Skip to main content

Well-being from food 1: Vegan and vegetarian food (5 cr)

Code: AV00ES72-3002

General information


Enrollment
07.11.2022 - 01.10.2023
Registration for the implementation has ended.
Timing
16.01.2023 - 13.12.2023
Implementation has ended.
Number of ECTS credits allocated
5 cr
Local portion
0 cr
Virtual portion
5 cr
RDI portion
1 cr
Mode of delivery
Distance learning
Unit
Open UAS and Continuing education
Campus
Ecampus
Teaching languages
Finnish
Seats
20 - 250
Degree programmes
Degree Programme in Tourism and Service Business
Open University of Applied Sciences
Teachers
Eeva Koljonen
Teacher in charge
Eeva Koljonen
Groups
VV2022-2023
Optional studies 2022-2023
VV2023-2024
Optional studies 2023-2024
Course
AV00ES72
No reservations found for realization AV00ES72-3002!

Objective

Tavoitteena on oppia eri ikä- ja kohderyhmille sopivan maukkaan, monipuolisen ja terveyttä edistävän kasvis- ja vegaaniruuan suunnittelua ja toteuttamista ravitsemussuositusten ja tutkitun tiedon pohjalta. Tavoitteena on oppia arvioimaan ja tarvittaessa laskemaan ruokavalion ravintosisältöä ja tekemään ruokavalioon muutoksia ravitsemuksellisesti täysipainoisen kasviruokavalion toteuttamiseksi. Lisäksi perehdytään kasvisruokavalion kriittisiin ravintoaineisiin ja proteiininlähteisiin ja elintarvikkeiden monipuoliseen valintaan ja käyttöön eri tilanteissa myös ilmastovaikutusten näkökulmasta.

Content

Kasvisruoka eri ikä- ja kohderyhmien ravitsemussuosituksissa.
Ravintoaineiden ja proteiinin lähteet kasvisruokavalioissa
Monipuolinen ja ympäristötietoinen elintarvikevalikoima kasvisruokavalioissa ( sesonki, lähiruoka ja luomu)
Täysipainoisen ja terveyttä ylläpitävän kasvisruokavalion suunnittelu, toteuttaminen ja arviointi.
Oppimista syventävä case-tehtävä.

Course material

Opiskelumateriaali ilmoitetaan Learn alustalla ja se on pääosin sähköisinä linkkeinä, tallennettuina luentoina ja emateriaalina.

Study forms and methods

Learn opintojaksoalaustalla voit edetä omaan tahtiin , suositus suoritusajaksi on 2- 3 kk.
Keskeiset käsiteltävät aihealueet ovat:
Kasvisruoka eri ikä- ja kohderyhmien ravitsemussuosituksissa.
Ravintoaineiden ja proteiinin lähteet kasvisruokavalioissa
Monipuolinen ja ympäristötietoinen elintarvikevalikoima kasvisruokavalioissa ( sesonki, lähiruoka ja luomu)
Täysipainoisen ja terveyttä ylläpitävän kasvisruokavalion suunnittelu, toteuttaminen ja arviointi.
Oppimista syventävä case-tehtävä.

RDI and work-related cooperation

Harjoitustehtäviä voi kytkeä omaan henkilökohtaiseen elämään tai omaan työhön ja ammattiin.

Timing of exams and assignments

Verkkotenttejä voi suorittaa joustavasti oman aikataulun mukaan.

Student workload

Opiskelilinan työmäärä on 5 op x 27 h eli noin 135 h.

Course part description

Kasvisruoka eri ikä- ja kohderyhmien ravitsemussuosituksissa.
Ravintoaineiden ja proteiinin lähteet kasvisruokavalioissa
Monipuolinen ja ympäristötietoinen elintarvikevalikoima kasvisruokavalioissa ( sesonki, lähiruoka ja luomu)
Täysipainoisen ja terveyttä ylläpitävän kasvisruokavalion suunnittelu, toteuttaminen ja arviointi.
Oppimista syventävä case-tehtävä.

Further information

Xamkin tutkinto-opiskelijoille on varattu 20 paikkaa.

Evaluation scale

1-5

Assessment criteria, good (3)

• Opiskelija hallitsee ajantasaisen tiedon kasvisruokailuun johtavista syistä, kasvisruokailun yleisyydestä ja merkityksestä ilmastonmuutoksen ehkäisijänä
• tietää ja tuntee kasvisruokailuun liittyvät keskeiset käsitteet, ruokasuositukset sekä osaa koostaa terveellisiä ja turvallisia kasvisaterioita ja ruokalistoja eri kohderyhmille ja arvioida tai laskea ravintosisältöä sekä tehdä muutoksia hyvän terveyden edistämiseksi
• tuntee erilaiset kasvisruokavaliot, hän osaa käyttää monipuolisesti kasvisruokavalioihin sopivia elintarvikkeita ja proteiinivaihtoehtoja
• hallitsee kasvisruokaan liittyvän (asiakas)viestinnän
• ymmärtää ammattikeittiöiden merkityksen uusien elintarvikkeiden käytön edistäjänä ja hän osaa arvioida, valita ja kehittää tilanteeseen sopivia keinoja ja menetelmiä kasvisruokailun edistämiseksi.

Assessment methods and criteria

Testit ja verkkotentit arvioidaan arvosanalla 1-5 , keskustelu- ja harhjoitustetävissä vertaispalaute, arviointi hylätty/ täydennetteävä ja hyväksytty.
Hyvä taso
Opiskelijalla on ajantasainen tietämys kasvisruokailuun johtavista syistä, kasvisruokailun yleisyydestä ja merkityksestä ilmastonmuutoksen ehkäisijänä ja hiilijalanjäljen pienentämisessä. Opiskelija tietää kasvisruokailuun liittyvät keskeiset käsitteet, ruokasuositukset sekä osaa koostaa terveellisiä ja turvallisia kasvisaterioita ja ruokalistoja.
Opiskelija tuntee erilaiset kasvisruokavaliot, hän osaa käyttää erilaisia kasvisruokavalioihin sopivia elintarvikkeita ja proteiinivaihtoehtoja. Opiskelija hallitsee kasvisruokaan liittyvän asiakasviestinnän ja tarvittaessa pakkausmerkintöjen tekemisen.
Opiskelija ymmärtää ammattikeittiöiden merkityksen uusien elintarvikkeiden käytön edistäjänä ja hän osaa arvioida, valita ja kehittää tilanteeseen sopivia keinoja ja menetelmiä kasvisruokailun edistämiseksi.

Qualifications

Ravitsemuksen perustietojen hallinnasta on hyötyä opintojakson suorittamisessa.

Further information

Osaamista voi hyödyntää henkilökohtaisessa elämässä ja ammatissa toimiessa.

Go back to top of page