Siirry suoraan sisältöön

Ruokapalvelut (5 op)

Toteutuksen tunnus: MR00AF02-3007

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

16.12.2019 - 10.01.2020

Ajoitus

01.01.2020 - 31.05.2020

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

3 op

TKI-osuus

2 op

Toteutustapa

40 % Lähiopetus, 60 % Etäopetus

Yksikkö

Matkailu-, ravitsemis- ja nuorisoalan koulutusyksikkö

Toimipiste

E-kampus

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

20 - 60

Koulutus

  • Matkailu- ja palveluliiketoiminnan koulutus

Opettaja

  • Eeva Koljonen

Vastuuopettaja

Eeva Koljonen

Ryhmät

  • MRKT19SV
    Matkailu- ja palveluliiketoiminta, verkkototeutus
  • MRMI19SV
    Matkailu- ja palveluliiketoiminta, verkkototeutus

Tavoitteet

Osoitat perehtyneisyytesi ruokatuotantotapoihin ja ruokapalvelujärjestelmiin ja osaat arvioida järjestelmien soveltuvuutta eri tilanteisiin. Osoitat perehtyneisyytesi kahvila-, kokous-, ruokapalveluiden suunnitteluun ja toteuttamisen eri mahdollisuuksiin. Osaat suunnitella, tuottaa, valmistaa ja tarjoilla terveyttä edistäviä ja erilaisille asiakasryhmille sopivia ruokapalveluita työryhmässä. Osaat käyttää ja hyödyntää ravitsemisalan tuotannonohjausjärjestelmää suunnittelussa. Osaat hinnoitella ruokapalveluja ja arvioida henkilöstötarvetta eri tilanteissa.

Sisältö

Millaisia tuotantotapoja ja ruokapalvelujärjestelmiä hotelli-, ravintola- ja catering alalla käytetään? Miten suunnitellaan ja toteutetaan kahvila-, ravintola- ja cateringpalveluja eri asiakasryhmille? Miten voidaan hyödyntää tuotannonohjausjärjestelmää alan palvelujen toteuttamisessa? Miten hinnoitellaan ruokapalveluja ja suunnitellaan henkilöstön käyttöä eri tilanteissa?

Aika ja paikka

Jos sinulla on aiempia opintoja tai työkokemusta, täytä HOPs lomake ja ota yhteys opettajaan.
Verkossa voit opiskella omaan tahtiin, tarvittaessa ota yhteys opettajaan.

Opiskelumateriaali

Materiaali pääosin Moodlessa.
Oppikirja: Kokkiprokkis.

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Opiskelijoille lähetetään sähköpostilla ohjeistus opintojaksoon. Opintojakson infoluennolla käydään läpi opintojakson tavoitteet, sisältö ja tehtävät ja materiaali. Moodleen tallennetuilla virtuaaliluennoilla käydään läpi opintojakson keskeisiä teemoja. Lisäksi perehdytään erilaisiin ruokatuotantotapoihin ja ruokapalvelujärjestelmiin. Tuotannonohjausjärjestelmän ( Jamix) periaatteita ja soveltamista ateria - ja ruokalistasuunnitteluun, hinnoitteluun ja varasto- ja ostotoimintaan opiskellaan ohjelman ohjeiden avulla. Lisäksi opiskellaan aterioiden suunnittelua eri kohderyhmille. Ruokatuotannon perusteita opiskellaan kirjallisuuden avulla ( verkkotentti). Opintojaksoon kuuluu käytännön työskentelyä ruokapalveluissa opiskelijan valitsemassa toimintaympäristössä tai case tehtäviä.

Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Jos työskentelet ruokapalveluissa ja haluat kytkeä opintojakson suorittamisen työhön, niin ole yhteydessä opintojakson vastaavan opettajaan sopiaksesi suoritustavasta.

Työhön integroitu oppimisväylä:
Jos sinulla on aiempia opintoja tai työkokemusta, täytä HOPs lomake ja ota yhteys opettajaan.
Verkossa voit opiskella omaan tahtiin, tarvittaessa ota yhteys opettajaan.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Jos työskentelet ruokapalveluissa ja haluat kytkeä opintojakson suorittamisen työhön, niin ole yhteydessä opintojakson vastaavan opettajaan sopiaksesi suoritustavasta.

Opiskelijan työmäärä

Jamix tuotannonohjausjärjestelmä ja sen soveltaminen 1 op
Ateria- ja ruokalistasuunnittelu 1 op
Ruokatuotantomenetelmät - ja järjestelmät 1 op
Työskentelyä ruokapalveluissa tai case tehtävä 2 op

Lisätietoja opiskelijoille

Ruuanvalmistuksen ja ravitsemuksen ( eritysiruokavaliot) perusosaaminen edeltävyysehto.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa a. käyttää johdonmukaisesti ammattikäsitteitä eri tilanteissa b. etsiä tietoa alan keskeisistä tiedonlähteistä c. hahmottaa tehtäväkokonaisuuksia d. toimia asiakkaiden, käyttäjien, kohderyhmien kanssa e. käyttää keskeisiä oman alan malleja, menetelmiä, ohjelmistoja ja tekniikoita f. toimia ryhmän jäsenenä tavoitteellisesti

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arviointi perustuu itsearviointiin, vertaisarviointiin, opettajan antamaan palautteeseen ja työelämästä saatuun arviointiin.
Jamix tuotannonohjausjärjestelmä ja sen soveltaminen 1 op arv. 1-5
Ateria ja ruokalistasuunnittelu 1 op 1-5
Ruokatuotantomenetelmät - ja järjestelmät 1 op 1-5
Työskentely ruokapalveluissa tai Case tehtävät 2 op Hyväksytty.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Opiskelija osaa
a. käyttää ammattikäsitteitä ruokapalvelutyössä ja näyttää tietoperustaan liittyvän osaamisensa työtehtävissä toimiessaan
b. käyttää tiedonhaun perustekniikoita yksittäisissä tilanteissa
c. suoriutua yksittäisistä ruokapalvelujen tehtävistä
d. ottaa huomioon toiminnassaan asiakkaat, käyttäjät ja kohderyhmät toimiessaan ruokapalvelutehtävissä
e. käyttää ohjatusti keskeisiä oman alan malleja, menetelmiä, ohjelmistoja ja tekniikoita
f. toimia tiimin jäsenenä

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Opiskelija osaa
a. käyttää johdonmukaisesti ammattikäsitteitä eri tilanteissa
b. etsiä tietoa alan keskeisistä tiedonlähteistä
c. hahmottaa tehtäväkokonaisuuksia
d. toimia asiakkaiden, käyttäjien, kohderyhmien kanssa
e. käyttää keskeisiä oman alan malleja, menetelmiä, ohjelmistoja ja tekniikoita
f. toimia ryhmän jäsenenä tavoitteellisesti

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa
a. käyttää ruokapalvelun työtehtävissä asiantuntevasti ammattikäsitteitä
b. etsiä tietoa tiedonhankintaprosessin mukaisesti
c. suoriutua sujuvasti ruokapalveluiden erilaisista tehtäväkokonaisuuksista
d. perustella toimintaansa asiakas-, käyttäjä- ja kohderyhmätilanteissa
e. soveltaa oman alan keskeisiä malleja, menetelmiä, ohjelmistoja ja tekniikoita työtehtävissä
f. huolehtia tiimi toiminnasta

Esitietovaatimukset

Ruuanvalmistuksen ja ravitsemuksen perusosaaminen