Siirry suoraan sisältöön

Ruoka ja hyvinvointi (5 op)

Toteutuksen tunnus: MR00DU45-3013

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

04.11.2024 - 17.11.2024

Ajoitus

10.03.2025 - 30.04.2025

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

5 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Matkailu-, ravitsemis- ja nuorisoalan koulutusyksikkö

Toimipiste

E-kampus

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

20 - 80

Koulutus

  • Matkailu- ja palveluliiketoiminnan koulutus

Opettaja

  • Tiina Tuovinen

Vastuuopettaja

Tiina Tuovinen

Ryhmät

  • MRKT24SV
    Matkailu- ja palveluliiketoiminta, verkkototeutus

Tavoitteet

Osaat hahmottaa ruoan ja ravitsemuksen merkityksen asiakkaan hyvinvoinnille.
Tunnet suomalaiset ravitsemussuositukset sekä tunnistat yleisimmät erityisruokavaliot ja osaat toimia niiden pohjalta aterioiden ja ruokalistojen suunnittelussa ja asiakaspalvelutilanteissa.
Osaat arvioida aterian ja ruokalistan terveellisyyttä hyödyntäen suosituksia ja olemassa olevia kriteeristöjä ja malleja.
Tunnet syömiseen liittyvää keskustelua ja osaat osallistua siihen ammattimaisesti.
Tunnet terveellisen suomalaisen ruoan mahdollisuudet ruoka- ja hyvinvointimatkailussa.

Sisältö

Millaisia ovat terveyttä ja hyvinvointia edistävät ruokavalinnat?
Millaisia rajoituksia sairaudet, vakaumukset ja ruokatrendit aiheuttavat ruoka-ainevalintoihin ja miten ruokavalio kulloinkin koostetaan?
Miten arvioidaan aterian ja ruokalistan ravitsemuksellista laatua?
Mitä mahdollisuuksia suomalainen ruoka antaa ruoka- ja hyvinvointimatkailulle?

Opiskelumateriaali

Opiskelumateriaali on linkitetty Learn-alustalle.

Yksilölliset oppimisväylät

Opintojaksolla perehdytään ravitsemuksen ja hyvinvoinnin perusteisiin ja käsitteisiin. Opintojaksoon kuuluu aloitusinfo, joka tallennetaan. Lisäksi on kaksi vapaaehtoista ohjaustapaamista. Ohjaustapaamisia ei tallenneta. Pääsystä opintojaksoalustalle ilmoitetaan infokirjeellä etukäteen. Pääsy opintojaksolle avautuu viimeistään opintojakson alkamispäivänä.

Opintojaksolla opiskellaan Learn-verkko-oppimisympäristössä. Suoritettavat tehtävät ovat: keskustelualuetehtävät ravitsemus- ja ruokailusuosituksista sekä ruokavalioista, Ravitsemuspassi, ruokapäiväkirja/ruokamatkailutuotteen suunnittelu sekä verkkotentti.

TKI ja työelämäyhteistyö

Opintojakson suoritus on mahdollista integroida työelämään, jos työelämässä hankittu osaaminen vastaa opintojakson tavoitteita ja osaamisen pystyy osoittamaan opettajan kanssa sovitulla tavalla.

Tentit ja muut määräajat

Opintojakson arvioitavat oppimistehtävät on mahdollista suorittaa omassa aikataulussa opintojakson toteutusaikana. Tehtävien palautuspäivämäärät on merkitty Learn-alustalle.

Opiskelijan työmäärä

Opintojakson laajuus on 5 op eli 135 tuntia opiskelijan työtä. Työmäärä muodostuu kirjallisuuteen ja materiaaliin tutustumisesta sekä arvioinnin pohjana olevien oppimistehtävien tekemisestä. Työmäärä riippuu opiskelumenetelmistä ja aiemmasta aihealueen osaamisesta.

Toteutuksen osien kuvaus

Opintojakson teemat:

Ravitsemus- ja ruokailusuositukset
Ruokavaliot
Ravitsemuspassi
Ruokapäiväkirja / Ruokamatkailutuote
Verkkotentti

Lisätietoja opiskelijoille

Osaamisen tunnustaminen on mahdollista, ohjeet ovat opintojaksoalustalla Learnissa.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Opintojakso arvioidaan kokonaisuudessaan asteikolla 1-5. Suoritettavat tehtävät arvioidaan seuraavasti: keskustelualuetehtävät (hyväksytty/hylätty), Ravitsemuspassi (1-5), ruokapäiväkirja/ruokamatkailutuote (1-5), verkkotentti (1-5). Arviointi perustuu opintojakson osaamistavoitteisiin ja Xamkin arviointikriteereihin.