Hyvinvointia ruuasta 2: Erityisruokavaliot (5 op)
Toteutuksen tunnus: CO00FP85-3001
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
-
04.11.2024 - 06.01.2025
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
- Ajoitus
-
28.01.2025 - 31.05.2025
Toteutus on käynnissä.
- Opintopistemäärä
- 5 op
- Lähiosuus
- 0 op
- Virtuaaliosuus
- 5 op
- Toteutustapa
- Etäopetus
- Yksikkö
- Opetuksen hallinto ja kehittäminen
- Toimipiste
- E-kampus
- Opetuskielet
- suomi
- Paikat
- 15 - 200
Tavoitteet
Tavoitteena on oppia suunnittelemaan ja toteuttamaan erityisruokavaliota noudattavan henkilön ruokailuun ja ruokavalion toteuttamiseen liittyviä palveluita ravitsemussuositusten mukaisesti eri kohderyhmille (lapset, työikäiset, ikääntyneet) eri toimintaympäristöissä (koti, hoitolaitos, ravintola). Tavoitteena on oppia tuntemaan tavanomaisten erityisruokavalioiden taustalla olevat syyt, ruokarajoitukset, ravitsemukselliset riskit ja ruokavalioon soveltuvien elintarvikkeiden valintaa ja käyttöä täysipainoisen ravitsemuksen toteuttamiseksi ympäristövastuullisuus huomioiden. Lisäksi tavoitteena on oppia suunnittelemaan ja toteuttamaan palveluita asiakasturvallisuutta noudattaen ja viestimään asianmukaisesti.
Sisältö
Erityisruokavaliot ruokasuosituksissa
Allergiat ja intoleranssit
Kasvisruokavaliot ja kasviproteiinien käyttö
Keliakia ja gluteenittomat ruokavaliot
Herkän vatsan ja suolistosairauksien ruokavaliot (FodMap)
Viestintä ja turvallisuus
Opiskelumateriaali
Opiskelumateriaali koostuu luentotallenteista ja sähköisestä materiaalista, lisäksi voi käyttää e-kirjoja ja kirjallisuutta, joista ohjeistetaan Learnissa.
Opiskelumuodot ja -menetelmät
Ohjeet opintojaksolle liittymiseen Xamkin Learn alustalle toimitetaan ilmoittautumisen jälkeen. Opintojakson aloitetaan katsomalla luentotallenne opintojakson suorittamisesta.
Opiskelu on itsenäistä työskentelyä verkkomateriaalin, tenttien ja tehtävien avulla. Halutessaan osan tehtävistä voi tehdä pari- tai pienryhmätyönä. Opinnoilla on suositusaikataulu ja opinnot voi suorittaa noin 2-3 kk aikana joustavasti haluamassaan järjestyksessä. Opintojaksolla ei ole aikatauluun sidottuja luentoja, luennot ovat tallenteina.
Opintojakson teemat ovat
Erityisruokavaliot ravitsemussuosituksissa, asiakasviestintä ja turvallisuus
Keliakia ja gluteenittomat ruokavaliot (vilja-allergia)
Kasvisruokavaliot ja kasviproteiinit
Ruoka-allergiat ja intoleranssit
Herkän vatsan ja suolistosairauksien ruokavaliot
Syventävä case-tehtävä, jonka voi tehdä työelämään tai omien henkilökohtaisten tarpeiden mukaisesti.
Tämä on CampusOnline-toteutus, eikä ole tarkoitettu Xamkin tutkinto-opiskelijoille.
TKI ja työelämäyhteistyö
Opintojakson tehtäviä tehdä työpaikalle tai omaan henkilökohtaiseen elämään.
Tenttien ja tehtävien ajoittuminen
Opinnoissa voi edetä haluamassaa järjestyksessä ja aikatauluttaa opinnot, tentit ja tehtävät itselleen sopiviksi. Opintojaksolle on laadittu suositussuoritusaikataulu, jota noudattamalla opinnot etenevät annetussa ajassa.
Opiskelijan työmäärä
Yksi opintopiste vastaa noin 27 h opsikelijan työtä. Opintojakson laajuus on 5 op X 27 h elin 135 tuntia opiskelijan työtä, mikä koostuu verkkoluennoista, kirjallisuuteen ja materiaaliin tutustumisesta, tehtävistä ja verkkotenteistä.Todelliseen työmäärään vaikuttavat opiskelutaidot ja aiempi osaaminen aihepiiristä.
Toteutuksen osien kuvaus
Erityisruokavaliot ravitsemussuosituksissa, asiakasviestintä ja turvallisuus ½ op,
Keliakia ja gluteenittomat ruokavaliot (vilja-allergiat) 1 op
Kasvisruokavaliot ja kasviproteiinit 1 op
Ruoka-allergiat ja intoleranssit 1 op
Herkän vatsan ja suolistosairauksien ruokavaliot ½ op
Syventävä case-tehtävä 1 op, tehtävän voi tehdä työelämän tai omien henkilökohtaisten tarpeiden näkökulmasta
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Opintojaksolla on oppimistehtäviä ja oppimista varmistavia verkkotenttejä (3).Arvosana muodostuu arviotavien tehtävien ja verkkotenttien keskiarvona.
Opintoihin sisältyy 1 op laajuinen vertaisarvioitava case-tehtävä, jonka arviointi on hyväksytty/ hylätty/ täydennettävä
Tarkka arviointiasteikko kriteereineen on nähtävillä opintojaksoalustalla.