Siirry suoraan sisältöön

Kasviperäisten elintarvikkeiden prosessit (5 op)

Toteutuksen tunnus: EL00ER91-3001

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
07.04.2025 - 21.04.2025
Ilmoittautuminen toteutukselle on käynnissä.
Ajoitus
01.09.2025 - 31.12.2025
Toteutus ei ole vielä alkanut.
Opintopistemäärä
5 op
Lähiosuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Metsätalouden ja elintarvike- ja ympäristöteknologian koulutusyksikkö
Toimipiste
Kouvolan kampus
Opetuskielet
suomi
Paikat
20 - 40
Koulutus
Kehittyvän elintarviketekniikan koulutus
Opettajat
Taru Nuorkivi
Vastuuopettaja
Taru Nuorkivi
Ryhmät
ELKV23SP
Kehittyvä elintarviketekniikka, päivätoteutus
Opintojakso
EL00ER91

Toteutuksella on 18 opetustapahtumaa joiden yhteenlaskettu kesto on 56 t 15 min.

Aika Aihe Tila
Ma 01.09.2025 klo 12:45 - 15:00
(2 t 15 min)
Kasviperäisten elintarvikkeiden prosessit EL00ER91-3001
244 Byod-/teorialuokka (32+1), päärakennus
Ma 08.09.2025 klo 12:45 - 15:00
(2 t 15 min)
Kasviperäisten elintarvikkeiden prosessit EL00ER91-3001
142 Teorialuokka (40+1), päärakennus
Ma 15.09.2025 klo 12:45 - 15:00
(2 t 15 min)
Kasviperäisten elintarvikkeiden prosessit EL00ER91-3001
244 Byod-/teorialuokka (32+1), päärakennus
Ma 22.09.2025 klo 12:45 - 15:00
(2 t 15 min)
Kasviperäisten elintarvikkeiden prosessit EL00ER91-3001
309C Teorialuokka (52+1), 3. kerros
Ma 29.09.2025 klo 12:45 - 15:00
(2 t 15 min)
Kasviperäisten elintarvikkeiden prosessit EL00ER91-3001
149 Byod-/teorialuokka (32+1), päärakennus
Ma 06.10.2025 klo 12:45 - 15:00
(2 t 15 min)
Kasviperäisten elintarvikkeiden prosessit EL00ER91-3001
149 Byod-/teorialuokka (32+1), päärakennus
Ma 13.10.2025 klo 12:45 - 15:00
(2 t 15 min)
Kasviperäisten elintarvikkeiden prosessit EL00ER91-3001
142 Teorialuokka (40+1), päärakennus
Ma 27.10.2025 klo 12:45 - 15:00
(2 t 15 min)
Kasviperäisten elintarvikkeiden prosessit EL00ER91-3001
149 Byod-/teorialuokka (32+1), päärakennus
Ti 04.11.2025 klo 12:00 - 14:15
(2 t 15 min)
Kasviperäisten elintarvikkeiden prosessit EL00ER91-3001
142 Teorialuokka (40+1), päärakennus
To 13.11.2025 klo 08:15 - 12:15
(4 t 0 min)
Ryhmä 1: Kasviperäisten elintarvikkeiden prosessit EL00ER91-3001
FoodLab 117 Prosessilaboratorio
To 13.11.2025 klo 12:30 - 16:30
(4 t 0 min)
Ryhmä 2: Kasviperäisten elintarvikkeiden prosessit EL00ER91-3001
FoodLab 117 Prosessilaboratorio
To 20.11.2025 klo 08:15 - 12:15
(4 t 0 min)
Ryhmä 1: Kasviperäisten elintarvikkeiden prosessit EL00ER91-3001
FoodLab 117 Prosessilaboratorio
To 20.11.2025 klo 12:30 - 16:30
(4 t 0 min)
Ryhmä 2: Kasviperäisten elintarvikkeiden prosessit EL00ER91-3001
FoodLab 117 Prosessilaboratorio
To 27.11.2025 klo 08:15 - 12:15
(4 t 0 min)
Ryhmä 1: Kasviperäisten elintarvikkeiden prosessit EL00ER91-3001
FoodLab 117 Prosessilaboratorio
To 27.11.2025 klo 12:30 - 16:30
(4 t 0 min)
Ryhmä 2: Kasviperäisten elintarvikkeiden prosessit EL00ER91-3001
FoodLab 117 Prosessilaboratorio
To 04.12.2025 klo 08:15 - 12:15
(4 t 0 min)
Ryhmä 1: Kasviperäisten elintarvikkeiden prosessit EL00ER91-3001
FoodLab 117 Prosessilaboratorio
To 04.12.2025 klo 12:30 - 16:30
(4 t 0 min)
Ryhmä 2: Kasviperäisten elintarvikkeiden prosessit EL00ER91-3001
FoodLab 117 Prosessilaboratorio
Ti 09.12.2025 klo 12:30 - 16:30
(4 t 0 min)
Korvaava laboratoriokerta: Kasviperäisten elintarvikkeiden prosessit EL00ER91-3001
FoodLab 117 Prosessilaboratorio
Muutokset varauksiin voivat olla mahdollisia.

Tavoitteet

Osaat erilaisten kasviperäisten raaka-aineiden ominaisuuksia erilaisiin prosesseihin.
Osaat erilaisia prosesseja joilla kasviperäisiä raaka-aineita voidaan jalostaa välituotteiksi tai lopullisiksi elintarvikkeiksi.

Sisältö

Millaisia erilaisia prosessimenetelmiä on yleisesti käytössä kasviperäisten raaka-aineiden jalostuksessa?
Mitä vaatimuksia eri prosessit asettavat raaka-aineelle tai sen esikäsittelylle?

Opiskelumateriaali

Opintojaksolla on käytetään ainakin seuraavaa kirjallisuutta:
Fruit and vegetable processing – Improving quality (Jongen 2022).

Lisäksi käytetään muuta opettajan osoittamaa kirjallisuutta, joka ilmoitetaan opintojakson alussa.
Myös muu opiskelumateriaali/luentomateriaali jaetaan toteutuksen aikana.

Opiskelumuodot ja -menetelmät

Teoriaopetus (3op) toteutetaan kokonaan lähiopetuksena Kouvolan kampuksella lukujärjestyksen mukaan. Etäosallistuminen ei ole mahdollista. Osa opetuksesta tapahtuu laboratorioympäristössä (2 op). Läsnäolo laboratorioharjoituksissa on välttämätöntä opintojakson suorittamiseksi.

Opiskelu rytmittyy työjärjestyksen mukaisten luentojen, itsenäisesti/ryhmässä tehtävien oppimistehtävien sekä laboratotiotyöskentelyn mukaan.

Arvioitavat tehtävät tehdään itsenäisesti, ryhmänä tai paritöinä opettajan ohjeistuksen mukaan. Pari- ja ryhmätöissä hyödynnetään vertaispalautteenantoa.

TKI ja työelämäyhteistyö

Opintojaksolla vierailee mahdollisesti työelämän edustaja/ edustajia.

Tenttien ja tehtävien ajoittuminen

Opintojaksolla tehdään tentti joko lähiopetuksessa tai EXAM tenttiakvaariossa.
Laboratoriotöistä tehdään raportit.
Lisäksi opintojaksolla saatetaan teettää muita tehtäviä.

Arvioitavien tehtävien (labraraportit ja muut mahdolliset tehtävät) palautusajat ilmoitetaan opintojakson Learn alustalla opintojakson alussa.

Kurssi päättyy toteutuksen tiedoissa ilmoitettuna aikana, johon mennessä opiskelija on palauttanut suoritukseen vaadittavat harjoitustehtävät vaaditulla aikataululla, suorittanut mahdolliset tentit ja täyttänyt muut hyväksytyn suorituksen vaatimukset.

Opiskelijan työmäärä

1 op vastaa noin 27 tuntia opiskelijan työtä. Työmäärä kuitenkin riippuu opiskelutaidoista ja aiemmasta osaamisesta. 5 op:n opintojaksolla opiskelijan työmäärä on n. 135 t.

Toteutuksen osien kuvaus

Opintojaksolla opiskelija perehtyy erilaisiin menetelmiin, joilla kasvipohjaisia elintarvikkeita voidaan prosessoida ja miten erilaiset prosessointitavat vaikuttavat elintarvikkeiden ominaisuuksiin.

Opintojaksolla opiskelija oppii kasvisperäisten elintarvikkeiden valmistusprosesseja, prosessivaiheita ja valmistusmenetelmiä. Opiskelija myös ymmärtää valmistusprosesseihin liittyviä peruskäsitteitä sekä mm. entsyymien ja mikrobien funktion tietynlaisissa kasvipohjaisten elintarvikkeiden prosesseissa. Opiskelija osaa vastata siihen, millaisia menetelmiä on yleisesti käytössä kasviperäisten raaka-aineiden prosessoinnissa ja mitä vaatimuksia eri prosessit asettavat raaka-aineille.

Opintojaksolla teoriaosuus on 3op ja laboratoriotyöosuus on 2op. Laboratoriotöissä läsnäolo on pakollinen.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arviointi tehdään suhteessa opintojakson osaamistavoitteisiin ja arviointikriteereihin. Opintojakson hyväksytty suorittaminen edellyttää sitä, että annetuista tehtävistä ja tentistä on hyväksytty arvosana.

Opintojakson arviointiasteikko on 1–5.

Siirry alkuun