Siirry suoraan sisältöön

Prosessi- ja pakkaustekniikka (5 op)

Toteutuksen tunnus: EL00ES55-3002

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
07.04.2025 - 21.04.2025
Ilmoittautuminen toteutukselle on käynnissä.
Ajoitus
01.09.2025 - 12.12.2025
Toteutus ei ole vielä alkanut.
Opintopistemäärä
5 op
Lähiosuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Metsätalouden ja elintarvike- ja ympäristöteknologian koulutusyksikkö
Toimipiste
Kouvolan kampus
Opetuskielet
suomi
Paikat
20 - 36
Koulutus
Kehittyvän elintarviketekniikan koulutus
Opettajat
Mari Järvenmäki
Vastuuopettaja
Mari Järvenmäki
Ajoitusryhmät
Pienryhmä 1 (Koko: 16 . Avoin AMK : 0.)
Pienryhmä 2 (Koko: 16 . Avoin AMK : 0.)
Ryhmät
ELKV24SP
Kehittyvä elintarviketekniikka, päivätoteutus
Pienryhmät
Pienryhmä 1
Pienryhmä 2
Opintojakso
EL00ES55

Toteutuksella on 23 opetustapahtumaa joiden yhteenlaskettu kesto on 81 t 30 min.

Aika Aihe Tila
To 04.09.2025 klo 11:30 - 14:00
(2 t 30 min)
Prosessi- ja pakkaustekniikka EL00ES55-3002
148 Byod-/teorialuokka (26+1), päärakennus
To 11.09.2025 klo 11:30 - 14:00
(2 t 30 min)
Prosessi- ja pakkaustekniikka EL00ES55-3002
148 Byod-/teorialuokka (26+1), päärakennus
To 18.09.2025 klo 11:30 - 14:00
(2 t 30 min)
Prosessi- ja pakkaustekniikka EL00ES55-3002
148 Byod-/teorialuokka (26+1), päärakennus
To 25.09.2025 klo 11:30 - 14:00
(2 t 30 min)
Prosessi- ja pakkaustekniikka EL00ES55-3002
148 Byod-/teorialuokka (26+1), päärakennus
Pe 26.09.2025 klo 08:00 - 12:00
(4 t 0 min)
Prosessi- ja pakkaustekniikka EL00ES55-3002
FoodLab 117 Prosessilaboratorio
Pe 26.09.2025 klo 12:00 - 16:00
(4 t 0 min)
Prosessi- ja pakkaustekniikka EL00ES55-3002
FoodLab 117 Prosessilaboratorio
To 02.10.2025 klo 11:30 - 14:00
(2 t 30 min)
Prosessi- ja pakkaustekniikka EL00ES55-3002
148 Byod-/teorialuokka (26+1), päärakennus
Pe 03.10.2025 klo 08:00 - 12:00
(4 t 0 min)
Prosessi- ja pakkaustekniikka EL00ES55-3002
FoodLab 117 Prosessilaboratorio
Pe 03.10.2025 klo 12:00 - 16:00
(4 t 0 min)
Prosessi- ja pakkaustekniikka EL00ES55-3002
FoodLab 117 Prosessilaboratorio
Ti 07.10.2025 klo 08:00 - 12:00
(4 t 0 min)
Prosessi- ja pakkaustekniikka EL00ES55-3002
FoodLab 117 Prosessilaboratorio
Ti 07.10.2025 klo 12:00 - 16:00
(4 t 0 min)
Prosessi- ja pakkaustekniikka EL00ES55-3002
FoodLab 117 Prosessilaboratorio
Ti 14.10.2025 klo 08:00 - 12:00
(4 t 0 min)
Prosessi- ja pakkaustekniikka EL00ES55-3002
FoodLab 117 Prosessilaboratorio
Ti 14.10.2025 klo 12:00 - 16:00
(4 t 0 min)
Prosessi- ja pakkaustekniikka EL00ES55-3002
FoodLab 117 Prosessilaboratorio
Ke 15.10.2025 klo 08:30 - 11:00
(2 t 30 min)
Prosessi- ja pakkaustekniikka EL00ES55-3002
141 Teorialuokka (40+1), päärakennus
Ti 28.10.2025 klo 08:00 - 12:00
(4 t 0 min)
Prosessi- ja pakkaustekniikka EL00ES55-3002
FoodLab 117 Prosessilaboratorio
Ti 28.10.2025 klo 12:00 - 16:00
(4 t 0 min)
Prosessi- ja pakkaustekniikka EL00ES55-3002
FoodLab 117 Prosessilaboratorio
Ti 04.11.2025 klo 08:00 - 12:00
(4 t 0 min)
Prosessi- ja pakkaustekniikka EL00ES55-3002
FoodLab 117 Prosessilaboratorio
Ti 04.11.2025 klo 12:00 - 16:00
(4 t 0 min)
Prosessi- ja pakkaustekniikka EL00ES55-3002
FoodLab 117 Prosessilaboratorio
Ke 05.11.2025 klo 08:30 - 11:00
(2 t 30 min)
Prosessi- ja pakkaustekniikka EL00ES55-3002
309A Byod-/teorialuokka (36+1), päärakennus
Pe 14.11.2025 klo 08:00 - 12:00
(4 t 0 min)
Prosessi- ja pakkaustekniikka EL00ES55-3002
FoodLab 117 Prosessilaboratorio
Pe 14.11.2025 klo 12:00 - 16:00
(4 t 0 min)
Prosessi- ja pakkaustekniikka EL00ES55-3002
FoodLab 117 Prosessilaboratorio
Pe 21.11.2025 klo 08:00 - 12:00
(4 t 0 min)
Prosessi- ja pakkaustekniikka EL00ES55-3002
FoodLab 117 Prosessilaboratorio
Pe 21.11.2025 klo 12:00 - 16:00
(4 t 0 min)
Prosessi- ja pakkaustekniikka EL00ES55-3002
FoodLab 117 Prosessilaboratorio
Muutokset varauksiin voivat olla mahdollisia.

Tavoitteet

Tunnet keskeiset elintarvikeprosessit kuten esimerkiksi kuumennus, jäähdytys, pilkkominen, kypsennys, joilla elintarvikkeita voidaan käsitellä, jalostaa ja valmistaa.
Osaat kuvata eri prosessien keskeiset ilmiöt, peruskäsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä tavanomaisten kysymysten ratkaisemisessa.
Tunnet erilaisia pakkausmenetelmiä ja osaat elintarvikepakkaamiseen liittyvät peruskäsitteet, materiaalit, laitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä erityyppisten ongelmien ratkaisemisessa.

Sisältö

Mitä vaikutusta erilaisilla prosesseilla on elintarvikkeen rakenteeseen, koostumukseen ja säilyvyyteen?
Kuinka valita prosessi halutun lopputuloksen saamiseksi?
Mitä erilaisia prosesseja käytetään erilaisten raaka-aineiden ja elintarvikkeiden jalostuksessa?
Millaisia erilaisia pakkaustekniikoita ja pakkauskoneita on?
Tutustutaan keskeisiin elintarvikeprosesseihin teoriassa ja käytännön harjoitteissa
Tutustutaan erilaisiin pakkauskoneisiin ja niiden soveltuvuuteen erilaisille elintarvikkeille

Opiskelumateriaali

Opettajan Learnissa jakama materiaali.

P.J. Fellows Food Processing Technology soveltuvin osin.

Opiskelumuodot ja -menetelmät

Opetus toteutetaan kokonaan lähiopetuksena Kouvolan kampuksella lukujärjestyksen mukaan. Etäosallistuminen ei ole mahdollista. Lähiopetusta ei lähtökohtaisesti tallenneta, eikä sitä korvata etäluennoilla silloin, kun lähiopetusta annetaan lukujärjestyksen mukaan. Osa opetuksesta tapahtuu laboratorioympäristössä. Läsnäolo laboraatioissa ja mahdollisissa suullisissa harjoituksissa ja työelämävierailuilla on välttämätöntä opintojakson suorittamiseksi.
Opiskelu rytmittyy työjärjestyksen mukaisten ryhmätapaamisten ja itsenäisesti tehtävien/ryhmässä tehtävien oppimistehtävien mukaan. Opintojakso koostuu n. 10 luento-opetuskerrasta ja tunnilla tehtävistä yksilö ja pienryhmätehtävistä. Lisäksi laboraatioita pienryhmissä n. 8 kertaa.
Opettajan ohjausta saatavilla lähituntien yhteydessä ja erikseen sovittaessa.
Arvioitavat tehtävät tehdään itsenäisesti/ryhmänä/paritöinä.
Opintojaksolla hyödynnetään erilaisia palautteenantotapoja. Niitä voivat olla esimerkiksi kirjallinen ja suullinen palaute. Lisäksi voidaan hyödyntää myös vertaispalautteenantoa.

TKI ja työelämäyhteistyö

Mahdollisuuksien mukaan.

Tenttien ja tehtävien ajoittuminen

Oppimistehtävien, kuten laboraatioraporttien, palautusajat ilmoitetaan opintojakson alussa. Samoin sovitaan tentin ajankohta.

Opiskelijan työmäärä

5 op tarkoittaa 135 h opiskelijan työtä. Lähiopetusta järjestetään lukujärjestyksen mukaisesti. Luentoja n. 22 t ja käytännön harjoituksia laboratoriossa n. 35 t. Opiskelijan itsenäistä ajankäyttöä 78 t.

Toteutuksen osien kuvaus

Tutustutaan yleisimpiin elintarvikeprosesseihin ja elintarvikkeiden pakkauskoneisiin teoriassa ja käytännön laboraatioissa. Laboratoriossa tehdään erilaisia harjoitustehtäviä, joista osa voi olla työelämän toimeksiantoja. Opetellaan käyttämään koneita ja laitteita ja tutustutaan perusprosesseihin. Laboraatioista kirjoitetaan työselostukset. Teoriaosuudesta pidetään kirjallinen tentti.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arviointimenetelmät ja -kriteerit ilmoitetaan opintojakson alussa.
Arviointi muodostuu tentistä, mahdollisista oppimistehtävistä ja laboratoriotyöselostuksista.

Siirry alkuun