Kyberturvallisuus, päivätoteutus: KTKT19SP
Tunnus: KTKT19SP
Kuvaus
Kyberturvallisuus tarkoittaa digitaalisen ja verkottuneen yhteiskunnan tai organisaation turvallisuutta. Kyberturvallisuus on tavoitetila, jossa digitaalisten tietojärjestelmien toimintaympäristöön voidaan luottaa ja jossa niiden toiminta turvataan.
Tietojärjestelmien ja verkkojen toiminnan häiriytyminen aiheutuu usein toteutuneesta tietoturvauhkasta, joten kyberturvallisuuteen pyrittäessä tietoturva on keskeinen tekijä. Kyberturvallisuustaitoja tarvitaan turvallisten tietojärjestelmien, tietoverkkojen ja esim. teollisen internetin ratkaisujen suunnittelemisessa, testaamisessa ja ylläpitämisessä.
Kyberuhka on tietojärjestelmiin mahdollisesti kohdistuva haitallinen tapahtuma. Kyberturvallisuustaitoihin kuuluu varautuminen tietojärjestelmien ja -verkkojen toimintaa vaarantaviin kyberuhkiin. Kyberturvallisuuteen kuuluvat toimenpiteet, joilla voidaan ennakoivasti hallita ja tarvittaessa sietää erilaisia kyberuhkia ja niiden vaikutuksia.
Toteutunut kyberuhka haittaa organisaation tai järjestelmän toimintaa. Näiden kyberhäiriötilanteiden hallinta voidaan jakaa eri osa-alueisiin, joita ovat esimerkiksi varautuminen, tilannekuvan muodostaminen, torjunta ja palautuminen. Kyberhäiriötilanteet voivat olla kohtalokkaita verkottuneessa yhteiskunnassamme.
Kriittisen infrastruktuurin perusrakenteet ja palvelut ovat välttämättömiä yhteiskunnan elintärkeiden toimintojen ylläpitämiseksi. Sen vuoksi esim. energian tuotannon ja siirron, vesihuollon, liikenteen, viestinnän, terveydenhuollon tai finanssialan tietojärjestelmiin kohdistuvat kyberhäiriötilanteet voivat olla vaikutuksiltaan merkittäviä.
Kyberturvallisuusosaajien tarve synnyttää tuhansia työpaikkoja ja alaa haittaa merkittävä osaajapula. Kyberturvallisuus-ala avaa sinulle ovet paikallisilta markkinoilta aina kansainvälisille toimintakentille.
Lisätiedot
CYBERLAB-OPPIMISYMPÄRISTÖ JA VIRTUALLAB-PILVIPALVELU
CyberLab-oppimisympäristö koostuu CyberLab-datakeskuksesta, fyysisestä tietoverkkojen laboratoriosta ja CyberLab-koulutusluokasta. Aivan opintojesi alussa teet laboratoriotöitä perinteisesti Xamkin CyberLab -oppimisympäristössä fyysisiin laitteistoihin tutustuen. Pääset tutustumaan CyberLab-datakeskukseen, joka sisältää kaikki datakeskusten komponentit.
Hyvin pian laboratoriotyöskentely siirtyy opinnoissasi virtuaaliseen ympäristöön. VirtualLab on Xamkissa luotu ainutlaatuinen pilvipalvelualusta. VirtualLab edustaa tulevaisuuden oppimista – voit tehdä henkilökohtaisesti räätälöityjä harjoitustöitä ajasta ja paikasta riippumatta. Työskentelyyn VirtualLab-pilvipalvelussa tarvitset vain modernin selaimen.
VirtualLabin selainpohjaisuuden ansiosta koulun tiloissa tapahtuvan lähityöskentelyn jälkeen voit jatkaa laboratoriotyöskentelyä myös kotona etäyhteyden avulla. Pystyt syventymään rauhassa monipuolisiin ja hyvinkin vaativiin laboratoriotöihin. VirtualLabin avulla voit vahvistaa itsenäisesti osaamistasi matkallasi kyberturvallisuuden ammattilaiseksi.
Osaamistavoitteet
Koulutuksemme ydin on toiminnallisen kyberturvallisuuden taidoissa eli käytännön tekemisessä. Insinööri (amk), kyberturvallisuus -koulutuksessa tietoverkot ja niiden tekniset ratkaisut ovat tärkeässä roolissa. Opintojen keskiössä on kyky havaita tietojärjestelmien kyberturvallisuuspuutteita. Opit myös ajattelemaan kyberturvallisuustilannetta mahdollisten hyökkääjien näkökulmasta.
Koulutuksen edetessä opit hallitsemaan kyberhäiriötilanteita tilannekuvan muodostamisesta aina kyberuhkien torjuntaan ja niistä palautumiseen. Valmistuttuasi sinulla on myös hyvät tiedot hallinnollisesta
tietoturvasta, niihin liittyvistä auditoinneista sekä kyberturvallisuuden lainsäädännöstä, strategioista ja standardeista.
Koulutuksen suoritettuasi osaat toteuttaa penetraatiotestauksen eli järjestelmän testaamisen tietoturvariskien varalta. Kyberturvallisuuden opinnoissa opit suunnittelemaan ja ylläpitämään tietoturvallisia yritysten tietojärjestelmiä ja tietoverkkoja langattomat ratkaisut mukaan lukien. Osaat myös toteuttaa yrityksen internet-yhteyden tarvittavat tekniset ratkaisut yrityksen tietoturvasääntöjen mukaan.
Valmistuttuasi sinulla on myös hyvät tiedot datakeskuksista ja osaat suunnitella ja ylläpitää turvallisia datakeskuksissa tarvittavia sovelluksia sekä automatisoida datakeskusten peruspalveluja.
Koulutus tuottaa yleistä osaamista kuten oppimisen taitoja, eettistä osaamista, työyhteisöosaamista, innovaatio-osaamista ja kieli- ja kansainvälisyysosaamista. Koulutuksen ydinosaamiseen kuuluu matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen, johtamis- ja yrittäjyysosaaminen sekä tieto- ja viestintätekniikan perusosaaminen. Koulutuksen keskiössä ovat varsinainen kyberturvallisuusosaaminen ja tietoverkko-osaaminen.
Valitse opintojen ajoitus-, rakenne- tai jäsentelynäkymä
Näytä opintojen ajoitukset lukuvuosittain, lukukausittain tai periodeittain