Vegaania ja kasvisruokaa terveellisesti ja turvallisesti (3 op)
Toteutuksen tunnus: AV00DV78-3003
Toteutuksen perustiedot
Ilmoittautumisaika
15.03.2021 - 31.03.2021
Ajoitus
10.05.2021 - 31.07.2021
Opintopistemäärä
3 op
Virtuaaliosuus
3 op
Toteutustapa
Etäopetus
Yksikkö
Avoin AMK ja täydennyskoulutus
Toimipiste
E-kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
1 - 20
Koulutus
- Avoin ammattikorkeakoulu
Opettaja
- Eeva Koljonen
Vastuuopettaja
Eeva Koljonen
Ryhmät
-
VV2020-2021Valinnaiset opinnot 2020-2021
Tavoitteet
Opintojaksolla perehdytään tavallisimpiin kasvisruokasuuntauksiin sekä vegaaniruokaan. Opitaan täyspainoisen vegaaniruuan koostamisen periaatteet ja tutustutaan uusiin proteiininlähteisin ja kasviruokavalioon sopiviin elintarvikkeisiin, valintaperusteisiin myös hiilijalanjäljen näkökulmasta.
Sisältö
Kasvisruokasuuntaukset ja vegaaniruoka. Miten ja millaisin elintarvikevalinnoin koostetaan täysipainoinen ja terveellinen kasvis- ja vegaaniruoka. Erityisesti tarkastelun kohteena ovat erilaiset proteiinin lähteet kasvisruokavaliossa ja niiden sopivuus eri käyttötarkoituksiin. Tutuksi tulevat papu- ja soijatuotteet, kaura- ja härkäpapuvalmisteet, sieniproteiinit ja muut uudet kasviproteiini- ja kasvimaitovalmisteet, siemenet, pähkinät ja viljatuotteet.
Opiskelumateriaali
Kasviruokaa viisaasti. 2019. Duodecim. Voutilainen, Eeva; Soisalo,Raili; Elorinne, Anna-Liisa; Atula, Saara.
Muu materiaali on verkko-oppimisalustalla, myös nauhoitetut verkkoluennot.
Yksilölliset oppimisväylät
Aluksi opintojaksolla tutustutaan ravitsemissuositusten ja tutkitun tiedon lähtökohdista terveellisen ja turvallisen vegaani- ja kasviruuan koostamiseen. Tietoa voi soveltaa ammatissa toimiessa, mutta myös oman ja/tai asiakkaan ravitsemuksen parantamiseksi. Opintojaksolla tutustutaan kasviruokavaliossa käytettäviin proteiininlähteisiin ja uusiin elintarvikkeisiin.
Opintojakso toteutetaan verkossa. Opintojaksolla voi edetä omaan tahtiin ja haluamassaan järjestyksessä. Opintojaksoon sisältyy verkkokeskustelua, tehtäviä ja osaamista varmistavia verkkotestejä, lisäksi opintojaksoon sisältyy 1 op laajuinen kehittämistehtävä, jonka voi tehdä yksin, parityönä tai pienryhmässä, tehtävän voi kytkeä omaan työhön ja tehtävistä saat myös verataipalautetta,
Tentit ja muut määräajat
Tehtävät ja testit verkko-oppimisalustalla.
Opiskelijan työmäärä
Ravitsemussuositukset ja täysipainoinen kasvisruoka 1 op
Ruokavalion koostaminen ja elintarvikkeet kasvisruokavalioissa 1 op
Osaamista syventävä ja soveltava tehtävä 1 op
Arviointiasteikko
Hyväksytty/Hylätty
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Verkkotestit ja tehtävät hyväksytty/ hylätty, voi uusia
Case tehtävät: hyväksytty/ täydennettävä/ vertaispalaute, opettjan hyväksyntä.
Lisätiedot
Arviointi hyväksytty/ täydennettävä.