Siirry suoraan sisältöön

Biokemia ja mikrobiologia (5 op)

Toteutuksen tunnus: EL00ER79-3002

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
04.11.2024 - 17.11.2024
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
Ajoitus
01.01.2025 - 30.04.2025
Toteutus on käynnissä.
Opintopistemäärä
5 op
Lähiosuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Metsätalouden ja elintarvike- ja ympäristöteknologian koulutusyksikkö
Toimipiste
Kouvolan kampus
Opetuskielet
suomi
Paikat
20 - 40
Koulutus
Kehittyvän elintarviketekniikan koulutus
Opettajat
Marjo Malinen
Vastuuopettaja
Marjo Malinen
Ryhmät
ELKV24SP
Kehittyvä elintarviketekniikka, päivätoteutus
Opintojakso
EL00ER79

Toteutuksella on 24 opetustapahtumaa joiden yhteenlaskettu kesto on 55 t 45 min.

Aika Aihe Tila
Ti 28.01.2025 klo 09:00 - 10:30
(1 t 30 min)
Biokemia ja mikrobiologia EL00ER79-3002
140 Teorialuokka (40+1), päärakennus
Ti 28.01.2025 klo 10:45 - 12:15
(1 t 30 min)
Biokemia ja mikrobiologia EL00ER79-3002
140 Teorialuokka (40+1), päärakennus
Ti 04.02.2025 klo 08:30 - 10:00
(1 t 30 min)
Biokemia ja mikrobiologia EL00ER79-3002
142 Teorialuokka (40+1), päärakennus
Ti 11.02.2025 klo 08:30 - 10:00
(1 t 30 min)
Biokemia ja mikrobiologia EL00ER79-3002
141 Teorialuokka (40+1), päärakennus
Ti 18.02.2025 klo 08:30 - 10:00
(1 t 30 min)
Biokemia ja mikrobiologia EL00ER79-3002
141 Teorialuokka (40+1), päärakennus
Ti 18.02.2025 klo 10:15 - 11:45
(1 t 30 min)
Biokemia ja mikrobiologia EL00ER79-3002
141 Teorialuokka (40+1), päärakennus
To 06.03.2025 klo 12:00 - 13:30
(1 t 30 min)
Biokemia ja mikrobiologia EL00ER79-3002
141 Teorialuokka (40+1), päärakennus
Ti 11.03.2025 klo 08:30 - 10:00
(1 t 30 min)
Biokemia ja mikrobiologia EL00ER79-3002
141 Teorialuokka (40+1), päärakennus
To 13.03.2025 klo 12:00 - 13:30
(1 t 30 min)
Biokemia ja mikrobiologia EL00ER79-3002
251 Teorialuokka (40+1), päärakennus
Ti 18.03.2025 klo 08:30 - 10:00
(1 t 30 min)
Biokemia ja mikrobiologia EL00ER79-3002
355 Teorialuokka (40+1), päärakennus
To 20.03.2025 klo 08:15 - 12:00
(3 t 45 min)
Ryhmä 1: Biokemia ja mikrobiologia EL00ER79-3002
FoodLab 115 Mikrobiologia/kemia
To 20.03.2025 klo 12:15 - 16:00
(3 t 45 min)
Ryhmä 2: Biokemia ja mikrobiologia EL00ER79-3002
FoodLab 115 Mikrobiologia/kemia
Ti 25.03.2025 klo 09:30 - 11:00
(1 t 30 min)
Biokemia ja mikrobiologia EL00ER79-3002
140 Teorialuokka (40+1), päärakennus
To 27.03.2025 klo 08:15 - 12:00
(3 t 45 min)
Ryhmä 1: Biokemia ja mikrobiologia EL00ER79-3002
FoodLab 115 Mikrobiologia/kemia
To 27.03.2025 klo 12:15 - 16:00
(3 t 45 min)
Ryhmä 2: Biokemia ja mikrobiologia EL00ER79-3002
FoodLab 115 Mikrobiologia/kemia
Ti 01.04.2025 klo 09:30 - 11:00
(1 t 30 min)
Biokemia ja mikrobiologia EL00ER79-3002
141 Teorialuokka (40+1), päärakennus
To 03.04.2025 klo 08:15 - 12:00
(3 t 45 min)
Ryhmä 1: Biokemia ja mikrobiologia EL00ER79-3002
FoodLab 115 Mikrobiologia/kemia
To 03.04.2025 klo 12:15 - 16:00
(3 t 45 min)
Ryhmä 2: Biokemia ja mikrobiologia EL00ER79-3002
FoodLab 115 Mikrobiologia/kemia
Ti 08.04.2025 klo 09:30 - 11:00
(1 t 30 min)
Biokemia ja mikrobiologia EL00ER79-3002
250 Byod-/teorialuokka (27+1), päärakennus
To 10.04.2025 klo 08:15 - 12:00
(3 t 45 min)
Ryhmä 1: Biokemia ja mikrobiologia EL00ER79-3002
FoodLab 115 Mikrobiologia/kemia
To 10.04.2025 klo 12:15 - 16:00
(3 t 45 min)
Ryhmä 2: Biokemia ja mikrobiologia EL00ER79-3002
FoodLab 115 Mikrobiologia/kemia
Ke 16.04.2025 klo 08:15 - 11:30
(3 t 15 min)
Biokemia ja mikrobiologia EL00ER79-3002 YLIMÄÄRÄINEN/RÄSTIharjoitustyökerta
FoodLab 115 Mikrobiologia/kemia
To 17.04.2025 klo 14:00 - 15:30
(1 t 30 min)
Biokemia ja mikrobiologia EL00ER79-3002
355 Teorialuokka (40+1), päärakennus
To 24.04.2025 klo 12:00 - 13:30
(1 t 30 min)
Biokemia ja mikrobiologia EL00ER79-3002
250 Byod-/teorialuokka (27+1), päärakennus
Muutokset varauksiin voivat olla mahdollisia.

Tavoitteet

Erotat tärkeimmät biologiset makromolekyylit ja opit hahmottamaan niiden merkityksen ympäristön, terveyden ja elintarvikevalmistuksen kannalta.
Tutustut biokemiallisiin reaktioihin solutasolla ja ympäristössä sekä erilaisiin biokemiallisiin sovelluksiin elintarvikkeissa.
Syvennät osaamista erilaisten mikrobien haitoista ja hyötykäytöstä elintarvikkeissa.
Tutustut keskeisiin ruokamyrkytyksiä aiheuttaviin mikrobeihin.

Sisältö

Miten solun energia-aineenvaihdunta toimii?
Mitä ovat entsyymikinetiikka ja vierasainemetabolia solutasolla?
Minkälaisia ovat biokemian sovellukset elintarvikevalmistuksessa?
Kuinka mikrobeja voidaan käyttää hyödyksi elintarvikevalmistuksessa?
Mitä haittaa mikrobit voivat aiheuttaa elintarvikkeille?
Mikä on mikrobien osuus ruokamyrkytyksissä ja miten niihin voidaan vaikuttaa?

Opiskelumateriaali

Opettajan Learnissa jakama materiaali ja opintojakson alussa ilmoitettava muu materiaali ja kirjallisuus. Oheismateriaaliksi soveltuvin osin sopii kirjat: Biokemia ja solubiologia (Heino ja Vuento) ja esim. Lehninger Principles of Biochemistry.

Opiskelumuodot ja -menetelmät

Opetus toteutetaan kokonaan lähiopetuksena Kouvolan kampuksella lukujärjestyksen mukaan. Etäosallistuminen ei ole mahdollista. Lähiopetusta ei lähtökohtaisesti tallenneta, eikä sitä korvata etäluennoilla silloin, kun lähiopetusta annetaan lukujärjestyksen mukaan. Osa opetuksesta tapahtuu laboratorioympäristössä n. 1 km kampukselta. Läsnäolo laboratorioharjoituksissa on välttämätöntä opintojakson suorittamiseksi. Opiskelu rytmittyy työjärjestyksen mukaisten luento-opetuksen ja laboratorioharjoitusten sekä itsenäisesti tehtävien/ryhmässä tehtävien oppimistehtävien mukaan sekä itsenäiseen opiskeluun. Opintojakso koostuu 15 luento-opetuskerrasta ja tunnilla tehtävistä yksilö ja paritehtävistä. Lisäksi harjoitustyöt koostuvat 16 tunnin laboratoriotyöskentelystä. Opintojakson teoriaosuu on 3op ja laboratorio-osuus 2 op. Tarkempi kuvaus kohdassa toteutuksen osat.

TKI ja työelämäyhteistyö

Opintojakso vahvistaa työelämätaitoja mutta tällä toteutuksella ei ole työelämäyhteistyötä.

Tenttien ja tehtävien ajoittuminen

Opintojakson loppuosassa suoritetaan kotona kirjoitettava esseen sekä Learn alustan kotitentti. Opintojakson aikana suoritetaan parin kanssa opintojakson alussa annatettava tehtävä, joka esitellään suullisesti muulle ryhmälle. Harjoitustöiden päätteeksi kirjoitetaan raportit kaikista tehdyistä töistä ja näiden palautusaika sovitaan opintojakson alussa.

Kansainvälinen yhteistyö

ei ole

Opiskelijan työmäärä

1 op vastaa noin 27 tuntia opiskelijan työtä. Työmäärä kuitenkin riippuu opiskelutaidoista ja aiemmasta osaamisesta. 5 op:n opintojaksolla opiskelijan työmäärä on n. 135 t, josta n. 56 t on työjärjestyksen mukaisesti luentoja ja ryhmätyöskentelyä laboratoriossa opettajan ohjauksessa jonka lisäksi itsenäistä opiskelua ja raporttien kirjoittamista.

Toteutuksen osien kuvaus

Teoriaosuudessa perehdytään biologisiin makromolekyyleihin ja opit hahmottamaan niiden merkityksen ympäristön, terveyden ja elintarvikevalmistuksen kannalta. Tutustut biokemiallisiin reaktioihin solutasolla sekä joihinkin biokemiallisiin sovelluksiin elintarvikkeissa. Syvennät osaamista erilaisten mikrobien haitoista ja hyötykäytöstä elintarvikkeissa. Luento-osuus vastaa 60% opintojaksosta

Laboratorioharjoituksissa opit makromolekyylien eristystä ja puhdistus biologisesta materiaalista sekä niiden mittaamista ja karakterisointi. Opit luotettavaa näytteenottoa ja käsittelyä. Lisäksi opit tutkimustulosten tulkintaa, käsittelyä ja raportointia. Harjoitustyöosuus 40% opintojaksosta.
Opintojakson hyväksytty suorittaminen vaatii sekä teoriaosan että laboratorioharjoitustyöosuuden suorittamista hyväksytysti, arvosana muodostuu painostusten perustella, 60% teoria ja 40% harjoitustöiden suorittaminen. Parityö arvioidaan hyväksytty/hylätty ja teoriaosuuden essee ja tentti painottuvat yhtä paljon.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arviointi tehdään suhteessa opintojakson osaamistavoitteisiin ja arviointikriteereihin. Opintojakson hyväksytty suorittaminen edellyttää molempien osioiden suorittamista hyväksytyllä arvosanalla. Opintojakson arviointiasteikko: 1–5

Esitietovaatimukset

Mikrobiologian perusteet, Kemian perusteet

Siirry alkuun