Biokemia ja mikrobiologia (5 op)
Toteutuksen tunnus: EL00ER79-3001
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
-
06.11.2023 - 17.11.2023
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
- Ajoitus
-
08.01.2024 - 31.12.2024
Toteutus on päättynyt.
- Opintopistemäärä
- 5 op
- Lähiosuus
- 5 op
- Toteutustapa
- Lähiopetus
- Yksikkö
- Metsätalouden ja elintarvike- ja ympäristöteknologian koulutusyksikkö
- Toimipiste
- Kouvolan kampus
- Opetuskielet
- suomi
- Paikat
- 20 - 40
- Koulutus
- Kehittyvän elintarviketekniikan koulutus
- Opettajat
- Marjo Malinen
- Vastuuopettaja
- Marjo Malinen
- Ajoitusryhmät
- Pienryhmä 1 (Koko: 16 . Avoin AMK : 0.)
- Pienryhmä 2 (Koko: 16 . Avoin AMK : 0.)
- Ryhmät
-
ELKV23SPKehittyvä elintarviketekniikka, päivätoteutus
- Pienryhmät
- Pienryhmä 1
- Pienryhmä 2
- Opintojakso
- EL00ER79
Toteutuksella on 11 opetustapahtumaa joiden yhteenlaskettu kesto on 36 t 0 min.
Aika | Aihe | Tila |
---|---|---|
To 03.10.2024 klo 08:30 - 10:30 (2 t 0 min) |
Biokemia ja mikrobiologia EL00ER79-3001 |
141
Teorialuokka (40+1), päärakennus
|
Ti 29.10.2024 klo 14:15 - 16:15 (2 t 0 min) |
Biokemia ja mikrobiologia EL00ER79-3001 |
140
Teorialuokka (40+1), päärakennus
|
Ti 05.11.2024 klo 08:15 - 12:00 (3 t 45 min) |
Biokemia ja mikrobiologia EL00ER79-3001 |
329D
Työtila (32), 3. kerros
|
Ti 05.11.2024 klo 12:15 - 16:00 (3 t 45 min) |
Biokemia ja mikrobiologia EL00ER79-3001 |
329D
Työtila (32), 3. kerros
|
Ke 06.11.2024 klo 08:15 - 12:00 (3 t 45 min) |
Biokemia ja mikrobiologia EL00ER79-3001 |
329D
Työtila (32), 3. kerros
|
Ke 06.11.2024 klo 12:15 - 16:00 (3 t 45 min) |
Biokemia ja mikrobiologia EL00ER79-3001 |
329D
Työtila (32), 3. kerros
|
Ke 13.11.2024 klo 08:15 - 12:00 (3 t 45 min) |
Biokemia ja mikrobiologia EL00ER79-3001 |
329D
Työtila (32), 3. kerros
|
Ke 13.11.2024 klo 12:15 - 16:00 (3 t 45 min) |
Biokemia ja mikrobiologia EL00ER79-3001 |
329D
Työtila (32), 3. kerros
|
Ti 03.12.2024 klo 09:00 - 11:00 (2 t 0 min) |
Biokemia ja mikrobiologia EL00ER79-3001 |
141
Teorialuokka (40+1), päärakennus
|
Ke 11.12.2024 klo 08:15 - 12:00 (3 t 45 min) |
Biokemia ja mikrobiologia EL00ER79-3001 |
329D
Työtila (32), 3. kerros
|
Ke 11.12.2024 klo 12:15 - 16:00 (3 t 45 min) |
Biokemia ja mikrobiologia EL00ER79-3001 |
329D
Työtila (32), 3. kerros
|
Tavoitteet
Erotat tärkeimmät biologiset makromolekyylit ja opit hahmottamaan niiden merkityksen ympäristön, terveyden ja elintarvikevalmistuksen kannalta.
Tutustut biokemiallisiin reaktioihin solutasolla ja ympäristössä sekä erilaisiin biokemiallisiin sovelluksiin elintarvikkeissa.
Syvennät osaamista erilaisten mikrobien haitoista ja hyötykäytöstä elintarvikkeissa.
Tutustut keskeisiin ruokamyrkytyksiä aiheuttaviin mikrobeihin.
Sisältö
Miten solun energia-aineenvaihdunta toimii?
Mitä ovat entsyymikinetiikka ja vierasainemetabolia solutasolla?
Minkälaisia ovat biokemian sovellukset elintarvikevalmistuksessa?
Kuinka mikrobeja voidaan käyttää hyödyksi elintarvikevalmistuksessa?
Mitä haittaa mikrobit voivat aiheuttaa elintarvikkeille?
Mikä on mikrobien osuus ruokamyrkytyksissä ja miten niihin voidaan vaikuttaa?
Opiskelumateriaali
Opettajan Learnissa jakama materiaali ja opintojakson alussa ilmoitettava muu mahdollinen materiaali ja kirjallisuus.
Opiskelumuodot ja -menetelmät
Työviikkopohjaisessa väylässä
Ilmoittautuessasi tälle opintojakson toteutukselle osallistut työjärjestyksen mukaiseen opetukseen ja ohjaukseen. Opiskelusi rytmittyy työjärjestyksen mukaisten lähiopetuksen (kevät -24) ja laboratorioharjoitusten (syksy -24) mukaan.
Työhön integroidussa väylässä
Työhön integroitu oppimisväylä on mahdollinen, jos voit työtehtävissäsi kehittää opintojakson tavoitteissa ja sisällöissä mainittua osaamista. Ota opintojakson opettajaan yhteyttä hyvissä ajoin ennen opintojakson alkua sen määrittämiseksi
• onko työhön integroitu oppimisväylä omassa työtehtävässäsi mahdollinen.
• millaisia näyttöjä osaamisestasi sinun on mahdollista antaa.
• mitä opintojakson osia sinun tulee mahdollisesti lisäksi suorittaa opetukseen osallistuen.
Huomioi laboratorioharjoitusten pakollinen tekeminen tai niiden hyväksyminen OT-menetelmän kautta.
TKI ja työelämäyhteistyö
Toteutussuunnitelmia tehtäessä työelämäyhteistyö on vahvistamatonta, mutta suunnitelmissa on toteuttaa mahdollisuuksien mukaan.
Tenttien ja tehtävien ajoittuminen
Opintojaksossa teoriaosuus on 3 op ja laboratorioharjoitukset 2 op. Arviointi muodostuu kotitenteistä, oppimistehtävistä ja laboratoriotyöselostuksista.
Tehtävien palautusaikataulu ilmoitetaan opintojakson alussa.
Opiskelijan työmäärä
Kokonaisuudessaan opintojakso vaatii 135 h varaamista suorittamiseksi. Laboratorioharjoitusten osuus työmäärästä on n. 40 h.
Toteutuksen osien kuvaus
Teoriaosuudessa perehdytään biologisiin makromolekyyleihin ja opit hahmottamaan niiden merkityksen ympäristön, terveyden ja elintarvikevalmistuksen kannalta. Tutustut biokemiallisiin reaktioihin solutasolla sekä erilaisiin biokemiallisiin sovelluksiin elintarvikkeissa. Syvennät osaamista erilaisten mikrobien haitoista ja hyötykäytöstä elintarvikkeissa ja tutustut keskeisiin ruokamyrkytyksiä aiheuttaviin mikrobeihin.
Laboratorioharjoituksissa opettelet makromolekyylien eristystä ja puhdistus biologisesta materiaalista sekä niiden kvantitointi ja karakterisointi. Opit mikrobiologisen näytteenottoa sekä mikrobien tunnistamista. Lisäksi opit tutkimustulosten tulkintaa, käsittelyä ja raportointia.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Arviointimenetelmät sekä arviointikriteerit ilmoitetaan opintojakson alussa.
Esitietovaatimukset
Mikrobiologian perusteet, Kemian perusteet