Siirry suoraan sisältöön

Ammattiruotsi (5 op)

Toteutuksen tunnus: AV00FJ25-3002

Toteutuksen perustiedot


Ajoitus
25.08.2025 - 31.05.2026
Toteutus ei ole vielä alkanut.
Opintopistemäärä
5 op
Lähiosuus
0 op
Virtuaaliosuus
5 op
Toteutustapa
Etäopetus
Yksikkö
Avoin AMK ja täydennyskoulutus
Toimipiste
E-kampus
Opetuskielet
suomi
Koulutus
Avoin ammattikorkeakoulu
Opettajat
Päivi Korhonen
Minna Lampinen
Opintojakso
AV00FJ25
Toteutukselle AV00FJ25-3002 ei löytynyt varauksia!

Tavoitteet

Osaat käyttää alasi perussanastoa aktiivisesti ruotsiksi.

Osaat toimia ruotsin kielellä erilaisissa oman alasi suullisissa ja kirjallisissa viestintätilanteissa eurooppalaisen viitekehyksen tasolla B1.

Osaat etsiä tietoa alasi ruotsinkielisistä lähteistä ja soveltaa sitä eri opiskelu- ja työelämän tilanteissa.

Sisältö

Mitä keskeistä ammattisanastoa tarvitset?
Kuinka etsit tietoa oman alasi lähteistä ja sovellat sitä?
Miten toimit suullisissa viestintätilanteissa ja kuinka laadit alasi tekstejä?
Miten opiskelu- ja työyhteisössä viestitään ruotsin kielellä?

Opiskelumateriaali

Opiskelumateriaali julkaistaan Learn-ympäristössä opintojakson alkaessa.

Opiskelumuodot ja -menetelmät

Tämä on ammattiruotsin monialainen non-stop -toteutus, jossa alakohtaisen osaamisen omaksuminen vaatii opiskelijalta omatoimisuutta ja hyvät opiskelutaidot. Toteutustapa edellyttää ruotsin perusrakenteiden ja -sanaston hallintaa.

Opintojakso toteutetaan kokonaan aikaan ja paikkaan sitomattomana verkko-opetuksena. Opettajan ohjausta on saatavilla verkon välityksellä.

Opiskelu tapahtuu Learn-ympäristössä. Pääsy opintojaksoalustalle aukeaa viimeistään opintojakson alkamispäivänä 25.8.2025. Osallistuminen edellyttää nettiyhteyden lisäksi kuva- ja ääniyhteyttä (esimerkiksi suullisessa kokeessa ja tietyissä tehtävissä).

Opiskelua rytmittävät itsenäisesti suoritettavat kirjalliset tehtävät ja testit Learn-alustalla, palautettavat oppimistehtävät, kirjallinen Exam-tentti ja suullinen koe videoyhteydellä opettajan kanssa.

Opintojakso koostuu eri tehtävätyypeistä. Näitä ovat mm. automatisoidut harjoitustehtävät, keskustelualuetehtävät, palautettavat kirjoitustehtävät ja suulliset ääni-/videotehtävät. Kaikki oppimistehtävät tehdään itsenäisesti. Tehtävät on palautettava annetussa aikataulussa ja ne arvioidaan hyväksytty/täydennettävä.

Opintojaksolla hyödynnetään erilaisia palautteenantotapoja. Niitä voivat olla esimerkiksi automatisoitu palaute, kirjallinen ja suullinen palaute. Lisäksi voidaan hyödyntää myös vertaispalautteenantoa.

TKI ja työelämäyhteistyö

Alakohtaista sanastoa ja viestintätilanteita harjoittelemalla kehitetään yleisesti työelämässä tarvittavia taitoja.

Tenttien ja tehtävien ajoittuminen

Opintojakson voi aloittaa 25.8.2025. Opintojakso kannattaa aloittaa viimeistään 2.3.2026, jotta tehtävien tekemiselle ja tenteille jää riittävästi aikaa.

Opintojakson tehtävät voi tehdä omaan tahtiin annettujen aikarajojen puitteissa. Tehtävien tarkistusajankohdat ovat viikoilla 41 (lokakuu 2025), 48 (marraskuu 2025), 8 (helmikuu 2026), 17 (huhtikuu 2026) ja 21 (toukokuu 2026).

Suulliset kokeet järjestetään erillisen aikataulun mukaisesti syyslukukaudella 2025 viikoilla 41 ja 48 ja kevätlukukaudella 2026 viikoilla 8, 17 ja 21. Ajanvaraus kokeeseen on Learnissa. Varsinaisen kokeen lisäksi on kaksi uusintakertaa.

Opintojakson päätteeksi suoritetaan kirjallinen Exam-tentti. Hylätyille suorituksille on kaksi uusintakertaa. Varsinainen tentti ja uusintatentit ovat auki koko opintojakson ajan Exam-järjestelmässä. Huomaathan, että joudut itse varaamaan tenttivierailuajan ja -paikan.

Opintojakso päättyy 31.5.2026, johon mennessä kaikki oppimistehtävät, suullinen koe ja kirjallinen Exam-tentti on oltava hyväksytysti suoritettuina.

Omaa opiskelusuunnitelmaa laatiessasi huomioi tehtävien ja tenttien arviointiaikataulut, erityisesti, jos olet valmistumassa!

Kansainvälinen yhteistyö

-

Opiskelijan työmäärä

1 op vastaa noin 27 tuntia opiskelijan työtä eli 5 op:n opintojaksolla opiskelijan työmäärä on n. 135 t. Työmäärä riippuu kuitenkin opiskelutaidoista ja aiemmasta osaamisesta.

Toteutuksen osien kuvaus

Opintojakso on jaettu eri teemoihin, joissa harjoitellaan mm. seuraavia osa-alueita:

Studier och kommunikation
Praktik och kundservice
Jobb och mejl
Egen bransch
Företag

Lisätietoja opiskelijoille

Tutkintotodistukseen tulee erillinen merkintä ruotsin kirjallisesta ja suullisesta taidosta. Sekä kirjallisesta että suullisesta kielitaidosta annetaan arvosana 1-3 tyydyttävästä taidosta tai 4-5 hyvästä taidosta. Arviointi perustuu valtakunnallisiin suosituksiin.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Opintojakson suoritukseen kuuluu Learn-alustalla olevien tehtävien ja testien, itsenäisten oppimistehtävien, suullisen kokeen ja kirjallisen Exam-tentin hyväksytty suoritus.

Opintojakson arvioinnin perusteet:
kirjallinen arviointi = kirjallinen Exam-tentti
suullinen arviointi = suullinen koe Teamsissa
opintojakson arviointi = kirjallinen + suullinen arviointi

Suoritettuaan opintojakson arvosanalla 3 opiskelija
- ymmärtää selkeää yleiskielistä puhetta ja työelämän puheviestintää.
- käyttää perusrakenteita jokseenkin virheettömästi sekä suullisessa että kirjallisessa viestinnässä.
- puhuu kohtalaisen sujuvasti niin, että satunnaiset virheet ääntämisessä tai lauserytmissä eivät aiheuta väärinymmärryksiä.
- ymmärtää pääkohdat ammatillisista teksteistä ja pystyy reagoimaan niihin sekä suullisesti että kirjallisesti.
- osaa kertoa keskeiset asiat koulutuksestasi ja työkokemuksestasi esim. työnhakutilanteessa.
- osaa kertoa ja keskustella alasi keskeisimmistä asioista (esimerkiksi yritysten ja organisaatioiden toiminta, tuotteet, prosessit ja palvelut)

Tavoitetasona on eurooppalaisen viitekehyksen tasoa B1 sekä asetusta 18.12.2014/1129 vastaava osaaminen.

Esitietovaatimukset

Edellytetään perustaidot ruotsista A2-tasolla, mikä tarkoittaa, että opiskelija pystyy toimimaan ruotsiksi tutuissa viestintätilanteissa.

Siirry alkuun