Skip to main content

Nutrition as part of good care (5 cr)

Code: AV00EV86-3002

General information


Enrollment
02.01.2023 - 31.01.2023
Registration for the implementation has ended.
Timing
19.02.2024 - 31.12.2024
Implementation has ended.
Number of ECTS credits allocated
5 cr
Local portion
0 cr
Virtual portion
5 cr
RDI portion
1 cr
Mode of delivery
Distance learning
Unit
Open UAS and Continuing education
Campus
Ecampus
Teaching languages
Finnish
Seats
20 - 200
Degree programmes
Open University of Applied Sciences
Teachers
Eeva Koljonen
Teacher in charge
Eeva Koljonen
Groups
YTSMIMRNY24
Korkeakoulujen yhteiset MRNY
Course
AV00EV86
No reservations found for realization AV00EV86-3002!

Objective

Osaat toimia ammattimaisesti asiakkaan hyvän ravitsemushoidon edistämiseksi. Osaat käyttää ravitsemustilan arviointiin soveltuvia menetelmiä, tunnistat vajaaravitsemuksen ja osaat toimia ammatillisessa yhteistyössä ravitsemustilan korjaamiseksi ja parantamiseksi. Hallitset eri ikäryhmien ravitsemuksen erityispiirteitä ja osaat toimia vastuullisesti erityistilanteissa ja sairauksien hoidon ravitsemuksellisten vaatimusten mukaisesti.

Content

Miten toteutetaan suositusten mukainen ruokailu osana hyvää hoitoa?
Millä menetelmillä ja miten ravitsemustilaa arvioidaan ja miten seulotaan vajaaravitsemusriskissä olevat asiakkaat?
Kuinka käynnistettään ravitsemustilan korjaaminen?
Mitkä ovat ikääntyneen asiakkaan ravitsemuksen erityispiirteet?
Miten rakennemuunnetut ruokavaliot toteutetaan ravitsemuksellisesti täysipainoisesti?
Miten erityisruokavaliot toteutetaan ja edistetään hyvää ravitsemusta eri tilanteissa, kuten sydän- ja verisuonissairaudet, haavahoito, syöpäpotilaan ravitsemus, maha- ja suolikanavan sairaudet, keliakia, diabetes
Yhteistyö asiakaslähtöisen ravitsemuksen edistämisessä, ammatilliset vastuut ja kirjaaminen asiakastietoihin.

Course material

Opettajan kokoama opiskelumateriaali Learn-alustalla.
Lisäksi lentotallenteita eri aihealueista.
Julkaisuja
- Ravitsemushoitosuositus https://www.julkari.fi/handle/10024/146233
- Vireyttä seniorivuosiin : ikääntyneiden ruokasuositus https://www.julkari.fi/handle/10024/139415

Study forms and methods

Opintojakso on NonStop verkko-opintoina toteutettava. Opintojakson tavoitteiden ja sisältöön tutustumisen jälkeen opiskelija laatii itselleen tavoitteet ja aikataulun opintojaksolle. Opintoja on mahdollista tehdä ajasta ja paikasta riippumatta omaan tahtiin ja itsenäisesti työskennellen. Opintojakson suorittamiseen on hyvä varata 2-3 kk aikaa.

Opintojakson soveltavan case-tehtävän voi halutessaan tehdä pari- tai pienryhmätyönä ja kytkeä omaan työhön ja työpaikkaan. Opintojaksolla on keskustelualueita, joilla pääset vaihtamaan mielipiteitä ja ajatuksia toisten opiskelijoiden kanssa, ja osa tehtävistä on vertaisarvioitavia. Oppimistehtävien painotuksia voi valita oman mielenkiinnon mukaan.

Opintojaksolla on tallennettuja luentoja, jotka voi kuunnella oman aikataulun mukaan. Opintojaksolla ei ole aikaan ja paikkaan sidottuja luentoja eikä pakollisia ryhmätöitä.

RDI and work-related cooperation

Opintojakson soveltavan case-tehtävän voi kytkeä omaan työhön ja työpaikkaan.

Timing of exams and assignments

Verkkotenttien aikataulut ovat joustavia ja opiskelijan oman aikataulun mukaan suoritettavia, ja tentit voi uusia.

Student workload

1 opintopiste vastaa 27 tuntia opiskelijan työtä, eli työmäärä tällä opintojaksolla on 135 h.

Course part description

1. Ravitsemushoidon suositukset ja moniammatillinen yhteistyö ja vastuut 1 op
2. Ali- ja vajaaravitsemuksen tunnistaminen ja hoito, tehostettu ruokavalio 1 op
3. Ravitsemushoito sairauksissa ja erityistilanteissa 2 op
4. Syventävä case tehtävä 1 op

Further information

Ravitsemushoito on tärkeä osa ihmisoikeuksia ja osa sosiaali- ja terveydenhuollon asiakkaiden hyvää hoitoa ja terveyden edistämistä. Ravitsemushoitosuositus (https://www.julkari.fi/handle/10024/14623 3) uusittiin vuonna 2023 ja koskettaa useita eri ammattiryhmiä sosiaali- ja terveydenhuollon tehtävissä. Suosituksen mukaan ravitsemushoito on yhtä tärkeä hoitomuoto kuin muutkin lääketieteelliset hoidot. Henkilöstöllä on vajaa- ja aliravitsemuksen seulontavelvollisuus, vastuu ravitsemushoidon toteuttamisesta ja seuranta- ja kirjaamisvelvollisuus asiakkaan ravitsemushoidosta. Työssä tarvitaan perusravitsemuksen lisäksi ikääntyneiden ravitsemuksen osaamista, tietoa erityistarpeiden, kuten rakennemuutettujen ruokavalioiden ja erityisruokavalio-osaamista.

Suositellaan perustietämystä ravitsemuksesta.

Opintojakso sisältyy Xamk Pulsen tarjontaan.

Evaluation scale

1-5

Assessment criteria, satisfactory (1)

Tyydyttävä 1-2 opiskelija osaa
a. käyttää ravitsemushoidon ammattikäsitteitä ja osoittaa tietoperustaan liittyvän osaamisensa
b. käyttää ravitsemushoidon tiedonhaun perustekniikoita yksittäisissä tilanteissa
c. suoriutua yksittäisistä ravitsemushoidon tehtävistä
d. ottaa huomioon ravitsemushoidon toiminnassa asiakkaat, käyttäjät ja kohderyhmät
e. käyttää ohjatusti ravitsemushoidon keskeisiä malleja, menetelmiä ja ohjeita
g. toimia ravitsemushoidon toteuttajana eettisten periaatteiden mukaisesti

Assessment criteria, good (3)

Hyvä 3–4 opiskelija osaa

a. käyttää johdonmukaisesti ravitsemushoidon ammattikäsitteitä
b. etsiä tietoa ravitsemushoidosta alan keskeisistä tiedonlähteistä
c. hahmottaa ravitsemushoidon tehtäväkokonaisuuksia
d. toimia ravitsemushoidon tehtävissä asiakkaiden, käyttäjien, kohderyhmien kanssa
e. käyttää keskeisiä ravitsemushoidon malleja, menetelmiä ja ohjeita
g. perustella toimintaansa ravitsemushoidon toteuttajana oman alan eettisten periaatteiden mukaisesti

Assessment criteria, excellent (5)

Kiitettävä 5 opiskelija osaa

a. käyttää asiantuntevasti ravitsemushoidon ammattikäsitteitä
b etsiä ravitsemushoidon tietoa tiedonhankintaprosessin mukaisesti
c. suoriutua sujuvasti ravitsemushoidon tehtäväkokonaisuuksista
d. perustella ravitsemushoitoon liittyvää toimintaansa tutkitun tiedon ja asiakkaan näkökulmasta
e. soveltaa ravitsemushoidon keskeisiä malleja, menetelmiä ja ohjeita
g. soveltaa ravitsemushoidon eettisiä periaatteita tilanteen mukaan

Assessment methods and criteria

Tenttien arviointi 1–5, tehtävät ja keskustelutehtävät hyväksytty- hylätty, case tehtävä vertaisarvioitu hyväksytty/hylätty.

Kokonaisarvosana muodostuu tenttien arvosanojen keskiarvona

Go back to top of page