Siirry suoraan sisältöön

Elintarvikelainsäädännön perusteet (5 op)

Toteutuksen tunnus: EL00ER81-3002

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

04.11.2024 - 17.11.2024

Ajoitus

13.01.2025 - 30.04.2025

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Metsätalouden ja elintarvike- ja ympäristöteknologian koulutusyksikkö

Toimipiste

Kouvolan kampus

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

20 - 40

Koulutus

  • Kehittyvän elintarviketekniikan koulutus

Opettaja

  • Mari Järvenmäki

Vastuuopettaja

Mari Järvenmäki

Ryhmät

  • ELKV24SP
    Kehittyvä elintarviketekniikka, päivätoteutus
  • 16.01.2025 09:30 - 11:00, Elintarvikelainsäädännön perusteet EL00ER81-3002
  • 21.01.2025 12:00 - 13:30, Elintarvikelainsäädännön perusteet EL00ER81-3002
  • 21.01.2025 13:45 - 15:15, Elintarvikelainsäädännön perusteet EL00ER81-3002
  • 04.02.2025 10:15 - 11:45, Elintarvikelainsäädännön perusteet EL00ER81-3002
  • 05.02.2025 09:30 - 11:00, Elintarvikelainsäädännön perusteet EL00ER81-3002
  • 11.02.2025 10:15 - 11:45, Elintarvikelainsäädännön perusteet EL00ER81-3002
  • 12.02.2025 09:30 - 11:00, Elintarvikelainsäädännön perusteet EL00ER81-3002
  • 19.02.2025 09:30 - 11:00, Elintarvikelainsäädännön perusteet EL00ER81-3002
  • 04.03.2025 13:15 - 14:45, Elintarvikelainsäädännön perusteet EL00ER81-3002
  • 04.03.2025 15:00 - 16:15, Elintarvikelainsäädännön perusteet EL00ER81-3002
  • 05.03.2025 10:15 - 11:45, Elintarvikelainsäädännön perusteet EL00ER81-3002
  • 11.03.2025 13:15 - 14:45, Elintarvikelainsäädännön perusteet EL00ER81-3002
  • 12.03.2025 09:30 - 11:00, Elintarvikelainsäädännön perusteet EL00ER81-3002
  • 18.03.2025 13:15 - 14:45, Elintarvikelainsäädännön perusteet EL00ER81-3002
  • 19.03.2025 10:15 - 11:45, Elintarvikelainsäädännön perusteet EL00ER81-3002
  • 25.03.2025 14:30 - 16:00, Elintarvikelainsäädännön perusteet EL00ER81-3002
  • 26.03.2025 08:30 - 10:00, Elintarvikelainsäädännön perusteet EL00ER81-3002
  • 01.04.2025 14:30 - 16:00, Elintarvikelainsäädännön perusteet EL00ER81-3002
  • 02.04.2025 09:30 - 11:00, Elintarvikelainsäädännön perusteet EL00ER81-3002
  • 08.04.2025 14:30 - 16:00, Elintarvikelainsäädännön perusteet EL00ER81-3002
  • 09.04.2025 13:45 - 15:15, Elintarvikelainsäädännön perusteet EL00ER81-3002
  • 15.04.2025 14:30 - 16:00, Elintarvikelainsäädännön perusteet EL00ER81-3002
  • 16.04.2025 13:45 - 15:15, Elintarvikelainsäädännön perusteet EL00ER81-3002
  • 17.04.2025 12:15 - 13:45, Elintarvikelainsäädännön perusteet EL00ER81-3002
  • 22.04.2025 10:00 - 11:30, Elintarvikelainsäädännön perusteet EL00ER81-3002
  • 24.04.2025 09:30 - 11:00, Elintarvikelainsäädännön perusteet EL00ER81-3002
  • 29.04.2025 14:30 - 16:00, Elintarvikelainsäädännön perusteet EL00ER81-3002

Tavoitteet

Tiedät miten elintarvikelaisäädännöllä ohjataan elintarvikevalmistusta.
Hallitset Suomen elintarvikelainsäädännön rakenteen ja keskeisen jaottelun.
Tiedät millaista ohjeistusta Suomessa on elintarvikkeille lainsäädännön lisäksi.
Pystyt lukemaan ja tulkitsemaan lakitekstiä.

Sisältö

Mistä erilaisista säädöstyypeistä Suomen elintarvikelainsäädäntö koostuu?
Miten löydät ajantasaisen lainsäädännön kuhunkin tarpeeseen?
Mikä ero on lainsäädännöllä ja erilaisilla elintarvikealaa koskevilla viranomaisohjeilla?
Miten lakitekstiä luetaan, tulkitaan ja sovelletaan?
Mitä elintarvikkeita ja elintarviketuotantoa koskevia lakeja Suomessa on?

Opiskelumateriaali

Learnin kautta jaettava materiaali.

Elintarvikelaki 297/2021
Euroopan unionin yleinen elintarvikehygienia-asetus (852/2004/EU), etenkin liite II
Muu soveltuva lainsäädäntö

Opiskelumuodot ja -menetelmät

Ilmoittautuessasi tälle opintojakson toteutukselle osallistut työjärjestyksen mukaiseen opetukseen ja ohjaukseen. Opiskelusi rytmittyy työjärjestyksen mukaisten ryhmätapaamisten ja itsenäisesti tehtävien oppimistehtävien mukaan. Opintojakson alussa saat alustavan tuntisuunnitelman sekä ohjeistukset ja palautuspäivämäärät kaikkiin tehtäviin sekä tenttien ajankohdat.
Lähiopetukseen osallistuminen ei ole pakollista, mutta osallistuminen lähiopetukseen ja ohjaukseen tukee oppimistasi etenkin tunneilla tehtävien harjoitustehtävien kautta. Opetus järjestetään Kouvolan kampuksella eikä etäosallistuminen ole mahdollista.

Harkitessasi opintoja nopeuttava väylää, ole yhteydessä opettajaan ennen opintojaksolle ilmoittaumista.

Voit hakea osaamisen tunnistamista joko koko opintojaksolle tai sen jollekin osa-alueelle. Ole yhteydessä opintojakson opettajaan ennen mahdollisen hakemuksen jättämistä.

TKI ja työelämäyhteistyö

Ei TKI-yhteistyötä

Tenttien ja tehtävien ajoittuminen

Opintojakson suorittamiseksi sinun tulee osallistua tenttiin (1-2 kpl) ja tehdä kaikki oppimistehtävät
hyväksytysti. Oppimistehtävien palautuspäivämäärät ja läpäisyvaatimukset ilmoitetaan opintojakson alussa . Tenttien ajankohdat ilmoitetaan opintojakson alussa. Tentin läpäisemiseen vaaditaan 50 % tentin maksimipistemäärästä.

Kansainvälinen yhteistyö

Ei sisällä

Opiskelijan työmäärä

Opintojakson 5 op vaatii opiskelijalta 135 h työpanosta. Tähän sisältyy lähiopetukseen ja ohjaukseen käytetyt tunnit.

Toteutuksen osien kuvaus

Opintojaksolla perehdytään yleisesti lainsäädännön merkitykseen ja siihen kuinka lakeja laaditaan kansallisesti. EU:n lainsäädäntö ja sen asema suomalaisessa lainkäytössä etenkin elintarvikealalla on merkityksellistä ja siihen käytetään aikaa. Opetellaan lukemaan ja tulkitsemaan lakitekstejä sekä etsimään tietoa lainsäädännöstä. Opit erittelemään erilaisten lakien, säädösten ja ohjeiden aseman julkisen vallan käytössä.

Saat kokonaiskäsitystä elintarvikealaa säätelevästä lainsäädännöstä kokonaisuudessaan ja opintojaksolla paneudumme harjoituksissa etenkin kansalliseen elintarvikelakiin sekä EU:n hygienia-asetukseen. Lisäksi tutustumme lainsäädännön pohjalta annettuihin soveltamisohjeisiin joidenkin esimerkkiohjeiden kautta.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Opintojakso arviointi perustuu oppimistehtäviin ja tenttiin. Oppimistehtävien tarkemmat arviointiperusteet ja pisteytys kerrotaan tehtävänannon yhteydessä.
Opintojakso arviodaan kokonaisuutena. Arvosanaan vaaditan hyväksytysti tehdyt oppimistehtävät ja tentit.