Terveyden edistäminen ja ravitsemus (5 op)
Toteutuksen tunnus: HY00EP38-3013
Toteutuksen perustiedot
Ilmoittautumisaika
07.11.2022 - 18.11.2022
Ajoitus
09.01.2023 - 21.04.2023
Opintopistemäärä
5 op
Virtuaaliosuus
4 op
Toteutustapa
20 % Lähiopetus, 80 % Etäopetus
Yksikkö
Sosiaali-, terveys- ja liikunta-alan koulutusyksikkö
Toimipiste
Savonlinnan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 40
Koulutus
- Sairaanhoitajakoulutus
Opettaja
- Päivi Lifflander
- Tiia Laukkanen
Vastuuopettaja
Sari Pölönen
Ryhmät
-
SHSA22SVMSairaanhoitaja, verkkopainotteinen monimuotototeutus
-
SHSA22SVMBSairaanhoitaja, verkkopainotteinen monimuotototeutus
Tavoitteet
Terveyden edistäminen
Ymmärrät terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen lähtökohdat ja tasot.
Tunnistat yksilön ja yhteisön terveyttä suojaavat ja vahvistavat tekijät.
Tiedät globaalit terveysuhat ja haasteet.
Osaat etsiä ja soveltaa indikaattoripankeista saatavaa tietoa väestön hyvinvoinnista ja terveydestä sekä tehdä kansanterveyttä tukevia johtopäätöksiä.
Ymmärrät hyvinvointiteknologian mahdollisuudet terveyden edistämisessä.
Ymmärrät väestöryhmien terveyserojen merkityksen ja osaat toimia omalta osaltasi niiden vähentämiseksi.
Ymmärrät terveyden edistämisen eettiset periaatteet.
Ravitsemus
Osaat soveltaa eri ikä- ja kohderyhmille suunnattuja suomalaisia ravitsemus- ja hoitosuosituksia kansansairauksien ehkäisyssä ja hoidossa.
Osaat integroida ravitsemushoitoa ja –ohjausta osaksi kokonaisvaltaista hoitotyötä yhdessä monialaisen asiantuntijaverkoston kanssa.
Osaat huomioida kestävää kehitystä ja eettisyyttä ravitsemushoidossa ja –ohjauksessa.
Osaat arvioida asiakkaan/ potilaan ravitsemustilaa ja ohjata vajaaravitsemusriskissä olevan asiakkaan/ potilaan asiantuntijalle.
Sisältö
Terveyden edistäminen
Mitkä ovat hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lähtökohdat?
Mitä tarkoittavat promootio ja prevention eri tasot terveyden edistämisessä?
Mitkä ovat terveyttä suojaavat ja vahvistavat tekijät?
Miten hyödynnät sosiaali- ja terveydenhuollon ja kolmannen sektorin osaamista asiakkaan terveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä?
Mitkä ovat ajankohtaisia globaaleja haasteita ja uhkia terveyden edistämisessä?
Miten hyödynnät eri indikaattoripankkien tuottamaa tietoa terveyden edistämisessä?
Miten terveyden edistämisessä voidaan hyödyntää hyvinvointianalytiikkaa, terveysteknologiaa ja tekoälyä?
Mikä merkitys on väestöryhmien välisillä terveyseroilla ja miten huomioit ne hoitotyössä?
Miten huomioit eettisyyden terveyden edistämisessä?
Ravitsemus
Mitkä ovat kansalliset, eri ikäryhmille kohdistetut ravitsemussuositukset?
Miten sovellat ravitsemussuositusten sisältöjä asiakkaan arjen ruokavalinnoissa ja ruokailutilanteissa?
Miten huomioit kestävää kehitystä ja eettisyyttä asiakkaan arjen ruokavalinnoissa ja ruokailutilanteissa?
Miten toteutat ravitsemushoidon ja ennaltaehkäisevää ravitsemusneuvontaa Käypä hoito -suositusten mukaisesti?
Opiskelumateriaali
Terveyden edistäminen 3op: Learn-alustalla oleva materiaali.
Ravitsemus ja ravitsemusohjaus 2 op: Opiskelumateriaali on Learn-alustalla. Suositeltavia lisämateriaaleja Voutilainen ym. 2015. Ravitsemustaito sekä Mutanen ym. 2021 Ravitsemustiede. Duodecim (e-kirja, opiskelijan käytettävissä Kaakkurissa).
Opiskelumuodot ja -menetelmät
Terveyden edistäminen 3op
Voit opiskella itsenäisesti verkko-opintoina. Itsenäisen oppimisen tueksi on tarjolla 12h vapaaehtoisia verkkotapaamisia.
RAVITSEMUS JA RAVITSEMUSOHJAUS 2 op:
Opetusviikkoväylä: Osallistut lähitunneille verkkovälitteisesti ja laadit oppimistehtävät sekä suoritat verkkotentin. Opintosisällöt: Eri ikä-ikäryhmien ravitsemussuositukset ja kestävän kehityksen ravitsemus, ravitsemustilan arvioinnin menetelmät, erityisruokavaliot sekä ravitsemusohjaus.
Työssäoppimisen väylä: Voit keskustella työpaikallasi, onko mahdollisuus tehdä työssä hyödynnettävää ravitsemustehtävää. Opintosisällöt: Eri ikä-ikäryhmien ravitsemussuositukset ja kestävän kehityksen ravitsemus, ravitsemustilan arvioinnin menetelmät, erityisruokavaliot sekä ravitsemusohjaus. Opintojaksolla sinun tulee perehtyä aineistoon etukäteen sekä laatia oppimistehtävä työhösi soveltaen. Oppimistehtävä arvioidaan. Lisäksi osoitat osaamisesi verkkotentillä.
Nopeuttamisen väylä: voi osallistua vastaavalle aiemmin aloittaneen ryhmän toteutukselle.
Mikäli sinulla on aiheeseen liittyvää aikaisempaa amk-tasoista osaamista, voit hakea hyväksilukua opintojaksoa vastaavalla amk-opinnoilla joko kokonaan tai osittain. Osittaisessa hyväksiluvussa suoritat ne osa-alueet, joista ei ole hyväksilukua, ryhmän mukana.
TKI ja työelämäyhteistyö
Ei sisälly
Tenttien ja tehtävien ajoittuminen
Terveyden edistäminen 3op suoritetaan ajalla 9.1-24.2.2023. Tentti opintojakson päätyttyä. Arviointi 1-5. Tentin ja tehtävien ajakohdat selviävät opintojakson alussa.
Ravitsemus ja ravitsemusohjaus 2op; Soveltavan tehtävän palautus määräaikaan mennessä. Verkkotentti. Varsinainen tentin (verkkotentti) ja kahden uusintakerran ajankohdat ovat on ilmoitettu erikseen Learn-alustalla.
Opiskelijan työmäärä
1op = 27h
5op = 135h
Lisätietoja opiskelijoille
Opettajat:
Terveyden edistäminen (3op): Opettaja Sari Pölönen, sari.polonen(at)xamk.fi
Ravitsemus ja ravitsemusohjaus (2 op): Opettaja Päivi Lifflander, paivi.lifflander(at)xamk.fi
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Arviointi aloittavan sairaanhoitajaopiskelijan osaamistavoitteiden mukainen taso 3.
Arvioidaan numeraalisesti asteikolla 1-5.
Esitietovaatimukset
Ei vaadita edeltävää osaamista