Skip to main content

Package labelling and food contact materials (5 cr)

Code: EL00ER86-3002

General information


Enrollment
07.04.2025 - 21.04.2025
Registration for the implementation has begun.
Timing
01.09.2025 - 12.12.2025
The implementation has not yet started.
Number of ECTS credits allocated
5 cr
Local portion
5 cr
Mode of delivery
Contact learning
Unit
Department of Forestry and Environmental Technology
Campus
Kouvola Campus
Teaching languages
Finnish
Seats
20 - 40
Degree programmes
Degree Programme in Advanced Food Technology
Teachers
MYY ELLUT
Teacher in charge
Mari Järvenmäki
Course
EL00ER86

Realization has 18 reservations. Total duration of reservations is 40 h 15 min.

Time Topic Location
Mon 01.09.2025 time 11:30 - 13:45
(2 h 15 min)
Pakkausmerkinnät ja kontaktimateriaalit EL00ER86-3002
141 Teorialuokka (40+1), päärakennus
Tue 02.09.2025 time 11:30 - 13:45
(2 h 15 min)
Pakkausmerkinnät ja kontaktimateriaalit EL00ER86-3002
149 Byod-/teorialuokka (32+1), päärakennus
Mon 08.09.2025 time 11:30 - 13:45
(2 h 15 min)
Pakkausmerkinnät ja kontaktimateriaalit EL00ER86-3002
140 Teorialuokka (40+1), päärakennus
Tue 09.09.2025 time 11:30 - 13:45
(2 h 15 min)
Pakkausmerkinnät ja kontaktimateriaalit EL00ER86-3002
309A Byod-/teorialuokka (36+1), päärakennus
Mon 15.09.2025 time 11:30 - 13:45
(2 h 15 min)
Pakkausmerkinnät ja kontaktimateriaalit EL00ER86-3002
251 Teorialuokka (40+1), päärakennus
Thu 18.09.2025 time 14:15 - 16:15
(2 h 0 min)
Pakkausmerkinnät ja kontaktimateriaalit EL00ER86-3002
140 Teorialuokka (40+1), päärakennus
Mon 22.09.2025 time 10:00 - 12:15
(2 h 15 min)
Pakkausmerkinnät ja kontaktimateriaalit EL00ER86-3002
141 Teorialuokka (40+1), päärakennus
Tue 23.09.2025 time 09:00 - 11:15
(2 h 15 min)
Pakkausmerkinnät ja kontaktimateriaalit EL00ER86-3002
141 Teorialuokka (40+1), päärakennus
Tue 30.09.2025 time 13:30 - 15:45
(2 h 15 min)
Pakkausmerkinnät ja kontaktimateriaalit EL00ER86-3002
149 Byod-/teorialuokka (32+1), päärakennus
Mon 06.10.2025 time 10:15 - 12:30
(2 h 15 min)
Pakkausmerkinnät ja kontaktimateriaalit EL00ER86-3002
149 Byod-/teorialuokka (32+1), päärakennus
Thu 16.10.2025 time 10:00 - 12:15
(2 h 15 min)
Pakkausmerkinnät ja kontaktimateriaalit EL00ER86-3002
149 Byod-/teorialuokka (32+1), päärakennus
Mon 27.10.2025 time 10:00 - 12:15
(2 h 15 min)
Pakkausmerkinnät ja kontaktimateriaalit EL00ER86-3002
149 Byod-/teorialuokka (32+1), päärakennus
Mon 03.11.2025 time 10:00 - 12:15
(2 h 15 min)
Pakkausmerkinnät ja kontaktimateriaalit EL00ER86-3002
141 Teorialuokka (40+1), päärakennus
Mon 10.11.2025 time 10:00 - 12:15
(2 h 15 min)
Pakkausmerkinnät ja kontaktimateriaalit EL00ER86-3002
149 Byod-/teorialuokka (32+1), päärakennus
Mon 17.11.2025 time 10:00 - 12:15
(2 h 15 min)
Pakkausmerkinnät ja kontaktimateriaalit EL00ER86-3002
140 Teorialuokka (40+1), päärakennus
Mon 24.11.2025 time 10:00 - 12:15
(2 h 15 min)
Pakkausmerkinnät ja kontaktimateriaalit EL00ER86-3002
149 Byod-/teorialuokka (32+1), päärakennus
Mon 01.12.2025 time 10:00 - 12:15
(2 h 15 min)
Pakkausmerkinnät ja kontaktimateriaalit EL00ER86-3002
142 Teorialuokka (40+1), päärakennus
Mon 08.12.2025 time 10:00 - 12:15
(2 h 15 min)
Pakkausmerkinnät ja kontaktimateriaalit EL00ER86-3002
142 Teorialuokka (40+1), päärakennus
Changes to reservations may be possible.

Objective

Tunnet erilaiset yleisimmin käytetyt elintarvikekäyttöön soveltuvat pakkausmateriaalit ja osaat arvioida niiden käytettävyyttä erilaisille tuotteille.
Osaat arvioida erilaisten kontaktimateriaalien soveltuvuutta erilaisten elintarvikkeiden käsittelyyn.
Pystyt tekemään lakisääteiset pakkausmerkinnät reseptiikan perusteella.

Content

Miten valitaan elintarvikkeelle sopiva pakkausmateriaali ja pakkaus.
Millaisia pakkauksia ja pakkausmateriaaleja on markkinoilla.
Mitä tarkoitetaan kontaktimateriaalilla ja miten niiden soveltuvuutta käyttötarkoitukseensa voidaan arvioida.
Miten reseptistä johdetaan pakkausmerkinnät ja mitä pakollisia pakkausmerkintöjä lainsäädäntö vaatii.
Mitä ovat vapaaehtoiset pakkausmerkinnät.

Course material

Keskeinen opiskelumateriaali on Ruokaviraston julkaisema Pakkausmerkintäopas, aiheeseen liittyvä lainsäädäntö ja opettajan muu mahdollisesti jakama materiaali. Kaikki materiaali jaetaan Learn-alustalla.

Study forms and methods

Opetus toteutetaan kokonaan lähiopetuksena Kouvolan kampuksella lukujärjestyksen mukaan. Etäosallistuminen ei ole mahdollista. Lähiopetusta ei lähtökohtaisesti tallenneta, eikä sitä korvata etäluennoilla silloin, kun lähiopetusta annetaan lukujärjestyksen mukaan. Läsnäolo mahdollisissa suullisissa harjoituksissa ja vierailevien luennoitsijoiden tunneilla tai työelämävierailuilla on välttämätöntä opintojakson suorittamiseksi.

Opiskelu rytmittyy työjärjestyksen mukaisten luennoista ja itsenäisesti tai ryhmissä tehtävien oppimistehtävien mukaan. Opintojakso koostuu n. 18 luento-opetuskerrasta ja tunnilla tehtävistä yksilö ja pienryhmätehtävistä.

Opettajan ohjausta on saatavilla lähituntien yhteydessä ja erikseen sovittaessa.

Arvioitavat tehtävät tehdään itsenäisesti/ryhmänä/paritöinä. Opintojaksolla hyödynnetään erilaisia palautteenantotapoja. Niitä voivat olla esimerkiksi kirjallinen ja suullinen palaute. Lisäksi voidaan hyödyntää myös vertaispalautteenantoa.

RDI and work-related cooperation

Työelämäyhteistyötä tehdään opintojaksolla mahdollisuuksien mukaan.

Timing of exams and assignments

Opintojaksolla pidetään pakkausmerkinnöistä tentti. Kontaktimateriaalien osuus on tehtävillä suoritettava.

Student workload

Opiskelijan työmäärä on 135 h, josta lähiopetusta 54 h lukujärjestyksen mukaisesti.

Course part description

Pakkausmerkintä osassa käydään läpi pakolliset pakkausmerkinnät perustuen pakkausmerkintälainsäädäntöön. Lisäksi opit ainesosaluettelon ja ravintosisällön tekemisen sekä reseptilaskennan perusteet.
Kontaktimateriaalit osassa käydään läpi elintarvikkeita koskeva kontaktimaterililainsäädäntö ja tutustutaan erilaisiin pakkausmateriaaleihin ja niiden soveltuvuuteen eri elintarvikkeille ja käyttötarkoitukseen.

Further information

Luennot, ryhmäkeskustelut ja ryhmätyöt ovat keskeisiä opintojaksolla. Aktiivinen osallistuminen tunneille auttaa oppimista. Ryhmäkeskusteluissa tutustutaan konkreettisesti erilaisiin pakkauksiin ja pakkausmerkintöihin. Tunneilla voidaan tehdään erilaisia harjoituksia ja tuntitehtäviä liittyen aiheeseen.
Havaintomateriaalit, mahdolliset vierailijat ja vierailut tukevat oppimista. Vierailuilla ja mahdollisten vierailevan luennoitsijan tunneilla on pakollinen läsnäolo. Osa tuntitehtävistä on kaikille pakollisia tehdä hyväksytysti.

Evaluation scale

1-5

Assessment methods and criteria

Arviointi tehdään tentin (60 %) ja oppimistehtävien perusteella (40 %). Opintojakson hyväksytty suorittaminen edellyttää tentin ja kaikkien tehtävien tekemistä hyväksytyllä
arvosanalla.

Go back to top of page