Uusiutuvat energiat sähkön ja lämmön tuotannossaLaajuus (5 op)
Opintojakson tunnus: C-02536-AV00AT46
Opintojakson perustiedot
- Laajuus
- 5 op
- Opetuskieli
- suomi
- Korkeakoulu
- Centria-ammattikorkeakoulu
Osaamistavoitteet
Opintojakson tavoitteena on antaa opiskelijalle uusiutuviin energioihin ja niiden käyttöön sekä teknisiin toteutustapoihin liittyvät perustiedot. Opintojakson suoritettuaan opiskelija ymmärtää mitä on uusiutuva energia ja kuinka niitä voidaan hyödyntää erityisesti sähkön ja lämmön tuotannossa. Lisäksi opiskelija oppii tietämään mikä on uusiutuvien energioiden rooli/merkitys Suomen energiataloudessa. Opintojakso antaa myös hyvät edellytykset seurata alaa ja sen kehittymistä kirjallisuuden ja/tai erilaisten seminaarien avulla.
Sisältö
Opintojaksossa käydään läpi Suomen tärkeimmät uusiutuvan energian lähteet ja niiden käyttötavat ja -tekniikat sähkön ja lämmön tuotannossa. Uusiutuvaa energiaa ovat vesivoima, tuuli- ja aurinkovoima, lämpöpumput, metsäbioenergia ja biokaasut. Pääpaino on metsäbioenergiassa ja lämpöpumpuissa. Opintojakson sisältö jakautuu seuraaviin lukuihin: 1. Johdanto 2. Energian tuotanto ja kulutus Suomessa 3. Vesivoima 4. Tuuli- ja aurinkoenergia 5. Lämpöpumput 6. Metsäbioenergia 7. Biokaasu Opintojakson tarkempi sisältö ja opiskelumateriaali löytyvät kokonaisuudessaan verkko-oppimisympäristöstä. Materiaaliin sisältyy runsaasti teoriaa, laskuesimerkkejä, kuvia ja varsinkin linkkejä muualle nettiin. Opintojakso suoritetaan kokonaisuudessaan verkossa. Lähiopetusta tai erillistä valvottua tenttiä ei ole. Suoritus tapahtuu tekemällä ja palauttamalla annetussa aikataulussa tutoropettajan antamat tehtävät ja harjoitukset käytössä olevan oppimisympäristön kautta. Aikaa opintojakson suorittamiseen on noin 12 viikkoa. Opintojaksolla on käytettävissä tutoropettaja, joka on mukana opintojaksolla verkon välityksellä koko opintojakson ajan. Lisäksi käytettävissä on verkkoympäristön oma posti ja keskustelualustat.
Edeltävä osaaminen
Opintojakso soveltuu kaikille uusiutuvista energioista kiinnostuneille, mutta varsinkin insinööriopiskelijoille. Oppimateriaalin ymmärtäminen ja tehtävistä suoriutuminen edellyttää normaaleja perustietoja ja -taitoja matematiikasta ja fysiikasta.