Vegaania ja kasvisruokaa terveellisesti ja turvallisesti (3 op)
Toteutuksen tunnus: AV00DV78-3001
Toteutuksen perustiedot
Ajoitus
16.09.2019 - 15.11.2019
Opintopistemäärä
3 op
Virtuaaliosuus
3 op
TKI-osuus
1 op
Toteutustapa
Etäopetus
Yksikkö
Avoin AMK ja täydennyskoulutus
Toimipiste
E-kampus
Opetuskielet
- Suomi
Koulutus
- Avoin ammattikorkeakoulu
Opettaja
- Eeva Koljonen
Vastuuopettaja
Eeva Koljonen
Tavoitteet
Opintojaksolla perehdytään tavallisimpiin kasvisruokasuuntauksiin sekä vegaaniruokaan. Opitaan täyspainoisen vegaaniruuan koostamisen periaatteet ja tutustutaan uusiin proteiininlähteisin ja kasviruokavalioon sopiviin elintarvikkeisiin, valintaperusteisiin myös hiilijalanjäljen näkökulmasta.
Sisältö
Kasvisruokasuuntaukset ja vegaaniruoka. Miten ja millaisin elintarvikevalinnoin koostetaan täysipainoinen ja terveellinen kasvis- ja vegaaniruoka. Erityisesti tarkastelun kohteena ovat erilaiset proteiinin lähteet kasvisruokavaliossa ja niiden sopivuus eri käyttötarkoituksiin. Tutuksi tulevat papu- ja soijatuotteet, kaura- ja härkäpapuvalmisteet, sieniproteiinit ja muut uudet kasviproteiini- ja kasvimaitovalmisteet, siemenet, pähkinät ja viljatuotteet.
Opiskelumateriaali
Pääosin Moodlessa
Tentit ja muut määräajat
Testit Moodlessa, myös uusintamahdollisuus avtaan Moodleen.
Opiskelijan työmäärä
Kasvissyöjän ravitsemus: luennot, materiaali ja verkkokeskustelu 1 op
Proteiinin lähteet kasvisruokavalioissa, luennot, materiali 1op
Case tehtävä 1 op
Verkkotesti
Arviointikriteerit, hyväksytty/hylätty
Opiskelijalla on ajantasainen tietämys kasvisruokailuun johtavista syistä, kasvisruokailun yleisyydestä ja merkityksestä ilmatonmuutoksen ehkäisijänä ja hiilijalanjäljen pienentämisessä. Opiskelija tietää kasvisruokailuun liittyvät keskeiset käsitteet, ruokasuositukset sekä osaa koostaa terveellisiä ja turvallisia kasvisaterioita ja ruokalistoja. Opiskelija tuntee erilaiset kasvisruokavaliot, hän osaa käyttää erilaisia kasvisruokavalioihin sopivia elintarvikkeita ja proteiinivaihtoehtoja. Opiskelija hallitsee kasvisruokaan liittyvän asiakasviestinnän ja tarvittaessa pakkausmerkintöjen tekemisen.Opiskelija ymmärtää ammattikeittiöiden merkityksen uusien elintarvikkeiden käytön edistäjänä ja hän osaa arvioida, valita ja kehittää tilanteeseen sopivia keinoja ja menetelmiä kasvisruokailun edistämiseksi.
Arviointiasteikko
Hyväksytty/Hylätty
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Verkkotesti hyväksytty/ hylätty saa uusia kaksi kertaa.
Verkkokeskustelu: hyväksytty/ hylätty
case tehtävä: hyväksytty/ täydennettävä/ vertaispalaute
Lisätiedot
Arviointi hyväksytty/ täydennettävä.