Siirry suoraan sisältöön

Elintarviketurvallisuus (5 op)

Toteutuksen tunnus: YT00AF68-3012

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
07.04.2025 - 21.04.2025
Ilmoittautuminen toteutukselle on käynnissä.
Ajoitus
01.09.2025 - 19.12.2025
Toteutus ei ole vielä alkanut.
Opintopistemäärä
5 op
Lähiosuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Metsätalouden ja elintarvike- ja ympäristöteknologian koulutusyksikkö
Toimipiste
Mikkelin kampus
Opetuskielet
suomi
Paikat
20 - 40
Koulutus
Ympäristöteknologian koulutus
Opettajat
NN2 Metsätalouden ja ympäristöteknologian koulutus
Vastuuopettaja
Tuula Kettunen
Ryhmät
YTMI23SM
Ympäristöteknologia, monimuoto
Opintojakso
YT00AF68

Toteutuksella on 8 opetustapahtumaa joiden yhteenlaskettu kesto on 26 t 0 min.

Aika Aihe Tila
To 04.09.2025 klo 16:30 - 20:00
(3 t 30 min)
Elintarviketurvallisuus YT00AF68-3012
A235 Teorialuokka
La 20.09.2025 klo 12:30 - 16:00
(3 t 30 min)
Elintarviketurvallisuus YT00AF68-3012
Etäopetus lukujärjestyksen mukaan
La 04.10.2025 klo 08:15 - 11:45
(3 t 30 min)
Elintarviketurvallisuus YT00AF68-3012
Etäopetus lukujärjestyksen mukaan
To 16.10.2025 klo 16:30 - 20:00
(3 t 30 min)
Elintarviketurvallisuus YT00AF68-3012
Etäopetus lukujärjestyksen mukaan
La 18.10.2025 klo 10:00 - 11:30
(1 t 30 min)
Elintarviketurvallisuus YT00AF68-3012
Etäopetus lukujärjestyksen mukaan
To 06.11.2025 klo 16:30 - 20:00
(3 t 30 min)
Elintarviketurvallisuus YT00AF68-3012
A235 Teorialuokka
To 20.11.2025 klo 12:30 - 16:00
(3 t 30 min)
Elintarviketurvallisuus YT00AF68-3012
Etäopetus lukujärjestyksen mukaan
To 11.12.2025 klo 12:30 - 16:00
(3 t 30 min)
Elintarviketurvallisuus YT00AF68-3012
Etäopetus lukujärjestyksen mukaan
Muutokset varauksiin voivat olla mahdollisia.

Tavoitteet

Tunnistat keskeiset elintarvikkeiden turvallisuuteen vaikuttavat tekijät pellolta pöytään.
Osaat elintarvikkeiden alkuperään, sisältöön, merkintöihin sekä käyttöön liittyviä perusvaatimuksia ja osaat valvonnan perustehtäviä.
Osoitat perehtyneisyyttä elintarvikejalostukseen liittyvään lainsäädäntöön.

Sisältö

Mitä tietoja kuluttajalle voi ja pitää kertoa elintarvikkeesta?
Mitkä tekijät vaikuttavat elintarvikkeiden turvallisuuteen ja miten voit ennaltaehkäistä elintarvikkeiden pilaantumista ja ruokamyrkytyksiä?
Kuinka havainnointiharjoituksilla keräät tietoa erilaisista elintarvikkeista sekä niiden valmistamisesta ja tarjoilusta?
Miten havainnoista kirjoitetaan tarkastuspöytäkirja tai muita dokumentteja?

Opiskelumateriaali

Opettajan jakama luentomateriaali sekä itsenäisesti sekä ohjatusti eri kurssin aihealueisiin liittyvään kirjallisuuteen ja artikkeleihin tutustuminen.

Opiskelumuodot ja -menetelmät

Opintojaksoon kuuluu luentoja sekä itsenäisesti tai ryhmässä suoritettava kurssitehtävä ja lisäksi itsenäisesti suoritettavia kotitehtäviä.

TKI ja työelämäyhteistyö

Havainnointiharjoitukset tehdään yritysyhteistyönä.

Tenttien ja tehtävien ajoittuminen

Oppimistehtävien määräajat ilmoitetaan opintojakson alussa.

Kansainvälinen yhteistyö

Voidaan mahdollisesti tehdä yhteistyötä Sveitsissä sijaitsevan oppilaitoksen kanssa mm. ruokaväärennöksiin liittyvän aihealueen osalta.

Opiskelijan työmäärä

5 op merkitsee 135 h opiskelijan työtä. Koska osaaminen osoitetaan oppimistehtävillä, niitä on useita, minkä lisäksi pidempikestoinen kurssitehtävä. Näiden tekemiseen tulee varata riittävästi aikaa.

Toteutuksen osien kuvaus

Kuluttajalle annettavat tiedot osassa perehdytään pakkaus- ja myyntimerkintöihin.

Elintarviketurvallisuusosassa paneudutaan elintarvikkeiden pilaantumiseen ja ruokamyrkytyksiin. Lisäksi harjoitellaan reseptilaskentaa ja ainesosaluettelon koostamista.

Havainnointiosuudessa tehdään käytännön harjoituksia ja kirjoitetaan niiden pohjalta erilaisia dokumentteja. Havainnointiharjoituksissa sovelletaan elintarvikealan lainsäädäntöä ja tutustutaan valvonnan perustehtävään ja harjoitellaan havaintojen tekemistä toiminnasta.

Lisätietoja opiskelijoille

Varaa aikaa muiden oppimistehtävien lisäksi omalla ajalla tehtäviin pitkäkestoisiin (n. 1 - 1,5 h) havainnointiharjoituksiin, joita tehdään opintojaksolla 1-3 kappaletta.

Esitietovaatimuksena opintojaksolle on perustiedot elintarvikehygieniasta, elintarvikevalvonnasta sekä lainsäädännöstä. Opintojaksolla opettelet soveltamaan aiemmin oppimaasi ja yhdistämään sitä uuteen tietoon.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Opintojakson arviointi tapahtuu oppimistehtävien perusteella. Arviontikriteerit kerrotaan kunkin osatehtävän kohdalla erikseen opintojakson alussa.

Kurssitehtävän osuus 80 %
Itsenäiset kotitehtävät 20 %

Esitietovaatimukset

Elintarvikeosaamisen perusteet tai vastaavat tiedot

Siirry alkuun