Siirry suoraan sisältöön

Fysioterapiaprosessin suunnittelu, toteutus ja arviointiLaajuus (5 op)

Tunnus: FT00FC86

Laajuus

5 op

Osaamistavoitteet

Tiedät ammatin kannalta keskeisiä tuki- ja liikuntaelimistön (TULE), keskus- ja ääreishermoston sekä hengitys- ja verenkiertoelimistön toimintahäiriöiden syntymekanismeja, riskitekijöitä sekä vaikutuksia yksilön liikkumis- ja toimintakykyyn.
Tiedät ja osaat määritellä tarkoituksenmukaisia fysioterapiassa käytettäviä menetelmiä fysioterapiaprosessin suunnitteluun, toteutukseen ja arviointiin huomioiden näyttöön perustuvat ammatilliset suositukset.
Osaat kliiniseen päättelyyn perustuen arvioida ja tehdä johtopäätöksiä asiakkaan toimintakyvystä ja siihen vaikuttavista toimintahäiriöistä.
Tunnistat ja osaat huomioida fysioterapiaprosessin eri vaiheissa asiakkaan yksilölliset tavoitteet, voimavarat, toimintastrategiat ja elinympäristön.
Tiedät ja osaat huomioida fysioterapian toimintaympäristön mahdollisuudet ja merkityksen asiakkaan kuntoutumisen tukemisessa.

Sisältö

Mitkä ovat fysioterapian ammatin kannalta keskeisiä tuki- ja liikuntaelimistön, keskus- ja ääreishermoston sekä hengitys- ja verenkiertoelimistön toimintahäiriöitä?
Mitkä tekijät vaikuttavat toimintahäiriöiden syntyyn?
Miten toimintahäiriöt vaikuttavat yksilön liikkumis- ja toimintakykyyn?
Mitä ammatillisten suositusten mukaisia toimintakyvyn arviointimenetelmiä fysioterapiaprosessin eri vaiheissa on tarkoituksenmukaista käyttää?
Mitä menetelmiä fysioterapiaprosessin eri vaiheiden toteutuksessa on tarkoituksenmukaista käyttää huomioiden näyttöön perustuvat ammatilliset suositukset?
Mitä kliinisellä päättelyllä fysioterapiassa tarkoitetaan?
Miten arvioit ja teet johtopäätöksiä asiakkaan toimintakyvystä ja siihen vaikuttavista toimintahäiriöistä kliinisen päättelyn keinoin?
Miten tunnistat ja huomioit fysioterapiaprosessin eri vaiheissa asiakkaan yksilölliset tavoitteet, voimavarat, toimintastrategiat ja elinympäristön?
Mikä merkitys fysioterapian toimintaympäristöllä on asiakkaan kuntoutumisessa?
Miten huomioit fysioterapian toimintaympäristön mahdollisuudet asiakkaan kuntoutumisen tukemisessa?

Esitietovaatimukset

Tunnet suomalaisen kuntoutuspalvelujärjestelmän sekä tiedät asiakaslähtöisen kuntoutussuunnitelman laatimisen perusteet, säädökset ja fysioterapiassa käytettäviä menetelmiä.
Tunnistat asiakkaan kuntoutumisen prosessiin vaikuttavia yksilöllisiä ja elämänkulkuun liittyviä tekijöitä.
Osaat havainnoida ja arvioida asiakkaan perusliikkumista ja toimintakykyä fysioterapiassa käytettävillä keskeisillä arviointikeinoilla ja mittareilla.