Biokemia ja mikrobiologia (5 op)
Toteutuksen tunnus: EL00ER79-3002
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
-
04.11.2024 - 17.11.2024
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
- Ajoitus
-
01.01.2025 - 30.04.2025
Toteutus on käynnissä.
- Opintopistemäärä
- 5 op
- Lähiosuus
- 5 op
- Toteutustapa
- Lähiopetus
- Yksikkö
- Metsätalouden ja elintarvike- ja ympäristöteknologian koulutusyksikkö
- Toimipiste
- Kouvolan kampus
- Opetuskielet
- suomi
- Paikat
- 20 - 40
- Koulutus
- Kehittyvän elintarviketekniikan koulutus
- Opettajat
- Marjo Malinen
- Vastuuopettaja
- Marjo Malinen
- Ryhmät
-
ELKV24SPKehittyvä elintarviketekniikka, päivätoteutus
- Opintojakso
- EL00ER79
Toteutuksella on 24 opetustapahtumaa joiden yhteenlaskettu kesto on 55 t 45 min.
Aika | Aihe | Tila |
---|---|---|
Ti 28.01.2025 klo 09:00 - 10:30 (1 t 30 min) |
Biokemia ja mikrobiologia EL00ER79-3002 |
140
Teorialuokka (40+1), päärakennus
|
Ti 28.01.2025 klo 10:45 - 12:15 (1 t 30 min) |
Biokemia ja mikrobiologia EL00ER79-3002 |
140
Teorialuokka (40+1), päärakennus
|
Ti 04.02.2025 klo 08:30 - 10:00 (1 t 30 min) |
Biokemia ja mikrobiologia EL00ER79-3002 |
142
Teorialuokka (40+1), päärakennus
|
Ti 11.02.2025 klo 08:30 - 10:00 (1 t 30 min) |
Biokemia ja mikrobiologia EL00ER79-3002 |
141
Teorialuokka (40+1), päärakennus
|
Ti 18.02.2025 klo 08:30 - 10:00 (1 t 30 min) |
Biokemia ja mikrobiologia EL00ER79-3002 |
141
Teorialuokka (40+1), päärakennus
|
Ti 18.02.2025 klo 10:15 - 11:45 (1 t 30 min) |
Biokemia ja mikrobiologia EL00ER79-3002 |
141
Teorialuokka (40+1), päärakennus
|
To 06.03.2025 klo 12:00 - 13:30 (1 t 30 min) |
Biokemia ja mikrobiologia EL00ER79-3002 |
141
Teorialuokka (40+1), päärakennus
|
Ti 11.03.2025 klo 08:30 - 10:00 (1 t 30 min) |
Biokemia ja mikrobiologia EL00ER79-3002 |
141
Teorialuokka (40+1), päärakennus
|
To 13.03.2025 klo 12:00 - 13:30 (1 t 30 min) |
Biokemia ja mikrobiologia EL00ER79-3002 |
251
Teorialuokka (40+1), päärakennus
|
Ti 18.03.2025 klo 08:30 - 10:00 (1 t 30 min) |
Biokemia ja mikrobiologia EL00ER79-3002 |
355
Teorialuokka (40+1), päärakennus
|
To 20.03.2025 klo 08:15 - 12:00 (3 t 45 min) |
Ryhmä 1: Biokemia ja mikrobiologia EL00ER79-3002 |
FoodLab 115
Mikrobiologia/kemia
|
To 20.03.2025 klo 12:15 - 16:00 (3 t 45 min) |
Ryhmä 2: Biokemia ja mikrobiologia EL00ER79-3002 |
FoodLab 115
Mikrobiologia/kemia
|
Ti 25.03.2025 klo 09:30 - 11:00 (1 t 30 min) |
Biokemia ja mikrobiologia EL00ER79-3002 |
140
Teorialuokka (40+1), päärakennus
|
To 27.03.2025 klo 08:15 - 12:00 (3 t 45 min) |
Ryhmä 1: Biokemia ja mikrobiologia EL00ER79-3002 |
FoodLab 115
Mikrobiologia/kemia
|
To 27.03.2025 klo 12:15 - 16:00 (3 t 45 min) |
Ryhmä 2: Biokemia ja mikrobiologia EL00ER79-3002 |
FoodLab 115
Mikrobiologia/kemia
|
Ti 01.04.2025 klo 09:30 - 11:00 (1 t 30 min) |
Biokemia ja mikrobiologia EL00ER79-3002 |
141
Teorialuokka (40+1), päärakennus
|
To 03.04.2025 klo 08:15 - 12:00 (3 t 45 min) |
Ryhmä 1: Biokemia ja mikrobiologia EL00ER79-3002 |
FoodLab 115
Mikrobiologia/kemia
|
To 03.04.2025 klo 12:15 - 16:00 (3 t 45 min) |
Ryhmä 2: Biokemia ja mikrobiologia EL00ER79-3002 |
FoodLab 115
Mikrobiologia/kemia
|
Ti 08.04.2025 klo 09:30 - 11:00 (1 t 30 min) |
Biokemia ja mikrobiologia EL00ER79-3002 |
250
Byod-/teorialuokka (27+1), päärakennus
|
To 10.04.2025 klo 08:15 - 12:00 (3 t 45 min) |
Ryhmä 1: Biokemia ja mikrobiologia EL00ER79-3002 |
FoodLab 115
Mikrobiologia/kemia
|
To 10.04.2025 klo 12:15 - 16:00 (3 t 45 min) |
Ryhmä 2: Biokemia ja mikrobiologia EL00ER79-3002 |
FoodLab 115
Mikrobiologia/kemia
|
Ke 16.04.2025 klo 08:15 - 11:30 (3 t 15 min) |
Biokemia ja mikrobiologia EL00ER79-3002 YLIMÄÄRÄINEN/RÄSTIharjoitustyökerta |
FoodLab 115
Mikrobiologia/kemia
|
To 17.04.2025 klo 14:00 - 15:30 (1 t 30 min) |
Biokemia ja mikrobiologia EL00ER79-3002 |
355
Teorialuokka (40+1), päärakennus
|
To 24.04.2025 klo 12:00 - 13:30 (1 t 30 min) |
Biokemia ja mikrobiologia EL00ER79-3002 |
250
Byod-/teorialuokka (27+1), päärakennus
|
Tavoitteet
Erotat tärkeimmät biologiset makromolekyylit ja opit hahmottamaan niiden merkityksen ympäristön, terveyden ja elintarvikevalmistuksen kannalta.
Tutustut biokemiallisiin reaktioihin solutasolla ja ympäristössä sekä erilaisiin biokemiallisiin sovelluksiin elintarvikkeissa.
Syvennät osaamista erilaisten mikrobien haitoista ja hyötykäytöstä elintarvikkeissa.
Tutustut keskeisiin ruokamyrkytyksiä aiheuttaviin mikrobeihin.
Sisältö
Miten solun energia-aineenvaihdunta toimii?
Mitä ovat entsyymikinetiikka ja vierasainemetabolia solutasolla?
Minkälaisia ovat biokemian sovellukset elintarvikevalmistuksessa?
Kuinka mikrobeja voidaan käyttää hyödyksi elintarvikevalmistuksessa?
Mitä haittaa mikrobit voivat aiheuttaa elintarvikkeille?
Mikä on mikrobien osuus ruokamyrkytyksissä ja miten niihin voidaan vaikuttaa?
Opiskelumateriaali
Opettajan Learnissa jakama materiaali ja opintojakson alussa ilmoitettava muu materiaali ja kirjallisuus. Oheismateriaaliksi soveltuvin osin sopii kirjat: Biokemia ja solubiologia (Heino ja Vuento) ja esim. Lehninger Principles of Biochemistry.
Opiskelumuodot ja -menetelmät
Opetus toteutetaan kokonaan lähiopetuksena Kouvolan kampuksella lukujärjestyksen mukaan. Etäosallistuminen ei ole mahdollista. Lähiopetusta ei lähtökohtaisesti tallenneta, eikä sitä korvata etäluennoilla silloin, kun lähiopetusta annetaan lukujärjestyksen mukaan. Osa opetuksesta tapahtuu laboratorioympäristössä n. 1 km kampukselta. Läsnäolo laboratorioharjoituksissa on välttämätöntä opintojakson suorittamiseksi. Opiskelu rytmittyy työjärjestyksen mukaisten luento-opetuksen ja laboratorioharjoitusten sekä itsenäisesti tehtävien/ryhmässä tehtävien oppimistehtävien mukaan sekä itsenäiseen opiskeluun. Opintojakso koostuu 15 luento-opetuskerrasta ja tunnilla tehtävistä yksilö ja paritehtävistä. Lisäksi harjoitustyöt koostuvat 16 tunnin laboratoriotyöskentelystä. Opintojakson teoriaosuu on 3op ja laboratorio-osuus 2 op. Tarkempi kuvaus kohdassa toteutuksen osat.
TKI ja työelämäyhteistyö
Opintojakso vahvistaa työelämätaitoja mutta tällä toteutuksella ei ole työelämäyhteistyötä.
Tenttien ja tehtävien ajoittuminen
Opintojakson loppuosassa suoritetaan kotona kirjoitettava esseen sekä Learn alustan kotitentti. Opintojakson aikana suoritetaan parin kanssa opintojakson alussa annatettava tehtävä, joka esitellään suullisesti muulle ryhmälle. Harjoitustöiden päätteeksi kirjoitetaan raportit kaikista tehdyistä töistä ja näiden palautusaika sovitaan opintojakson alussa.
Kansainvälinen yhteistyö
ei ole
Opiskelijan työmäärä
1 op vastaa noin 27 tuntia opiskelijan työtä. Työmäärä kuitenkin riippuu opiskelutaidoista ja aiemmasta osaamisesta. 5 op:n opintojaksolla opiskelijan työmäärä on n. 135 t, josta n. 56 t on työjärjestyksen mukaisesti luentoja ja ryhmätyöskentelyä laboratoriossa opettajan ohjauksessa jonka lisäksi itsenäistä opiskelua ja raporttien kirjoittamista.
Toteutuksen osien kuvaus
Teoriaosuudessa perehdytään biologisiin makromolekyyleihin ja opit hahmottamaan niiden merkityksen ympäristön, terveyden ja elintarvikevalmistuksen kannalta. Tutustut biokemiallisiin reaktioihin solutasolla sekä joihinkin biokemiallisiin sovelluksiin elintarvikkeissa. Syvennät osaamista erilaisten mikrobien haitoista ja hyötykäytöstä elintarvikkeissa. Luento-osuus vastaa 60% opintojaksosta
Laboratorioharjoituksissa opit makromolekyylien eristystä ja puhdistus biologisesta materiaalista sekä niiden mittaamista ja karakterisointi. Opit luotettavaa näytteenottoa ja käsittelyä. Lisäksi opit tutkimustulosten tulkintaa, käsittelyä ja raportointia. Harjoitustyöosuus 40% opintojaksosta.
Opintojakson hyväksytty suorittaminen vaatii sekä teoriaosan että laboratorioharjoitustyöosuuden suorittamista hyväksytysti, arvosana muodostuu painostusten perustella, 60% teoria ja 40% harjoitustöiden suorittaminen. Parityö arvioidaan hyväksytty/hylätty ja teoriaosuuden essee ja tentti painottuvat yhtä paljon.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Arviointi tehdään suhteessa opintojakson osaamistavoitteisiin ja arviointikriteereihin. Opintojakson hyväksytty suorittaminen edellyttää molempien osioiden suorittamista hyväksytyllä arvosanalla. Opintojakson arviointiasteikko: 1–5
Esitietovaatimukset
Mikrobiologian perusteet, Kemian perusteet