Kasviperäisten elintarvikkeiden prosessit (5 op)
Toteutuksen tunnus: EL00ER91-3001
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
-
07.04.2025 - 21.04.2025
Ilmoittautuminen toteutukselle on käynnissä.
- Ajoitus
-
01.09.2025 - 31.12.2025
Toteutus ei ole vielä alkanut.
- Opintopistemäärä
- 5 op
- Lähiosuus
- 5 op
- Toteutustapa
- Lähiopetus
- Yksikkö
- Metsätalouden ja elintarvike- ja ympäristöteknologian koulutusyksikkö
- Toimipiste
- Kouvolan kampus
- Opetuskielet
- suomi
- Paikat
- 20 - 40
- Koulutus
- Kehittyvän elintarviketekniikan koulutus
- Opettajat
- Taru Nuorkivi
- Vastuuopettaja
- Taru Nuorkivi
- Ryhmät
-
ELKV23SPKehittyvä elintarviketekniikka, päivätoteutus
- Opintojakso
- EL00ER91
Toteutuksella on 18 opetustapahtumaa joiden yhteenlaskettu kesto on 56 t 15 min.
Aika | Aihe | Tila |
---|---|---|
Ma 01.09.2025 klo 12:45 - 15:00 (2 t 15 min) |
Kasviperäisten elintarvikkeiden prosessit EL00ER91-3001 |
244
Byod-/teorialuokka (32+1), päärakennus
|
Ma 08.09.2025 klo 12:45 - 15:00 (2 t 15 min) |
Kasviperäisten elintarvikkeiden prosessit EL00ER91-3001 |
142
Teorialuokka (40+1), päärakennus
|
Ma 15.09.2025 klo 12:45 - 15:00 (2 t 15 min) |
Kasviperäisten elintarvikkeiden prosessit EL00ER91-3001 |
244
Byod-/teorialuokka (32+1), päärakennus
|
Ma 22.09.2025 klo 12:45 - 15:00 (2 t 15 min) |
Kasviperäisten elintarvikkeiden prosessit EL00ER91-3001 |
309C
Teorialuokka (52+1), 3. kerros
|
Ma 29.09.2025 klo 12:45 - 15:00 (2 t 15 min) |
Kasviperäisten elintarvikkeiden prosessit EL00ER91-3001 |
149
Byod-/teorialuokka (32+1), päärakennus
|
Ma 06.10.2025 klo 12:45 - 15:00 (2 t 15 min) |
Kasviperäisten elintarvikkeiden prosessit EL00ER91-3001 |
149
Byod-/teorialuokka (32+1), päärakennus
|
Ma 13.10.2025 klo 12:45 - 15:00 (2 t 15 min) |
Kasviperäisten elintarvikkeiden prosessit EL00ER91-3001 |
142
Teorialuokka (40+1), päärakennus
|
Ma 27.10.2025 klo 12:45 - 15:00 (2 t 15 min) |
Kasviperäisten elintarvikkeiden prosessit EL00ER91-3001 |
149
Byod-/teorialuokka (32+1), päärakennus
|
Ti 04.11.2025 klo 12:00 - 14:15 (2 t 15 min) |
Kasviperäisten elintarvikkeiden prosessit EL00ER91-3001 |
142
Teorialuokka (40+1), päärakennus
|
To 13.11.2025 klo 08:15 - 12:15 (4 t 0 min) |
Ryhmä 1: Kasviperäisten elintarvikkeiden prosessit EL00ER91-3001 |
FoodLab 117
Prosessilaboratorio
|
To 13.11.2025 klo 12:30 - 16:30 (4 t 0 min) |
Ryhmä 2: Kasviperäisten elintarvikkeiden prosessit EL00ER91-3001 |
FoodLab 117
Prosessilaboratorio
|
To 20.11.2025 klo 08:15 - 12:15 (4 t 0 min) |
Ryhmä 1: Kasviperäisten elintarvikkeiden prosessit EL00ER91-3001 |
FoodLab 117
Prosessilaboratorio
|
To 20.11.2025 klo 12:30 - 16:30 (4 t 0 min) |
Ryhmä 2: Kasviperäisten elintarvikkeiden prosessit EL00ER91-3001 |
FoodLab 117
Prosessilaboratorio
|
To 27.11.2025 klo 08:15 - 12:15 (4 t 0 min) |
Ryhmä 1: Kasviperäisten elintarvikkeiden prosessit EL00ER91-3001 |
FoodLab 117
Prosessilaboratorio
|
To 27.11.2025 klo 12:30 - 16:30 (4 t 0 min) |
Ryhmä 2: Kasviperäisten elintarvikkeiden prosessit EL00ER91-3001 |
FoodLab 117
Prosessilaboratorio
|
To 04.12.2025 klo 08:15 - 12:15 (4 t 0 min) |
Ryhmä 1: Kasviperäisten elintarvikkeiden prosessit EL00ER91-3001 |
FoodLab 117
Prosessilaboratorio
|
To 04.12.2025 klo 12:30 - 16:30 (4 t 0 min) |
Ryhmä 2: Kasviperäisten elintarvikkeiden prosessit EL00ER91-3001 |
FoodLab 117
Prosessilaboratorio
|
Ti 09.12.2025 klo 12:30 - 16:30 (4 t 0 min) |
Korvaava laboratoriokerta: Kasviperäisten elintarvikkeiden prosessit EL00ER91-3001 |
FoodLab 117
Prosessilaboratorio
|
Tavoitteet
Osaat erilaisten kasviperäisten raaka-aineiden ominaisuuksia erilaisiin prosesseihin.
Osaat erilaisia prosesseja joilla kasviperäisiä raaka-aineita voidaan jalostaa välituotteiksi tai lopullisiksi elintarvikkeiksi.
Sisältö
Millaisia erilaisia prosessimenetelmiä on yleisesti käytössä kasviperäisten raaka-aineiden jalostuksessa?
Mitä vaatimuksia eri prosessit asettavat raaka-aineelle tai sen esikäsittelylle?
Opiskelumateriaali
Opintojaksolla on käytetään ainakin seuraavaa kirjallisuutta:
Fruit and vegetable processing – Improving quality (Jongen 2022).
Lisäksi käytetään muuta opettajan osoittamaa kirjallisuutta, joka ilmoitetaan opintojakson alussa.
Myös muu opiskelumateriaali/luentomateriaali jaetaan toteutuksen aikana.
Opiskelumuodot ja -menetelmät
Teoriaopetus (3op) toteutetaan kokonaan lähiopetuksena Kouvolan kampuksella lukujärjestyksen mukaan. Etäosallistuminen ei ole mahdollista. Osa opetuksesta tapahtuu laboratorioympäristössä (2 op). Läsnäolo laboratorioharjoituksissa on välttämätöntä opintojakson suorittamiseksi.
Opiskelu rytmittyy työjärjestyksen mukaisten luentojen, itsenäisesti/ryhmässä tehtävien oppimistehtävien sekä laboratotiotyöskentelyn mukaan.
Arvioitavat tehtävät tehdään itsenäisesti, ryhmänä tai paritöinä opettajan ohjeistuksen mukaan. Pari- ja ryhmätöissä hyödynnetään vertaispalautteenantoa.
TKI ja työelämäyhteistyö
Opintojaksolla vierailee mahdollisesti työelämän edustaja/ edustajia.
Tenttien ja tehtävien ajoittuminen
Opintojaksolla tehdään tentti joko lähiopetuksessa tai EXAM tenttiakvaariossa.
Laboratoriotöistä tehdään raportit.
Lisäksi opintojaksolla saatetaan teettää muita tehtäviä.
Arvioitavien tehtävien (labraraportit ja muut mahdolliset tehtävät) palautusajat ilmoitetaan opintojakson Learn alustalla opintojakson alussa.
Kurssi päättyy toteutuksen tiedoissa ilmoitettuna aikana, johon mennessä opiskelija on palauttanut suoritukseen vaadittavat harjoitustehtävät vaaditulla aikataululla, suorittanut mahdolliset tentit ja täyttänyt muut hyväksytyn suorituksen vaatimukset.
Opiskelijan työmäärä
1 op vastaa noin 27 tuntia opiskelijan työtä. Työmäärä kuitenkin riippuu opiskelutaidoista ja aiemmasta osaamisesta. 5 op:n opintojaksolla opiskelijan työmäärä on n. 135 t.
Toteutuksen osien kuvaus
Opintojaksolla opiskelija perehtyy erilaisiin menetelmiin, joilla kasvipohjaisia elintarvikkeita voidaan prosessoida ja miten erilaiset prosessointitavat vaikuttavat elintarvikkeiden ominaisuuksiin.
Opintojaksolla opiskelija oppii kasvisperäisten elintarvikkeiden valmistusprosesseja, prosessivaiheita ja valmistusmenetelmiä. Opiskelija myös ymmärtää valmistusprosesseihin liittyviä peruskäsitteitä sekä mm. entsyymien ja mikrobien funktion tietynlaisissa kasvipohjaisten elintarvikkeiden prosesseissa. Opiskelija osaa vastata siihen, millaisia menetelmiä on yleisesti käytössä kasviperäisten raaka-aineiden prosessoinnissa ja mitä vaatimuksia eri prosessit asettavat raaka-aineille.
Opintojaksolla teoriaosuus on 3op ja laboratoriotyöosuus on 2op. Laboratoriotöissä läsnäolo on pakollinen.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Arviointi tehdään suhteessa opintojakson osaamistavoitteisiin ja arviointikriteereihin. Opintojakson hyväksytty suorittaminen edellyttää sitä, että annetuista tehtävistä ja tentistä on hyväksytty arvosana.
Opintojakson arviointiasteikko on 1–5.