä on voima ja mikä on momentti?
Miten kuormia mallinnetaan ja käsitellään statiikassa?
Miten rakenteiden tuenta mallinnetaan?
Mitä tarkoittaa kappaleen tasapaino
Miten vapaakappalekuva tehdään ja miten sen avulla voidaan ratkaista statiikan tehtäviä?
Mitä ovat rasitukset ja miten rasituskuvioiden avulla esitetään rakenteen sisäiset voimasuureet kokonaisvaltaisesti staattisesti määrätyssä rakenteessa?
Täydentävä tietämys
Mitkä ovat staattisesti epämääräisen rakenteen laskentaperiaatteet?
Miten poikkileikkauksen jännitysjakaumat voidaan määrittää statiikan laskentaperiaatteilla?
Erityistietämys
Miten käsinlaskentaa voidaan hallita kolmiulotteisessa rakenteessa?
Opiskelumateriaali
Opiskelumateriaalit ovat pääsääntöisin Learnissa tai Learniin tallennettuina linkkeinä verkkoaineistoihin. Mahdolliset oppikirjat on määritelty opintojakson Learn sivuilla. Muu opetusta ja opiskelua tukeva materiaali on myös pääsääntöisesti määritelty Learnissa. Oppituntien laskuharjoituksia tms. ei tallenneta Learniin vaan oletuksena on että opiskelijat osallistuvat opetukseen ja dokumentoivat itse em. harjoitukset.
Opiskelumuodot ja -menetelmät
Opintojakson suoritus on mahdollista (ja suositeltavaa) suorittaa työviikkopohjaisella oppimisväylällä eli osallistut työjärjestyksen mukaisesti opetukseen ja ohjaukseen. Opiskelusi rytmittyvät työjärjestyksen mukaisten oppituntien ja itsenäisesti tehtävien oppimistehtävien mukaan.
Opintoja nopeuttavalla oppimisväylällä on opiskelijan oltava läsnä ensimmäisellä kerralla ja keskusteltava opettajan kanssa suoritustavasta. Työhön integroitua oppimisväylää ei tarjota päiväopiskelijoille.
TKI ja työelämäyhteistyö
Ei sisälly.
Tenttien ja tehtävien ajoittuminen
Tutkintosääntö:
”Opintojakso on suoritettava opintojakson toteutusaikana. Opiskelijalla on mahdollisuus yrittää opintojakson suorittamista kaikkiaan kolme kertaa: opintojakson varsinaisella suorituskerralla tai kahdella uusintasuorituskerralla. Uusintasuoritukset tulee järjestää vuoden kuluessa opintojakson toteutuksessa ilmoitetusta aloitusajankohdasta.”
”Hyväksyttyä opintojaksoa ei voi suorittaa uudelleen. Opiskelijalla on oikeus korottaa hyväksytyn opintojakson arvosanaa yhden kerran vuoden kuluessa järjestelmään kirjatusta suorituspäivästä. Opintojakso on korotettava kokonaisuutena, mikäli opintojakso on koostunut osasuorituksista.”
Kevätlukukausi alkaa 1.1 ja päättyy 30.4. (paitsi monimuodolla päättyy 31.5.). Syyslukukausi alkaa 1.9 ja päättyy 31.12. Huolehdi että sinulla on tätä ennen kaikki tehtävät suoritettu. Päättymispäivän jälkeen palautuksia ei oteta vastaan, jos ei ole erikseen sovittu opettajan kanssa asiasta.
Jos sinulla on perusteltu syy, että et ehdi tekemään tehtäviä, sovi opettajan kanssa suoritustavasta vähintään kuukautta ennen päättymispäivää. Esitä aikataulu rästitehtävistä huomioiden, että opintojakso on suoritettava vuoden kuluessa toteutuksen aloitusajan-kohdasta.
Opiskelijan työmäärä
Laajuudeltaan 5 op opintojaksoissa opiskelijan laskennallinen työmäärä on 135h (5x27h). Tämä sisältää lähiopetusta (mukaanlukien mahdolliset labrat, harjoitukset ja excursiot jne.) noin 47…60 h (35…45 %) ja loput itseopiskelua, oppimistehtäviä ryhmässä, jne.
Edellisestä poikkeuksena on monimuoto-opetus, jolla lähituntien määrä (sisältäen etäluennot) on pienempi ja vastaavasti itseopiskelun osuus on suurempi (110…120 h).
Lisätietoja opiskelijoille
Opiskelijan on oltava läsnä opintojakson ensimmäisellä lähiopetuskerralla tai jos hän on pätevästä syystä estynyt, otettava henkilökohtaisesti yhteyttä opintojaksosta vastuussa olevaan opettajaan ennen ensimmäistä lähiopetuskertaa. Lähitunneilla läsnäolovaatimus on 75 %. Jos lähitunnit siirtyy/muuttuvat verkkoluennoiksi niin läsnäolo vaatimus on edelleen sama. Opintojaksolle ilmoittautuminen on tehtävä ilmoittautumisaikana ja jos opiskelija ei ole läsnä ensimmäisellä lähiopetuskerralla voidaan ilmoittautuminen hylätä. Opintojakson alussa tai sen aikana käydään läpi opintojakson osaamistavoitteet ja sisältö, erilaiset suoritustavat ja arviointiperusteet, sovitaan arvioitavien suoritusten ajankohdat ja ilmoitetaan opintojakson päättymisajankohta, jonka jälkeen suorituksia ei enää oteta vastaan.
HUOM! Otathan huomioon että lähi- ja etäopetuksen tai niissä käytettävän opetusmateriaalin tallentaminen (kuva ja ääni) ei ole sallittua ilman opettajan lupaa.
Etäopetustunneille osallistutaan tietokoneen ja headset:n (kuulokkeet + mikki) välityksellä. Kyseisille tunneille ei saa osallistua mobiililaitteilla (esim. puhelimella).
Opintojaksoon kuuluvat excursiot, koulutuspäivät, yms. ovat pakollisia ja niistä voi olla pois vain lääkärin todistuksella. Näistä löytyy tarkempaa tietoa opintojakson Learnista. Laiminlyönti johtaa opintojakson hylkäämiseen.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Hyväksytyn opintojaksoarvosanan saaminen edellyttää kaikkien oppimistehtävien (mm. harjoitustyöt, tuntitehtävät, itse-opiskelun harjoittelualustat) ja tenttien suorittamista hyväksytysti. Tarkemmat ohjeet löytyvät opintojakson Learnista. Kaikki oppimistehtävät tulee olla suoritettuna opintojakson päättymiseen mennessä ellei toisin ole tehtäväkohtaisesti il-moitettu. Oppimistehtävien laiminlyönti johtaa opintojakson hylkäämiseen. Oppimistehtäviin yms. ei tehdä korvaavia tehtäviä, ellei oppilaalla ole pätevää syytä tehtävän laiminlyöntiin (esim. sairastapauksessa vaaditaan lääkärintodistus).
Hyväksytty opintosuoritus edellyttää osaamisen asianmukaista näyttöä ja toimintaa eettisesti kestävällä tavalla. Havai-tuissa opiskeluvilppitilanteissa noudatetaan Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun eettisiä ohjeita.
Kaikki tentit tulee suorittaan ensisijaisesti lähitenttinä. Vain poikkeustapauksissa voi tentit tehdä etätenttinä.
Opintojakson arviointiasteikko on seuraavanlainen: 1-5 (hyväksytty) ja 0 (hylätty)
Lisätiedot
Opintojakso voidaan korvata / korvata osittain toisessa oppilaitoksessa suoritetulla vastaavalla samansisältöisellä opintojaksolla. Korvaaminen edellyttää tällöin opintojakson lopputentin suorittamista hyväksytysti.