•   Terveyden edistämisen perusteet HT00DT78-3010 30.08.2021-17.12.2021  5 op  (SHKT21KP) +-
    Opintojakson osaamistavoitteet
    Terveyden edistäminen
    Osaat soveltaa terveyden edistämisen teorioita ja näyttöön perustuvia menetelmiä yksilöiden ja yhteisöjen hoitotyössä.
    Osaat arvioida yksilöiden ja ryhmien terveyden edistämisen tarpeita.
    Osaat kohdentaa varhaista tukea sitä tarvitseville.
    Ymmärrät terveyden edistämisen eettiset periaatteet.
    Osaat suunnitella ja toteuttaa moniammatillisessa yhteistyössä asiakaslähtöisesti terveyden ja toimintakyvyn edistämisen interventioita yksilöille ja ryhmille.
    Tunnistat olemassa olevia ja uusia terveysuhkia sekä osaat tuoda ne osaksi asiakkaiden/potilaiden terveyden edistämistä.

    Ravitsemus
    Osaat soveltaa eri ikä- ja kohderyhmille suunnattuja suomalaisia ravitsemus- ja hoitosuosituksia kansansairauksien ehkäisyssä ja hoidossa.
    Osaat integroida ravitsemushoitoa ja –ohjausta osaksi kokonaisvaltaista hoitotyötä yhdessä monialaisen asiantuntijaverkoston kanssa.
    Osaat arvioida asiakkaan/ potilaan ravitsemustilaa ja ohjata vajaaravitsemusriskissä olevan asiakkaan/ potilaan asiantuntijalle.
    Opintojakson sisältö
    Terveyden edistäminen
    Miten terveys ja sairaus määritellään?
    Mitkä ovat terveyden edistämisen periaatteet?
    Mikä merkitys on terveyden edistämisellä kansanterveydelle? (sisältää prevention)
    Miten terveyttä edistetään kuntien eri toimialoilla?
    Mitä tarkoittaa terveyden edistämisen normi-, resurssi- ja informaatio-ohjaus?
    Miten terveyden edistämisen eettiset periaatteet ohjaavat sosiaali- ja terveysalan suunnittelua?
    Miten huomioit eettisyyden terveyden edistämisessä?
    Mikä yhteys on elintavoilla terveyteen?
    Miten terveyteen liittyvää riskikäyttäytymistä tunnistetaan varhain ja ehkäistään?
    Miten terveyden edistämisessä voidaan hyödyntää hyvinvointianalytiikkaa ja tekoälyä?
    Minkälaisia rekisteri- ja tilastotietoja voit hyödyntää terveyden edistämisessä?
    Miten edistät yhteisön terveyttä?
    Miten seuraat ja arvioit terveyden edistämistä?
    Miten sovellat näyttöön perustuvaa tietoa terveyden edistämisessä?

    Ravitsemus
    Mitkä ovat kansalliset, eri ikäryhmille kohdistetut ravitsemussuositukset?
    Miten sovellat ravitsemussuositusten sisältöjä asiakkaan arjen ruokavalinnoissa ja ruokailutilanteissa?
    Miten toteutat ravitsemushoidon ja ennaltaehkäisevää ravitsemusneuvontaa Käypä hoito -suositusten mukaisesti?

    Opettajan/vastuuhenkilön nimi

    Sari Engelhardt

    Toteutustapa

    Virtuaaliopetus

    Opiskelumateriaali

    Yleisen terveyden edistämisen (3 op) sekä
    Ravitsemus ja ravitsemusohjauksen (2 op) materiaalit ovat Learnissa.

    Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

    Yleisen terveyden edistämisen osuus (3 op):
    - oppimistehtävien suorittaminen opintojakson aikana; myöhästyneitä tehtäviä ei oteta vastaan
    - numeerisesti arvioitavan tehtävän suorittaminen määräpäivään mennessä - tehtävän arviointikriteerit annetaan tehtävän yhteydessä

    Ravitsemus- ja ravitsemusohjauksen osuus (2 op):
    -oppimistehtävien suorittaminen määräaikaan mennessä. Ryhmätehtävissä numeraalinen arviointi 1-5. Tehtävien arviointikriteerit annetaan tehtävien yhteydessä.
    - verkkotentti arvioidaan asteikolla hyväksytty-hylätty. Hyväksyttyyn suoritukseen 70 % oikein. Verkkotenttiin kaksi uusintamahdollisuutta.

    Opetuskieli

    Suomi

    Ajoitus

    30.08.2021 - 17.12.2021

    Ilmoittautumisaika

    12.04.2021 - 25.04.2021

    Opintopisteet

    5 op

    Ryhmä(t)
    • SHKT21KP
    Paikkoja

    12 - 30

    Vastuuyksikkö

    Terveysalan ja ensihoidon koulutusyksikkö

    Opettaja(t)

    Sari Engelhardt, Johanna Koskenniemi

    Lisätietoa opiskelijoille

    Opintojakson aloitukseen liittyvän informaation opintojaksolle ilmoittautuneet opiskelijat saavat sähköpostilla ennen opintojakson alkamista.

    Koulutusohjelma(t)

    Sairaanhoitajakoulutus

    Toimipiste

    Kotkan kampus

    Virtuaaliosuus

    5 op

    Arviointiasteikko

    1-5

    Yksilölliset oppimisväylät

    Työviikkopohjainen oppimisväylä:
    Ei ole käytössä tässä toteutuksessa.

    Opintoja nopeuttava oppimisväylä:

    Yleisen terveyden edistämisen (3 op) osuuden opintosisällöt opiskellaan itsenäisesti Learnin materiaalien ja tehtävien avulla verkossa.
    Ravitsemus ja ravitsemusohjauksen (2 op) osuuden opintosisällöt opiskellaan itsenäisesti Learnin materiaalinen avulla. Suoritustapoihin kuuluu verkkotentti ja tehtäviä.

    Voit hakea osaamisen tunnistamista ja tunnustamista opintojakson vastaavilla korkeakouluopinnoilla joko kokonaan tai osittain. Osittaisessa osaamisen tunnistamisessa ja tunnustamisessa suoritat ne osa-alueet, joita ei ole hyväksytty. Suorituksista sovitaan opintojakson vastuuopettajan kanssa.

    Työhön integroitu oppimisväylä:
    Ei ole käytössä tässä toteutuksessa.

    Opiskelijan työmäärä

    Opiskelijan on mahdollista suunnitella työskentelynsä niin, että kuormitus (5 x 27 = 135h opiskelijan työtä) jakautuu tasaisesti.

    Tentit ja muut määräajat

    Yleisen terveyden edistämisen osuuden numeerisesti arvioitava tehtävä palautetaan annetun määräajan puitteissa.
    Ravitsemus ja ravitsemusohjaus -osuudessa on verkkotentti ja tehtäviä opintojakson aikana.