Siirry suoraan sisältöön

Terveyden edistämisen perusteet (5 op)

Toteutuksen tunnus: HT00DT78-3003

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

15.08.2020 - 04.09.2020

Ajoitus

21.09.2020 - 06.12.2020

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

2 op

Toteutustapa

60 % Lähiopetus, 40 % Etäopetus

Yksikkö

Sosiaali- ja terveysalan Mikkelin koulutusyksikkö

Toimipiste

Mikkelin kampus

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

20 - 40

Koulutus

  • Sairaanhoitajakoulutus

Opettaja

  • Päivi Lifflander
  • Aila Friis

Vastuuopettaja

Aila Friis

Ryhmät

  • SHMI20KM
    Sairaanhoitaja, monimuoto
  • SHMI20KMB
    Sairaanhoitaja, monimuoto

Tavoitteet

Terveyden edistäminen
Osaat soveltaa terveyden edistämisen teorioita ja näyttöön perustuvia menetelmiä yksilöiden ja yhteisöjen hoitotyössä.
Osaat arvioida yksilöiden ja ryhmien terveyden edistämisen tarpeita.
Osaat kohdentaa varhaista tukea sitä tarvitseville.
Ymmärrät terveyden edistämisen eettiset periaatteet.
Osaat suunnitella ja toteuttaa moniammatillisessa yhteistyössä asiakaslähtöisesti terveyden ja toimintakyvyn edistämisen interventioita yksilöille ja ryhmille.
Tunnistat olemassa olevia ja uusia terveysuhkia sekä osaat tuoda ne osaksi asiakkaiden/potilaiden terveyden edistämistä.

Ravitsemus
Osaat soveltaa eri ikä- ja kohderyhmille suunnattuja suomalaisia ravitsemus- ja hoitosuosituksia kansansairauksien ehkäisyssä ja hoidossa.
Osaat integroida ravitsemushoitoa ja –ohjausta osaksi kokonaisvaltaista hoitotyötä yhdessä monialaisen asiantuntijaverkoston kanssa.
Osaat arvioida asiakkaan/ potilaan ravitsemustilaa ja ohjata vajaaravitsemusriskissä olevan asiakkaan/ potilaan asiantuntijalle.

Sisältö

Terveyden edistäminen
Miten terveys ja sairaus määritellään?
Mitkä ovat terveyden edistämisen periaatteet?
Mikä merkitys on terveyden edistämisellä kansanterveydelle? (sisältää prevention)
Miten terveyttä edistetään kuntien eri toimialoilla?
Mitä tarkoittaa terveyden edistämisen normi-, resurssi- ja informaatio-ohjaus?
Miten terveyden edistämisen eettiset periaatteet ohjaavat sosiaali- ja terveysalan suunnittelua?
Miten huomioit eettisyyden terveyden edistämisessä?
Mikä yhteys on elintavoilla terveyteen?
Miten terveyteen liittyvää riskikäyttäytymistä tunnistetaan varhain ja ehkäistään?
Miten terveyden edistämisessä voidaan hyödyntää hyvinvointianalytiikkaa ja tekoälyä?
Minkälaisia rekisteri- ja tilastotietoja voit hyödyntää terveyden edistämisessä?
Miten edistät yhteisön terveyttä?
Miten seuraat ja arvioit terveyden edistämistä?
Miten sovellat näyttöön perustuvaa tietoa terveyden edistämisessä?

Ravitsemus
Mitkä ovat kansalliset, eri ikäryhmille kohdistetut ravitsemussuositukset?
Miten sovellat ravitsemussuositusten sisältöjä asiakkaan arjen ruokavalinnoissa ja ruokailutilanteissa?
Miten toteutat ravitsemushoidon ja ennaltaehkäisevää ravitsemusneuvontaa Käypä hoito -suositusten mukaisesti?

Opiskelumateriaali

Ilmoitetaan opintojakson alussa.

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Terveyden edistämisen perusteet -teoriaosuudessa kontaktiopetusta on 30 tuntia sisältäen luentoja ja case -harjoituksia. Itsenäisenä tehtävänä on arvioitavia pienryhmätehtäviä. Kontaktiopetuksessa läsnäolovelvoite on 80% ja pienryhmätehtävien purkutunneilla 100%.
Ravitsemus-osio 2op toteutetaan verkko-opetuksena viikoilla 45-49, jonka aikana voit edetä oman aikataulun mukaan.

Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Ei käytössä tällä opintojaksolla.

Työhön integroitu oppimisväylä:
Voit ahotoida opintojakson vastaavilla korkeakouluopinnoilla joko kokonaan tai osittain. Osittaisessa ahotoinnissa suoritat itsenäisenä tai kontaktiopetuksena puuttuvat osa-alueet.

TKI ja työelämäyhteistyö

Ei sisälly.

Tentit ja muut määräajat

Arvioitavat tehtävät ilmoitetaanopintojakson alussa.

Ravitsemus 2 op: verkkotentti ja tehtävät opintojakson ajan aikana.

Kansainvälinen yhteistyö

Opintojaksolla voi olla englanninkielistä materiaalia.

Opiskelijan työmäärä

1 opintopiste vastaa 27 tuntia opiskelijantyötä.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Terveyden edistäminen 3 op:

Ravitsemus- ja ravitsemusohjauksen osuus (2 op):
* oppimistehtävien suorittaminen opintojakson aikana H3-taso
* ravitsemustentin suorittaminen verkkotenttinä: varsinainen verkkotentti ja kaksi uusintaverkkotenttimahdollisuutta. Arvioidaan numeraalisesti hyväksytty arviointi 1-5.