Well-being from food 2: Special diets (5 cr)
Code: AV00ES73-3001
General information
- Enrollment
-
07.11.2022 - 01.10.2023
Registration for the implementation has ended.
- Timing
-
01.02.2023 - 13.12.2023
Implementation has ended.
- Number of ECTS credits allocated
- 5 cr
- Local portion
- 0 cr
- Virtual portion
- 5 cr
- RDI portion
- 1 cr
- Mode of delivery
- Distance learning
- Unit
- Open UAS and Continuing education
- Campus
- Ecampus
- Teaching languages
- Finnish
- Seats
- 1 - 20
- Degree programmes
- Degree Programme in Tourism and Service Business
- Open University of Applied Sciences
- Teachers
- Eeva Koljonen
- Teacher in charge
- Eeva Koljonen
- Groups
-
VV2022-2023Optional studies 2022-2023
-
VV2023-2024Optional studies 2023-2024
- Course
- AV00ES73
Objective
Tavoitteena on oppia suunnittelemaan ja toteuttamaan erityisruokavaliota noudattavan henkilön ruokailuun ja ruokavalion toteuttamiseen liittyviä palveluita ravitsemussuositusten mukaisesti eri kohderyhmille (lapset, työikäiset, ikääntyneet) eri toimintaympäristöissä (koti, hoitolaitos, ravintola). Tavoitteena on oppia tuntemaan tavanomaisten erityisruokavalioiden taustalla olevat syyt, ruokarajoitukset, ravitsemukselliset riskit ja ruokavalioon soveltuvien elintarvikkeiden valintaa ja käyttöä täysipainoisen ravitsemuksen toteuttamiseksi ympäristövastuullisuus huomioiden. Lisäksi tavoitteena on oppia suunnittelemaan ja toteuttamaan palveluita asiakasturvallisuutta noudattaen ja viestimään asianmukaisesti.
Content
Erityisruokavaliot ruokasuosituksissa
Allergiat ja intoleranssit
Kasvisruokavaliot ja kasviproteiinien käyttö
Keliakia ja gluteenittomat ruokavaliot
Herkän vatsan ja suolistosairauksien ruokavaliot (FodMap)
Viestintä ja turvallisuus
Course material
Opintomateriaali on tallenteina Learnissa, ekirjoina ja linkkeinä sekä kirjallisuusvinkkeinä.
Study forms and methods
Opiskelu on pääosin itsenäistä työskentelyä, osan tehtävistä voi tehdä myös pari- tai pienryhmätyönä, jokaiselta vaaditaan kuitenkin oma palautus. Opinnoilla on suositusaikataulu ja opinnot voi suorittaa noin 2-3 kk aikana joustavasti haluamassaan järjestyksessä.
Opintojakson teemat ovat
Erityisruokavaliot ravitsemussuosituksissa, asiakasviestintä ja turvallisuus
Keliakia ja gluteiinittomat ruokavaliot ( vilja-allergia)
Kasvisruokavaliot ja kasviproteiinit
Ruoka-allergiat ja intoleranssit
Herkän vatsan ja suolistosairauksien ruokavaliot
Syventävä case tehtävä, jonka voi tehdä työelämä näkökulmasta tai omien henkilökohtaisten tarpeiden mukaisesti.
RDI and work-related cooperation
Opintojakson tehtäviä voi soveltaa ja tehdä työpaikalle.
Timing of exams and assignments
Tnetit voi voi suorittaa joustavasti omalla aikataululla.
Student workload
Opintojakson laajuus on 5 op X 27 h elin 135 tuntia opiskelijan työtä
Course part description
Erityisruokavaliot ravitsemussuosituksissa, asiakasviestintä ja turvallisuus ½ op
Keliakia ja gluteiinittomat ruokavaliot ( vilja-allergia) 1 op
Kasvisruokavaliot ja kasviproteiinit 1 op
Ruoka-allergiat ja intoleranssit 1 op
Herkän vatsan ja suolistosairauksien ruokavaliot ½ op
Syventävä case tehtävä 1 op, tehtävän voi tehdä työelämän tai omien henkilökohtaisten tarpeiden näkökulmasta
Further information
Tämä on Xamk Pulsen opintojakso, johon on varattu 20 paikkaa Xamkin tutkinto-opiskelijoille.
Evaluation scale
1-5
Assessment criteria, satisfactory (1)
Opiskelija
hallitsee tyydyttävästi erityisruokavalioihin liittyvän tietoperustan ja käyttää johdonmukaisesti ammattikäsitteitä eri tilanteissa
saa valita ja perustella tietolähteiden käytön ja käyttää pääosin luotettavia tietolähteitä
osaa toimia erityisruokavalioihin liittyvissä tehtävissä.
osaa toimia erityisruokavalioihin liittyvissä asiakastilanteissa
osaa soveltaa tietämystään toimissaan vaarantamatta asiakkaan terveyttä ja turvallisuutta.
osaa soveltaa oman alan eettisiä periaatteita erityisruokavalioviestinnässä
Assessment criteria, good (3)
Opiskelija
tuntee hyvin erityisruokavalioihin liittyvän tietoperustan ja käyttää asiantuntevasti ammattikäsitteitä eri tilanteissa
osaa valita ja arvioida käyttämiään tietolähteitä kriittisesti ja käyttää luotettavia lähteitä
osaa toimia erityisruokavalioihin liittyvissä asiantuntijatehtävissä työelämässä sekä kuvata ja ratkoa erityisruokavalioihin liittyviä ongelmia
asiakastilanteissa soveltaen osaamistaan.
osaa soveltaa tietämystään ja toimii turvallisesti
soveltaa hyvin alan eettisiä periaatteita erityisruokavalioista viestiessään
Assessment criteria, excellent (5)
Opiskelija
hallitsee erityisruokavalioihin liittyvän tietoperustan ja käyttää laaja-alaisesti ja asiantuntevasti ammattikäsitteitä.
osaa valita ja arvioida käyttämiään tietolähteitä monipuolisesti ja kriittisesti.
osaa toimia innovatiivisesti ja itsenäisesti asiantuntijuutta osoittaen sekä luovasti päätellä ja ratkaista erityisruokavalio-osaamiseen liittyviä ammattialan ongelmia.
osaa perustella toimintaansa asiakastilanteissa soveltaessaan erityisruokavalio- osaamistaan ja toimii asiakasturvallisesti
osaa edistää eettisten periaatteiden soveltamista erityisruokavalioista viestiessään.
Assessment methods and criteria
Opintojaksolla on oppimistehtäviä ja oppimista varmistavia verkkotenttejä.
Opintoihin sisältyy 1 op laajuinen vertaisarvioitava case-tehtävä
Arvosana muodostuu arvoioitavien tehtävien ja verkkotenttien keskiarvon perusteella.
Qualifications
Perustietämys ravitsemuksesta edesauttaa opintojen suorittamisessa.
Further information
Opintojakson sisältöä voi hyödyntää oman henkilökohtaisen tai lähipiirin erityisruokavalioasioissa ja myös työtehtävissä, joissa ravitsemus- ja erityisruokavalio-osaamista tarvitaan.