Skip to main content

Financial management in tourism and service business (5 cr)

Code: MR00DU55-3013

General information


Enrollment
07.04.2025 - 21.04.2025
Registration for the implementation has begun.
Timing
01.09.2025 - 19.12.2025
The implementation has not yet started.
Number of ECTS credits allocated
5 cr
Local portion
0 cr
Virtual portion
5 cr
Mode of delivery
Distance learning
Unit
Department of Tourism, Hospitality Management and Youth Work
Campus
Ecampus
Teaching languages
Finnish
Seats
20 - 60
Degree programmes
Degree Programme in Tourism and Service Business
Teachers
Heli Viinamäki
Teacher in charge
Heli Viinamäki
Groups
MRKT24SV
Tourism and service business, online studies
Course
MR00DU55

Realization has 6 reservations. Total duration of reservations is 12 h 0 min.

Time Topic Location
Thu 04.09.2025 time 14:00 - 16:00
(2 h 0 min)
Talouden hallinta matkailu- ja ravitsemisalalla MR00DU55-3013
Etäopetus lukujärjestyksen mukaan
Thu 11.09.2025 time 14:00 - 16:00
(2 h 0 min)
Talouden hallinta matkailu- ja ravitsemisalalla MR00DU55-3013
Etäopetus lukujärjestyksen mukaan
Thu 18.09.2025 time 14:00 - 16:00
(2 h 0 min)
Talouden hallinta matkailu- ja ravitsemisalalla MR00DU55-3013
Etäopetus lukujärjestyksen mukaan
Wed 24.09.2025 time 14:00 - 16:00
(2 h 0 min)
Talouden hallinta matkailu- ja ravitsemisalalla MR00DU55-3013
Etäopetus lukujärjestyksen mukaan
Thu 02.10.2025 time 14:00 - 16:00
(2 h 0 min)
Talouden hallinta matkailu- ja ravitsemisalalla MR00DU55-3013
Etäopetus lukujärjestyksen mukaan
Thu 09.10.2025 time 14:00 - 16:00
(2 h 0 min)
Talouden hallinta matkailu- ja ravitsemisalalla MR00DU55-3013
Etäopetus lukujärjestyksen mukaan
Changes to reservations may be possible.

Objective

You know the role and contents of management accounting in hospitality business.
You are able to define the basic concepts of bookkeeping.
You are able to interpret financial statements, profit and loss account and the balance sheet.
You understand the meaning of cost control and can detemine the profitability of a business.

Content

What are the role and contents of management accounting in hospitality business?
What are the basic concepts of bookkeeping?
How to read the profit and loss account and balance sheet?
How to close the accounts?
What are the key factors affecting business profitability?
How to improve the profitability of a hospitality business?

Course material

Learn-alustalla oleva materiaali. Muu mahdollinen materiaali ilmoitetaan kurssialustalla.

Study forms and methods

Työviikkopohjainen oppimisväylä: Verkossa suoritettava opintojakso, jossa verkon yli tapahtuvat, lukujärjestykseen merkityt luennot teamsin kautta toteutettuina.
Muutoin itsenäinen opiskelu ja tehtävien suoritus. Palauttavilla tehtävillä on määräajat ja tentti tehdään learn-alustalla.

Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Sovitaan opettajan kanssa.

Työhön integroitu oppimisväylä:
Sovitaan opettajan kanssa.

RDI and work-related cooperation

Työelämälähtöisiä tehtäviä ja esimerkkejä.

Timing of exams and assignments

Opiskelijalla on opintojaksoon kuuluvan sähköisen tentin lisäksi mahdollisuus suorittaa uusintatentti kaksi kertaa. Tentit suoritetaan learn-alustalla.
Palautettavilla tehtävillä on learn-alustalla opintojakson alkaessa ilmoitettavat määräajat.

Verkon yli tapahtuva opetus toteutetaan lukujärjestyksen mukaan.

Student workload

5 op on 135 h opiskelijan työtä. Työ koostuu verkon (teams) yli tapahtuvasta opetuksesta, itsenäisestä opiskelusta ja oppimistehtävistä learn-alustalla, tenttiin valmistautumisesta.

Further information

Lisätietoja opintojaksosta antaa lehtori Heli Viinamäki
heli.viinamaki@xamk.fi

Evaluation scale

1-5

Assessment methods and criteria

Kokonaisarvosana muodostuu palautettavista tehtävistä ja tenteistä.

Go back to top of page