Siirry suoraan sisältöön

Elintarviketurvallisuus (5 op)

Toteutuksen tunnus: YT00AF68-3010

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
08.04.2024 - 21.04.2024
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
Ajoitus
02.09.2024 - 15.12.2024
Toteutus on päättynyt.
Opintopistemäärä
5 op
Lähiosuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Metsätalouden ja elintarvike- ja ympäristöteknologian koulutusyksikkö
Toimipiste
Mikkelin kampus
Opetuskielet
suomi
Paikat
20 - 40
Koulutus
Ympäristöteknologian koulutus
Opettajat
Mari Järvenmäki
Vastuuopettaja
Mari Järvenmäki
Ryhmät
YTMI22SM
Ympäristöteknologia, monimuoto
Opintojakso
YT00AF68

Toteutuksella on 7 opetustapahtumaa joiden yhteenlaskettu kesto on 22 t 30 min.

Aika Aihe Tila
To 05.09.2024 klo 16:30 - 20:00
(3 t 30 min)
Elintarviketurvallisuus YT00AF68-3010
A247 Teorialuokka
La 21.09.2024 klo 12:30 - 16:00
(3 t 30 min)
Elintarviketurvallisuus YT00AF68-3010
Etäopetus lukujärjestyksen mukaan
La 05.10.2024 klo 08:00 - 11:30
(3 t 30 min)
Elintarviketurvallisuus YT00AF68-3010
Etäopetus lukujärjestyksen mukaan
To 10.10.2024 klo 16:30 - 20:00
(3 t 30 min)
Elintarviketurvallisuus YT00AF68-3010
A239 Teorialuokka
La 12.10.2024 klo 10:00 - 11:30
(1 t 30 min)
Elintarviketurvallisuus YT00AF68-3010
Etäopetus lukujärjestyksen mukaan
To 07.11.2024 klo 12:30 - 16:00
(3 t 30 min)
Elintarviketurvallisuus YT00AF68-3010
Etäopetus lukujärjestyksen mukaan
To 21.11.2024 klo 12:30 - 16:00
(3 t 30 min)
Elintarviketurvallisuus YT00AF68-3010
A239 Teorialuokka
Muutokset varauksiin voivat olla mahdollisia.

Tavoitteet

Tunnistat keskeiset elintarvikkeiden turvallisuuteen vaikuttavat tekijät pellolta pöytään.
Osaat elintarvikkeiden alkuperään, sisältöön, merkintöihin sekä käyttöön liittyviä perusvaatimuksia ja osaat valvonnan perustehtäviä.
Osoitat perehtyneisyyttä elintarvikejalostukseen liittyvään lainsäädäntöön.

Sisältö

Mitä tietoja kuluttajalle voi ja pitää kertoa elintarvikkeesta?
Mitkä tekijät vaikuttavat elintarvikkeiden turvallisuuteen ja miten voit ennaltaehkäistä elintarvikkeiden pilaantumista ja ruokamyrkytyksiä?
Kuinka havainnointiharjoituksilla keräät tietoa erilaisista elintarvikkeista sekä niiden valmistamisesta ja tarjoilusta?
Miten havainnoista kirjoitetaan tarkastuspöytäkirja tai muita dokumentteja?

Opiskelumateriaali

Opettajan Learnissa jakama materiaali.

Opiskelumuodot ja -menetelmät

Työviikkopohjainen oppimisväylä: työjärjestyksen mukaiset teoriatunnit.

Opintoja nopeuttava oppimisväylä: soveltuu nopeuttajille, ei edeltävyysehtoja.

Työssäkäyntiin integroitu oppimisväylä: alan yrityksessä tai organisaatiossa työskentelevä voi suorittaa opintojakson osittain työpaikalla ja osoittaa osaamisensa näyttönä, edellyttää, että työssä perehdytään opintojaksolla käsiteltäviin teemoihin ja vaatii työnantajan suostumusta ohjaukseen.

TKI ja työelämäyhteistyö

Havainnointiharjoitukset tehdään oikeissa alan yrityksissä.

Tenttien ja tehtävien ajoittuminen

Oppimistehtävien määräajat ilmoitetaan opintojakson alussa.

Opiskelijan työmäärä

5 op tarkoittaa 135 h opiskelijan työtä. Koska osaaminen osoitetaan oppimistehtävillä, niitä on runsaasti ja niiden tekemiseen tulee varata riittävästi aikaa.

Toteutuksen osien kuvaus

Kuluttajalle annettavat tiedot osassa perehdytään pakkaus- ja myyntimerkintöihin.

Elintarviketurvallisuusosassa paneudutaan elintarvikkeiden pilaantumiseen ja ruokamyrkytyksiin. Lisäksi harjoitellaan reseptilaskentaa ja ainesosaluettelon koostamista.

Havainnointiosuudessa tehdään käytännön harjoituksia ja kirjoitetaan niiden pohjalta erilaisia dokumentteja. Havainnointiharjoituksissa sovelletaan elintarvikealan lainsäädäntöä ja tutustutaan valvonnan perustehtävään ja harjoitellaan havaintojen tekemistä toiminnasta.

Lisätietoja opiskelijoille

Varaa aikaa muiden oppimistehtävien lisäksi omalla ajalla tehtäviin pitkäkestoisiin (n. 1 - 1,5 h) havainnointiharjoituksiin, joita tehdään opintojaksolla 1-3 kappaletta.

Esitietovaatimuksena opintojaksolle on perustiedot elintarvikehygieniasta, elintarvikevalvonnasta sekä lainsäädännöstä. Opintojaksolla opettelet soveltamaan aiemmin oppimaasi ja yhdistämään sitä uuteen tietoon.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Opintojakson arviointi tapahtuu oppimistehtävien perusteella. Arviontikriteerit kerrotaan kunkin osatehtävän kohdalla erikseen opintojakson alussa.

Esitietovaatimukset

Elintarvikeosaamisen perusteet tai vastaavat tiedot

Siirry alkuun