Talous- ja prosessivesi (5 op)
Toteutuksen tunnus: EL00ER80-3002
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
-
04.11.2024 - 17.11.2024
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
- Ajoitus
-
13.01.2025 - 30.04.2025
Toteutus on käynnissä.
- Opintopistemäärä
- 5 op
- Lähiosuus
- 5 op
- Toteutustapa
- Lähiopetus
- Yksikkö
- Metsätalouden ja elintarvike- ja ympäristöteknologian koulutusyksikkö
- Toimipiste
- Kouvolan kampus
- Opetuskielet
- suomi
- Paikat
- 20 - 40
- Koulutus
- Kehittyvän elintarviketekniikan koulutus
- Opettajat
- Mari Järvenmäki
- Vastuuopettaja
- Mari Järvenmäki
- Ryhmät
-
ELKV24SPKehittyvä elintarviketekniikka, päivätoteutus
- Opintojakso
- EL00ER80
Toteutuksella on 16 opetustapahtumaa joiden yhteenlaskettu kesto on 35 t 15 min.
Aika | Aihe | Tila |
---|---|---|
Ke 15.01.2025 klo 10:00 - 12:00 (2 t 0 min) |
Talous- ja prosessivesi EL00ER80-3002 |
141
Teorialuokka (40+1), päärakennus
|
To 16.01.2025 klo 12:00 - 14:15 (2 t 15 min) |
Talous- ja prosessivesi EL00ER80-3002 |
244
Byod-/teorialuokka (32+1), päärakennus
|
Ti 21.01.2025 klo 09:00 - 11:15 (2 t 15 min) |
Talous- ja prosessivesi EL00ER80-3002 |
140
Teorialuokka (40+1), päärakennus
|
Ke 22.01.2025 klo 09:00 - 11:15 (2 t 15 min) |
Talous- ja prosessivesi EL00ER80-3002 |
141
Teorialuokka (40+1), päärakennus
|
Ke 29.01.2025 klo 09:00 - 11:15 (2 t 15 min) |
Talous- ja prosessivesi EL00ER80-3002 |
141
Teorialuokka (40+1), päärakennus
|
Ti 04.02.2025 klo 12:30 - 14:45 (2 t 15 min) |
Talous- ja prosessivesi EL00ER80-3002 |
141
Teorialuokka (40+1), päärakennus
|
Ti 11.02.2025 klo 12:30 - 14:45 (2 t 15 min) |
Talous- ja prosessivesi EL00ER80-3002 |
140
Teorialuokka (40+1), päärakennus
|
Ti 18.02.2025 klo 12:30 - 14:45 (2 t 15 min) |
Talous- ja prosessivesi EL00ER80-3002 |
140
Teorialuokka (40+1), päärakennus
|
Ti 04.03.2025 klo 10:00 - 12:15 (2 t 15 min) |
Talous- ja prosessivesi EL00ER80-3002 |
141
Teorialuokka (40+1), päärakennus
|
Ti 11.03.2025 klo 10:15 - 12:15 (2 t 0 min) |
Talous- ja prosessivesi EL00ER80-3002 |
251
Teorialuokka (40+1), päärakennus
|
Ti 18.03.2025 klo 10:15 - 12:15 (2 t 0 min) |
Talous- ja prosessivesi EL00ER80-3002 |
149
Byod-/teorialuokka (32+1), päärakennus
|
Ti 25.03.2025 klo 12:00 - 14:15 (2 t 15 min) |
Talous- ja prosessivesi EL00ER80-3002 |
141
Teorialuokka (40+1), päärakennus
|
Ti 01.04.2025 klo 12:00 - 14:15 (2 t 15 min) |
Talous- ja prosessivesi EL00ER80-3002 |
141
Teorialuokka (40+1), päärakennus
|
Ti 08.04.2025 klo 12:00 - 14:15 (2 t 15 min) |
Talous- ja prosessivesi EL00ER80-3002 |
141
Teorialuokka (40+1), päärakennus
|
Ti 15.04.2025 klo 12:00 - 14:15 (2 t 15 min) |
Lakitentti EL00ER80-3002 |
141
Teorialuokka (40+1), päärakennus
|
Ke 23.04.2025 klo 13:45 - 16:00 (2 t 15 min) |
Talous- ja prosessivesi EL00ER80-3002 |
141
Teorialuokka (40+1), päärakennus
|
Tavoitteet
Tiedät mitä tarkoitetaan talousvedellä, miten sitä valmistetaan ja millaisia laatuvaatimuksia sille on lainsäädännössä.
Tiedät mitä tarkoitetaan prosessivedellä elintarvikevalmistuksessa ja elintarvikkeiden käsittelyssä.
Osaat ottaa mikrobiologisen vesinäytteen talous- ja prosessivedestä.
Ymmärrät mikä ero on talousvedellä ja prosessivedellä elintarvikevalmistuksessa.
Sisältö
Miten ja mistä talousvettä saadaan?
Millaista on hyvä talousvesi?
Mikä merkitys talousveden laadulla on elintarvikkeiden käsittelyssä ja valmistuksen eri vaiheissa?
Mitä eroa on talousvedellä ja prosessivedellä?
Miten prosessivettä ja sen laatua määritellään ja mitataan?
Opiskelumateriaali
Vesilaitostekniikka ja hygienia (soveltuvin osin)
Pääkkönen, Jorma ; Antila, Elina ; Pääkkönen, Jorma ; Peltonen, Päivi ; Suomen vesilaitosyhdistys ry ; Vesilaitosyhdistys ry
Suomen vesilaitosyhdistys 2012 [Uud. p.]
Opettajan Learnin kautta jakama materiaali.
Opiskelumuodot ja -menetelmät
Ilmoittautuessasi tälle opintojakson toteutukselle osallistut työjärjestyksen mukaiseen opetukseen ja ohjaukseen. Opiskelusi rytmittyy työjärjestyksen mukaisten ryhmätapaamisten ja itsenäisesti tehtävien oppimistehtävien mukaan. Opintojakson alussa saat alustavan tuntisuunnitelman sekä ohjeistukset ja palautuspäivämäärät kaikkiin tehtäviin sekä tenttien ajankohdat.
Lähiopetukseen osallistuminen ei ole pakollista paitsi näytteenottoharjoituksissa ja mahdollisten vierailijoiden käynneillä. Osallistuminen lähiopetukseen ja ohjaukseen tukee oppimistasi. Se järjestetään Kouvolan kampuksella eikä etäosallistuminen ole mahdollista. Näytteenottoharjoituksia teemme elintarviketekniikan omassa oppimisympäristössä.
Opintoja nopeuttava väylä ei ole mahdollinen tälle opintojaksolle lukukaudella K24.
Voit hakea osaamisen tunnistamista joko koko opintojaksolle tai sen jollekin osa-alueelle. Ole yhteydessä opintojakson opettajaan ennen mahdollisen hakemuksen jättämistä.
TKI ja työelämäyhteistyö
Toteutussuunnitelmia tehtäessä työelämäyhteistyö on vahvistamatonta, mutta opintojaksolla on mahdollista toteuttaa yritysvierailu ja käyttää ulkopuolista asiantuntijaluennoitsijaa .
Tenttien ja tehtävien ajoittuminen
Opintojakson suorittamiseksi sinun tulee osallistua tenttiin (1-2 kpl) ja tehdä kaikki oppimistehtävät
hyväksytysti. Oppimistehtävien palautuspäivämäärät ja läpäisyvaatimukset ilmoitetaan opintojakson alussa . Tenttien ajankohdat ilmoitetaan opintojakson alussa. Tentin läpäisemiseen vaaditaan 50 % tentin maksimipistemäärästä.
Opiskelijan työmäärä
Opintojakson 5 op vaatii opiskelijalta 135 h työpanosta. Tähän sisältyy lähiopetukseen ja ohjaukseen käytetyt tunnit.
Toteutuksen osien kuvaus
Talousvesiosuudessa perehdytään erilaisiin raakavesilähteisiin ja talousveden valmistukseen ja sen laatuvaatimuksiin sekä laatusuosituksiin. Opit käytännön harjoituksessa talousveden näytteenottoa erilaisiin tarpeisiin. Opit tulkitsemaan tutkimusselosteita.
Prosessivesiosuudessa perehdytään veden käyttöön erilaisissa elintarvikeprosesseissa ja niiden vedelle asettamiin vaatimuksiin yleisesti sekä tarkemmin parin esimerkkituotteen kautta. Prosessivesiosuuteen kuuluu myös prosessijätevedet, jossa tutustutaan erilaisissa prosesseissa syntyviin jätevesiin ja niiden erityispiirteisiin, myös jätevedenpuhdistamisessa. Vierailua jätevedenpuhdistamolla on selvitetään.
Näytteenottoharjoituksissa, mahdollisten vierailevien luennoitsijoiden käynneillä ja vierailukäynneillä on pakollinen läsnäolo.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Opintojakso arviointi perustuu oppimistehtäviin ja tenttiin. Oppimistehtävien tarkemmat arviointiperusteet ja pisteytys kerrotaan tehtävänannon yhteydessä.
Opintojakso arviodaan kokonaisuutena. Arvosanaan vaaditan hyväksytysti tehdyt oppimistehtävät ja tentit.