Skip to main content

Vegetarian food, crickets and carbon footprintLaajuus (5 cr)

Course unit code: AV00DM26

General information


Credits
5 cr
Teaching language
Finnish
Responsible person
Eeva Koljonen

Objective

Opintojakson tavoitteena on tutustua kiertotalouden mahdollisuuksiin ruokapalveluissa. Keskeisiä teemoja ovat hiilijalanjäljen pienentämien, ruokahävikki, uusien kasvisraaka-aineiden käytön tunteminen ja käyttö. Lisäksi tavoitteena on perehtyä hyönteisten käyttöön elintarvikkeena.

Opiskelijalla on ajantasainen tietämys kiertotaloudesta, hiilijalanjäljen pienentämisestä, ruokahävikin lajeista ja vähentämisen menetelmistä ja mahdollisuuksista ravitsemispalveluissa. Opiskelija tuntee erilaiset kasvisruokavaliot, hänellä on tietoa erilaisista kasvisruokavalioihin sopivista uusista proteiinivaihtoehdoista ja myös hyönteisten käytöstä elintarvikkeena. Opiskelija osaa hyödyntää kestävän kehityksen teemoja tuotannon suunnittelussa ja toteutuksessa. Hänellä on tietotaitoa uusien proteiinilähteiden ja hyönteisten säilytyksestä, käsittelystä ja käytöstä ruuanvalmistuksessa ja hän hallitsee asiakasviestinnän ja tarvittaessa pakkausmerkintöjen tekemisen. Opiskelija ymmärtää ammattikeittiöiden merkityksen uusien elintarvikkeiden käytön edistäjänä ja osaa valita ja kehittää sopivia keinoja kiertotalouden edistämiseksi ja hiilijalanjäljen pienentämiseksi.

Content

Mitä hävikki on ruoka- ja ravitsemispalveluissa?
Millaisia kasvisruokavalioihin sopivia proteiinein lähteitä on saatavilla ja mikä on niiden ravintosisältö?
Miten ruokapalveluiden hiilijalanjälkeä arvioidaan/ lasketaan ja miten sitä voidaan pienentää?
Miten uusia proteiinin lähteitä käytetään ruuanvalmistuksessa ja miten ne sopivat erityisruokavalioihin?
Mitkä hyönteislajit ovat sallittuja elintarvikekäytössä ja mitkä seikat puoltavat hyönteisten käytön lisäämistä?
Miten hyönteisiä käytetään elintarvikkeena; säilytys, käsittely ja asiakasviestintä?
Millaisia keinoja ja välineitä ruokapalveluissa on hiilijalanjäljen pienentämiseen, kasvisruuan lisäämiseen, ja hyönteisten käytön edistämiseen ja näiden teemojen viestintään asiakkaille?

Evaluation

Opintojakson arviointi hyväksytty/ hylätty.

Qualifications

Perusosaminen ruoka- ja ravitsemusasioissa.

Materials

Ruokapalvelut. Ruoka- ja ravintolapalvelujen suunnittelu ja kehittäminen.

Go back to top of page