Siirry suoraan sisältöön

ErityisruokavaliotLaajuus (5 op)

Opintojakson tunnus: AV00ER07

Opintojakson perustiedot


Laajuus
5 op
Korkeakoulu
Peppi

Osaamistavoitteet

Tavoitteen on oppia suunnittelemaan ja toteuttamaan erityisruokavaliota noudattavan ruokailuun ja ruokavalion toteuttamiseen liittyviä tarpeita ravitsemussuositusten mukaisesti eri kohderyhmille (lapset, työikäiset, ikääntyneet) ja eri toimintaympäristöissä (koti, hoitolaitos, ravintola). Tavoitteena on oppia erityisruokavalioiden taustalla olevat syyt, ruokarajoitukset, ravitsemukselliset riskit ja ruokavalioon soveltuvien elintarvikkeiden käyttöä täysipainoisen ravitsemuksen toteuttamisessa ympäristövastuullisuus huomioiden. Lisäksi opiskellaan ruokavalioiden toteuttamista turvallisesti ja viestinnän näkökulmasta.

Sisältö

Allergiat ja intoleranssiruokavaliot (mm. laktoosi-intoleranssi)
Kasvisruokavaliot ja kasviproteiinien käyttö
Keliakia ja gluteenittomat ruokavaliot
Herkän vatsan ja suolistosairauksien ruokavaliot (Fod Map)
Viestintä ja turvallisuus

Arviointi

• Opintojaksolla on osaamista varmistavia verkkotenttejä, keskustelua ja vertaisarviointia
• Opintoihin sisältyy 1 op laajuinen tehtävä
• Arvosana muodostuu tehtävien ja verkkotenttien perusteella.

Edeltävä osaaminen

Perustietämys ravitsemuksesta.

Siirry alkuun