Elintarviketurvallisuus (5 op)
Toteutuksen tunnus: YT00AF68-3012
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
-
07.04.2025 - 21.04.2025
Ilmoittautuminen toteutukselle on käynnissä.
- Ajoitus
-
01.09.2025 - 19.12.2025
Toteutus ei ole vielä alkanut.
- Opintopistemäärä
- 5 op
- Lähiosuus
- 5 op
- Toteutustapa
- Lähiopetus
- Yksikkö
- Metsätalouden ja elintarvike- ja ympäristöteknologian koulutusyksikkö
- Toimipiste
- Mikkelin kampus
- Opetuskielet
- suomi
- Paikat
- 20 - 40
- Koulutus
- Ympäristöteknologian koulutus
- Opettajat
- NN2 Metsätalouden ja ympäristöteknologian koulutus
- Vastuuopettaja
- Tuula Kettunen
- Ryhmät
-
YTMI23SMYmpäristöteknologia, monimuoto
- Opintojakso
- YT00AF68
Toteutuksella on 8 opetustapahtumaa joiden yhteenlaskettu kesto on 26 t 0 min.
Aika | Aihe | Tila |
---|---|---|
To 04.09.2025 klo 16:30 - 20:00 (3 t 30 min) |
Elintarviketurvallisuus YT00AF68-3012 |
A235
Teorialuokka
|
La 20.09.2025 klo 12:30 - 16:00 (3 t 30 min) |
Elintarviketurvallisuus YT00AF68-3012 |
Etäopetus lukujärjestyksen mukaan
|
La 04.10.2025 klo 08:15 - 11:45 (3 t 30 min) |
Elintarviketurvallisuus YT00AF68-3012 |
Etäopetus lukujärjestyksen mukaan
|
To 16.10.2025 klo 16:30 - 20:00 (3 t 30 min) |
Elintarviketurvallisuus YT00AF68-3012 |
Etäopetus lukujärjestyksen mukaan
|
La 18.10.2025 klo 10:00 - 11:30 (1 t 30 min) |
Elintarviketurvallisuus YT00AF68-3012 |
Etäopetus lukujärjestyksen mukaan
|
To 06.11.2025 klo 16:30 - 20:00 (3 t 30 min) |
Elintarviketurvallisuus YT00AF68-3012 |
A235
Teorialuokka
|
To 20.11.2025 klo 12:30 - 16:00 (3 t 30 min) |
Elintarviketurvallisuus YT00AF68-3012 |
Etäopetus lukujärjestyksen mukaan
|
To 11.12.2025 klo 12:30 - 16:00 (3 t 30 min) |
Elintarviketurvallisuus YT00AF68-3012 |
Etäopetus lukujärjestyksen mukaan
|
Tavoitteet
Tunnistat keskeiset elintarvikkeiden turvallisuuteen vaikuttavat tekijät pellolta pöytään.
Osaat elintarvikkeiden alkuperään, sisältöön, merkintöihin sekä käyttöön liittyviä perusvaatimuksia ja osaat valvonnan perustehtäviä.
Osoitat perehtyneisyyttä elintarvikejalostukseen liittyvään lainsäädäntöön.
Sisältö
Mitä tietoja kuluttajalle voi ja pitää kertoa elintarvikkeesta?
Mitkä tekijät vaikuttavat elintarvikkeiden turvallisuuteen ja miten voit ennaltaehkäistä elintarvikkeiden pilaantumista ja ruokamyrkytyksiä?
Kuinka havainnointiharjoituksilla keräät tietoa erilaisista elintarvikkeista sekä niiden valmistamisesta ja tarjoilusta?
Miten havainnoista kirjoitetaan tarkastuspöytäkirja tai muita dokumentteja?
Opiskelumateriaali
Opettajan jakama luentomateriaali sekä itsenäisesti sekä ohjatusti eri kurssin aihealueisiin liittyvään kirjallisuuteen ja artikkeleihin tutustuminen.
Opiskelumuodot ja -menetelmät
Opintojaksoon kuuluu luentoja sekä itsenäisesti tai ryhmässä suoritettava kurssitehtävä ja lisäksi itsenäisesti suoritettavia kotitehtäviä.
TKI ja työelämäyhteistyö
Havainnointiharjoitukset tehdään yritysyhteistyönä.
Tenttien ja tehtävien ajoittuminen
Oppimistehtävien määräajat ilmoitetaan opintojakson alussa.
Kansainvälinen yhteistyö
Voidaan mahdollisesti tehdä yhteistyötä Sveitsissä sijaitsevan oppilaitoksen kanssa mm. ruokaväärennöksiin liittyvän aihealueen osalta.
Opiskelijan työmäärä
5 op merkitsee 135 h opiskelijan työtä. Koska osaaminen osoitetaan oppimistehtävillä, niitä on useita, minkä lisäksi pidempikestoinen kurssitehtävä. Näiden tekemiseen tulee varata riittävästi aikaa.
Toteutuksen osien kuvaus
Kuluttajalle annettavat tiedot osassa perehdytään pakkaus- ja myyntimerkintöihin.
Elintarviketurvallisuusosassa paneudutaan elintarvikkeiden pilaantumiseen ja ruokamyrkytyksiin. Lisäksi harjoitellaan reseptilaskentaa ja ainesosaluettelon koostamista.
Havainnointiosuudessa tehdään käytännön harjoituksia ja kirjoitetaan niiden pohjalta erilaisia dokumentteja. Havainnointiharjoituksissa sovelletaan elintarvikealan lainsäädäntöä ja tutustutaan valvonnan perustehtävään ja harjoitellaan havaintojen tekemistä toiminnasta.
Lisätietoja opiskelijoille
Varaa aikaa muiden oppimistehtävien lisäksi omalla ajalla tehtäviin pitkäkestoisiin (n. 1 - 1,5 h) havainnointiharjoituksiin, joita tehdään opintojaksolla 1-3 kappaletta.
Esitietovaatimuksena opintojaksolle on perustiedot elintarvikehygieniasta, elintarvikevalvonnasta sekä lainsäädännöstä. Opintojaksolla opettelet soveltamaan aiemmin oppimaasi ja yhdistämään sitä uuteen tietoon.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Opintojakson arviointi tapahtuu oppimistehtävien perusteella. Arviontikriteerit kerrotaan kunkin osatehtävän kohdalla erikseen opintojakson alussa.
Kurssitehtävän osuus 80 %
Itsenäiset kotitehtävät 20 %
Esitietovaatimukset
Elintarvikeosaamisen perusteet tai vastaavat tiedot