Ruoan ja juoman yhdistäminen (5 op)
Toteutuksen tunnus: MR00DU46-3013
Toteutuksen perustiedot
Ilmoittautumisaika
04.11.2024 - 17.11.2024
Ajoitus
10.03.2025 - 30.04.2025
Opintopistemäärä
5 op
Virtuaaliosuus
5 op
TKI-osuus
2 op
Toteutustapa
Etäopetus
Yksikkö
Matkailu-, ravitsemis- ja nuorisoalan koulutusyksikkö
Toimipiste
E-kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 80
Koulutus
- Matkailu- ja palveluliiketoiminnan koulutus
Opettaja
- Eeva Koljonen
Vastuuopettaja
Eeva Koljonen
Ryhmät
-
MRKT24SVMatkailu- ja palveluliiketoiminta, verkkototeutus
- 19.03.2025 16:30 - 18:00, Ruoan ja juoman yhdistäminen MR00DU46-3013
- 27.03.2025 16:30 - 18:00, Ruoan ja juoman yhdistäminen MR00DU46-3013
- 02.04.2025 16:30 - 18:00, Ruoan ja juoman yhdistäminen MR00DU46-3013
- 07.04.2025 16:30 - 17:00, Ruoan ja juoman yhdistäminen MR00DU46-3013/kysy tehtävistä
Tavoitteet
Tunnet alkoholijuomaryhmät ja niiden aistittavin ominaisuuksiin vaikuttavat tekijät ja käyttöyhteyden.
Osaat arvioida aistinvaraisesti juomia ja ruokaa ja valita eri tilanteisiin ja erilaisille asiakasryhmille sopivia yhdistelmiä.
Tunnet alkoholijuominen hankinnan ja ruoka- ja juomalistojen laadinnan periaatteet.
Osaat soveltaa alkoholin anniskelun ja omavalvonnan keskeisiä periaatteita lainsäädännön edellyttämällä tavalla.
Sisältö
Miten alkoholijuomat ryhmitellään?
Mitkä ovat eri alkoholijuomaryhmien keskeiset makutekijät, mistä ja miten ne muodostuvat?
Miten alkoholijuomia arvioidaan aistinvaraisesti?
Mitkä keskeiset makutekijät ruuassa ja juomassa muodostavat harmonisia yhdistelmiä?
Miten laaditaan erilaisia ruoka- ja juomalistoja?
Miten alkoholia anniskellaan lainsäädännön edellyttämällä tavalla ja miten alkoholin omavalvonta yrityksessä järjestetään?
Opiskelumateriaali
Oppimateriaali on Learnissa emateriaalina., luntotallenteina ja linkkeinä sähköisiin materiaaleihin
Opiskelumuodot ja -menetelmät
Opiskelijoille lähetetään sähköpostiin ohjeet opintojakson infosta ja opintojaksolle liittymisestä Learnissa. Suoritusvaatimuksena on opintojakson osaamistavoitteiden mukaisten tehtävien ja verkkotestien tekeminen aikataulun mukaisesti hyväksytysti. Opintojakso alkaa Teams infolla, lisäksi järjestetään vapaaehtoisia teemoitettuja Teams tapaamisia ja ohjausta tehtäviin neljä kertaa. Opiskelija voi halutessaan edetä opintojaksolle laaditun suositusaikataulun mukaisesti tai omaan tahtiin verkossa itsenäisesti tehtäviä ja tenttejä tehden.
Learnissa on nauhoitettuja luentoja eri teemoista, verkkotestejä ja tehtäviä. Opintojen aikana tutustutaan alkoholijuomatuoteryhmiin ( viinit, oluet ja väkevät juomat) ja opiskellaan ruokien ja juomien yhdistämistä ja valintaa eri tilanteisiin. Lisäksi opiskellaan juomavalikoiman suunnittelua ja arviointia. Case tehtävän aiheen voi valita omien oppimistavoitteiden mukaisesti ja integroida työhön.
Halutessasi voit suorittaa opintojakson työpaikalla kokonaan tai osittain. Ole yhteydessä opintojakson alkaessa vastuuopettajaan. Sovi työpaikan tai hankkimasi yhteistyöyrityksen kanssa opintojakson opinnollistamisesta osaamistavoitteiden mukaisesti. Oppiminen edellyttää, että työssäsi perehdyt käsiteltäviin teemoihin ja hallitset ne teoriassa ja käytännössä.
TKI ja työelämäyhteistyö
Oppimistehtäviä voi kytkeä työelämään tai omaan työpaikkaan ( 1-2 op). Tarjolla on case tehtäviä, mutta opiskelija voi myös itse hankkia toimeksiannon.
Tenttien ja tehtävien ajoittuminen
Opintojen etenemiselle on laadittu suositusaikataulu, mutta opinnoissa voi edetä oman aikataulun mukaisesti opintojakson suoritusaikana.
Opiskelijan työmäärä
Opintojakson laajuus 5 op vastaa 135 tuntia opiskelijan työtä.Yksi opintopiste vastaa noin 27 tuntia opiskelijan työtä.Todellinen työmäärä riippuu opiskelutaidoista ja aiemmasta osaamisesta.
Toteutuksen osien kuvaus
Orientaatio ja ohjeet
Viini ja ruoka 1 op
Olut, siideri ja ruoka 1 op
Väkevät juomat eri tilanteissa 1 op
Ravintolan juomavalikoima 1 op
Oppimista syventävä Case tehtävä 1op.
Case tehtävän aiheen voi valita omalta työpaikalta tai opintojaksolla olevasta tarjonnasta.
Lisätietoja opiskelijoille
Opintojakson info opintojen alkaessa, kolme teemoitettua verkkotapaamista ja klinikkatunnit ovat vapaaehtoisia. Luento-osuudet tallennetaan.
Aiemmin hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen on mahdollista, ohjeet oppimisalustalla.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Verkkotenttien arviointi 1-5
Tehtävien arvioinnissa käytetään asteikkoa 1-5 tai hyväksytty/ hylätty.
Case tehtävän arviointi 1-5
Arvioinnissa käytetään myös itsearviointia, vertaispalautetta ja opettajan arviointia.
Kiitettävä 5 opiskelija osaa
käyttää asiantuntevasti ja perustellen ruuan ja juomien yhdistämiseen liittyviä ammattikäsitteitä
etsiä, arvioida ja käyttää kriittisesti tietoa keskeisistä ja luotettavista alan tietolähteistä tiedonhankintaprosessin mukaisesti
perustella toimintaansa asiakas-, käyttäjä- ja kohderyhmätilanteissa ammattimaisesti
toimia tiiminjäsenenä hyvässä yhteistyössä ja itseohjautuvasti
soveltaa oman alan eettisiä periaatteita tilanteen mukaan
Hyvä 3-4 opiskelija osaa
käyttää johdonmukaisesti ruuan ja juoman yhdistämiseen liittyviä ammattikäsitteitä
etsiä tietoa alan keskeisistä ja luotettavista tiedonlähteistä
toimia asiakkaiden, käyttäjien, kohderyhmien kanssa
toimia tiimin jäsenenä tavoitteellisesti
perustella toimintaansa oman alan eettisten periaatteiden mukaisesti
Tyydyttävä 2-1 opiskelija osaa
käyttää ruuan ja juomien yhdistämiseen liittyviä keskeisiä ammattikäsitteitä
käyttää tiedonhaun perustekniikoita yksittäisissä tilanteissa
ottaa huomioon toiminnassaan asiakkaat, käyttäjät ja kohderyhmät
toimii pääosin alan eettisten periaatteiden mukaisesti
Hylätty
ei hallitse ruuan ja juoman yhdistämiseen liittyviä keskeisiä ammattikäsitteitä
ei osaa käyttää luotettavia tietolähteitä
ei pysty huomioimaan asiakkaita ja kohderyhmiä toiminnassaan
eettiset periaatteet eivät ole hallinnassa