Siirry suoraan sisältöön

Biokemia ja mikrobiologia (5 op)

Toteutuksen tunnus: EL00ER79-3001

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
06.11.2023 - 17.11.2023
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
Ajoitus
08.01.2024 - 31.12.2024
Toteutus on päättynyt.
Opintopistemäärä
5 op
Lähiosuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Metsätalouden ja elintarvike- ja ympäristöteknologian koulutusyksikkö
Toimipiste
Kouvolan kampus
Opetuskielet
suomi
Paikat
20 - 40
Koulutus
Kehittyvän elintarviketekniikan koulutus
Opettajat
Marjo Malinen
Vastuuopettaja
Marjo Malinen
Ajoitusryhmät
Pienryhmä 1 (Koko: 16 . Avoin AMK : 0.)
Pienryhmä 2 (Koko: 16 . Avoin AMK : 0.)
Ryhmät
ELKV23SP
Kehittyvä elintarviketekniikka, päivätoteutus
Pienryhmät
Pienryhmä 1
Pienryhmä 2
Opintojakso
EL00ER79

Toteutuksella on 11 opetustapahtumaa joiden yhteenlaskettu kesto on 36 t 0 min.

Aika Aihe Tila
To 03.10.2024 klo 08:30 - 10:30
(2 t 0 min)
Biokemia ja mikrobiologia EL00ER79-3001
141 Teorialuokka (40+1), päärakennus
Ti 29.10.2024 klo 14:15 - 16:15
(2 t 0 min)
Biokemia ja mikrobiologia EL00ER79-3001
140 Teorialuokka (40+1), päärakennus
Ti 05.11.2024 klo 08:15 - 12:00
(3 t 45 min)
Biokemia ja mikrobiologia EL00ER79-3001
329D Työtila (32), 3. kerros
Ti 05.11.2024 klo 12:15 - 16:00
(3 t 45 min)
Biokemia ja mikrobiologia EL00ER79-3001
329D Työtila (32), 3. kerros
Ke 06.11.2024 klo 08:15 - 12:00
(3 t 45 min)
Biokemia ja mikrobiologia EL00ER79-3001
329D Työtila (32), 3. kerros
Ke 06.11.2024 klo 12:15 - 16:00
(3 t 45 min)
Biokemia ja mikrobiologia EL00ER79-3001
329D Työtila (32), 3. kerros
Ke 13.11.2024 klo 08:15 - 12:00
(3 t 45 min)
Biokemia ja mikrobiologia EL00ER79-3001
329D Työtila (32), 3. kerros
Ke 13.11.2024 klo 12:15 - 16:00
(3 t 45 min)
Biokemia ja mikrobiologia EL00ER79-3001
329D Työtila (32), 3. kerros
Ti 03.12.2024 klo 09:00 - 11:00
(2 t 0 min)
Biokemia ja mikrobiologia EL00ER79-3001
141 Teorialuokka (40+1), päärakennus
Ke 11.12.2024 klo 08:15 - 12:00
(3 t 45 min)
Biokemia ja mikrobiologia EL00ER79-3001
329D Työtila (32), 3. kerros
Ke 11.12.2024 klo 12:15 - 16:00
(3 t 45 min)
Biokemia ja mikrobiologia EL00ER79-3001
329D Työtila (32), 3. kerros
Muutokset varauksiin voivat olla mahdollisia.

Tavoitteet

Erotat tärkeimmät biologiset makromolekyylit ja opit hahmottamaan niiden merkityksen ympäristön, terveyden ja elintarvikevalmistuksen kannalta.
Tutustut biokemiallisiin reaktioihin solutasolla ja ympäristössä sekä erilaisiin biokemiallisiin sovelluksiin elintarvikkeissa.
Syvennät osaamista erilaisten mikrobien haitoista ja hyötykäytöstä elintarvikkeissa.
Tutustut keskeisiin ruokamyrkytyksiä aiheuttaviin mikrobeihin.

Sisältö

Miten solun energia-aineenvaihdunta toimii?
Mitä ovat entsyymikinetiikka ja vierasainemetabolia solutasolla?
Minkälaisia ovat biokemian sovellukset elintarvikevalmistuksessa?
Kuinka mikrobeja voidaan käyttää hyödyksi elintarvikevalmistuksessa?
Mitä haittaa mikrobit voivat aiheuttaa elintarvikkeille?
Mikä on mikrobien osuus ruokamyrkytyksissä ja miten niihin voidaan vaikuttaa?

Opiskelumateriaali

Opettajan Learnissa jakama materiaali ja opintojakson alussa ilmoitettava muu mahdollinen materiaali ja kirjallisuus.

Opiskelumuodot ja -menetelmät

Työviikkopohjaisessa väylässä
Ilmoittautuessasi tälle opintojakson toteutukselle osallistut työjärjestyksen mukaiseen opetukseen ja ohjaukseen. Opiskelusi rytmittyy työjärjestyksen mukaisten lähiopetuksen (kevät -24) ja laboratorioharjoitusten (syksy -24) mukaan.

Työhön integroidussa väylässä
Työhön integroitu oppimisväylä on mahdollinen, jos voit työtehtävissäsi kehittää opintojakson tavoitteissa ja sisällöissä mainittua osaamista. Ota opintojakson opettajaan yhteyttä hyvissä ajoin ennen opintojakson alkua sen määrittämiseksi
• onko työhön integroitu oppimisväylä omassa työtehtävässäsi mahdollinen.
• millaisia näyttöjä osaamisestasi sinun on mahdollista antaa.
• mitä opintojakson osia sinun tulee mahdollisesti lisäksi suorittaa opetukseen osallistuen.

Huomioi laboratorioharjoitusten pakollinen tekeminen tai niiden hyväksyminen OT-menetelmän kautta.

TKI ja työelämäyhteistyö

Toteutussuunnitelmia tehtäessä työelämäyhteistyö on vahvistamatonta, mutta suunnitelmissa on toteuttaa mahdollisuuksien mukaan.

Tenttien ja tehtävien ajoittuminen

Opintojaksossa teoriaosuus on 3 op ja laboratorioharjoitukset 2 op. Arviointi muodostuu kotitenteistä, oppimistehtävistä ja laboratoriotyöselostuksista.

Tehtävien palautusaikataulu ilmoitetaan opintojakson alussa.

Opiskelijan työmäärä

Kokonaisuudessaan opintojakso vaatii 135 h varaamista suorittamiseksi. Laboratorioharjoitusten osuus työmäärästä on n. 40 h.

Toteutuksen osien kuvaus

Teoriaosuudessa perehdytään biologisiin makromolekyyleihin ja opit hahmottamaan niiden merkityksen ympäristön, terveyden ja elintarvikevalmistuksen kannalta. Tutustut biokemiallisiin reaktioihin solutasolla sekä erilaisiin biokemiallisiin sovelluksiin elintarvikkeissa. Syvennät osaamista erilaisten mikrobien haitoista ja hyötykäytöstä elintarvikkeissa ja tutustut keskeisiin ruokamyrkytyksiä aiheuttaviin mikrobeihin.

Laboratorioharjoituksissa opettelet makromolekyylien eristystä ja puhdistus biologisesta materiaalista sekä niiden kvantitointi ja karakterisointi. Opit mikrobiologisen näytteenottoa sekä mikrobien tunnistamista. Lisäksi opit tutkimustulosten tulkintaa, käsittelyä ja raportointia.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arviointimenetelmät sekä arviointikriteerit ilmoitetaan opintojakson alussa.

Esitietovaatimukset

Mikrobiologian perusteet, Kemian perusteet

Siirry alkuun