Juomat ja lainsäädäntö (5 op)
Toteutuksen tunnus: MR00AF04-3008
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
-
16.12.2019 - 10.01.2020
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
- Ajoitus
-
01.01.2020 - 31.05.2020
Toteutus on päättynyt.
- Opintopistemäärä
- 5 op
- Lähiosuus
- 5 op
- Toteutustapa
- Lähiopetus
- Yksikkö
- Matkailu-, ravitsemis- ja nuorisoalan koulutusyksikkö
- Toimipiste
- E-kampus
- Opetuskielet
- suomi
- Koulutus
- Matkailu- ja palveluliiketoiminnan koulutus
- Opettajat
- Eeva Koljonen
- Vastuuopettaja
- Eeva Koljonen
- Ryhmät
-
MRKT19SVMatkailu- ja palveluliiketoiminta, verkkototeutus
-
MRMI19SVMatkailu- ja palveluliiketoiminta, verkkototeutus
- Opintojakso
- MR00AF04
Tavoitteet
Osoitat perehtyneisyytesi anniskelulainsäädäntöön ja anniskeluravintolan anniskeluosaamiseen suorittamalla anniskeluosaamisen testin. Osoitat perehtyneisyytesi eri juomatuoteryhmien (viinit, oluet, siiderit, tislatut alkoholit, juomasekoitukset) historiaan, juomien valmistukseen ja aistinvaraiseen arviointiin, sekä tavallisimpiin markkinoilla oleviin tuotemerkkeihin ja valmistajiin. Osaat tarjoilla juomat anniskelulainsäädännön mukaisesti ja kullekin tuoteryhmälle sopivalla tavalla. Osaat valita, myydä ja suositella erilaisiin tilanteisiin ja ateriajuomiksi sopivia juomia.
Sisältö
Miten alkoholijuomat hankitaan, anniskellaan ja tarjoillaan lainsäädäntöä noudattaen? Millainen on ravintolan liikeidean mukainen alkoholijuomavalikoima? Miten viini, olut ja tislatut alkoholijuomat valmistetaan? Miten eri juomaryhmien juomia (viini, olut, siideri, väkevät juomat ja juomasekoitukset) valitaan, arvioidaan, myydään ja tarjoillaan? Miten juomia ja ruokaa yhdistetään ja käytetään eri tilanteissa? Miten lähituottajien viinit ja oluet, luomutuotteet ja reilunkaupan tuotteet eroavat tavanomaisista?
Opiskelumateriaali
Ilmoitetaan opintojakson alkaessa; materiaali pääosin Moodlessa ja sitä tuotetaan myös opintojakson aikana.
Opiskelumuodot ja -menetelmät
Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Opiskelijoille lähetetään sähköpostilla ohjeistus opintojaksoon. Opintojakson info luennolla käydään läpi opintojakson tavoitteet, sisältö ja tehtävät ja materiaali. Moodleen tallennetuilla virtuaaliluennoilla käydään läpi opintojakson keskeisiä asioita, kuten eri juomatuoteryhmien ( viinit, oluet ja siiderit) aistinvaraista arviointia, yhdistämistä ruokaan. Lisäksi tehtävä väkevistä juomista. Opintojaksolla on mahdollisuus suorittaa anniskeluosaamistesti, joka on tehtävä valvotuissa olosuhteissa. Muuta osaamista mitataan verkkotesteillä.
Opintojaksoon sisältyy case tehtäviä: kuten perehtyminen käytännössä juomatarjoilutehtäviin tai esim. anniskeluun liittyvien lupa-asioiden ja omavalvontasuunnitelmaan perehtyminen tai juomalistojen laadintaa tms. Opiskelija voi valita painotuksen omaan oppimiseensa. Opintojaksolla on mahdollista edetä omaan tahtiin ja tehtäviä voi tehdä myös parityönä.
Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Voit suorittaa opintojakson työpaikalla kokonaan tai osittain, jos työskentelet anniskelutehtävissä. Ole yhteydessä opintojakson alussa vastuuopettajaan. Sovi työpaikan tai hankkimasi yhteistyöyrityksen kanssa opintojakson opinnollistamisesta osaamistavoitteiden mukaisesti.
Työhön integroitu oppimisväylä:
Voit suorittaa opintojakson omaan tahtiin, ole tarvittaessa yhteydessä opettajaan.
Opiskelijan työmäärä
Anniskelupassi 1 op
Miedot juomat ( siideri, olut, viinit) ja ruoka Luennot, materiaali ja verkkotesti 1 op
Väkevät juomat tehtävä ja verkkotesti 1 op
Case tehtävä 7työskentely anniskelutehtävissä 2 op
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija osaa a. käyttää johdonmukaisesti ammattikäsitteitä juomien suositteluun, valintaan, tarjoiluun ja aistinvaraiseen arviointiin liittyvissä tehtävissä b.etsiä tietoa alan keskeisistä tiedonlähteistä c. hahmottaa tehtäväkokonaisuuksia anniskeluun, juomien tarjoiluun, suositteluun ja arviointiin liittyvissä tehtävissä d. toimia asiakkaiden, käyttäjien, kohderyhmien kanssa g. perustella toimintaansa oman alan eettisten periaatteiden mukaisesti
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Itsearviointi, vertaisarviointi, opettajan palaute, työelämäpalaute mahdollisuuksien mukaan case tehtävistä.
Anniskelupassi 1 op: hyväksytty/ hylätty
Verkkotestit: 1-5
Case tehtävien arviointi 1-5
Tehtävät 1-5
Hylätty (0)
Opiskelija ei osaa
a. käyttää juomatietouteen liittyviä ammattikäsitteitä
b. ei osaa käyttää luotettavia tietolähteitä
c. ei suoriudu työtehtävissä ja vaatii paljon ohjausta
d. ei osaa huomioida asiakkaita ja kohderyhmiä toiminnassaan
g. anniskeluun liittyvät eettiset periaatteet eivät ole hallinnassa
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)
Opiskelija osaa
a. käyttää anniskeluun ja juomiin liittyviä ammattikäsitteitä ja näyttää tietoperustaan liittyvän osaamisensa
b. käyttää tiedonhaun perustekniikoita yksittäisissä tilanteissa
c. suoriutua yksittäisistä tehtävistä
d. ottaa huomioon toiminnassaan asiakkaat, käyttäjät ja kohderyhmät
g. toimia oman alan eettisten periaatteiden mukaisesti
Arviointikriteerit, hyvä (3-4)
Opiskelija osaa
a. käyttää johdonmukaisesti anniskeluun ja juomiin liittyviä ammattikäsitteitä
b. etsiä tietoa alan keskeisistä ja luotettavista tiedonlähteistä
c. hahmottaa anniskeluun ja juomatietouteen liittyviä tehtäväkokonaisuuksia
d. toimia asiakkaiden, käyttäjien, kohderyhmien kanssa
g. perustella toimintaansa oman alan eettisten periaatteiden mukaisesti
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa
a. käyttää asiantuntevasti anniskeluun ja juomiin liittyviä ammattikäsitteitä
b. etsiä tietoa keskeisistä ja luotettavista tietolähteistä tiedonhankintaprosessin mukaisesti
c. suoriutua sujuvasti anniskeluun liittyvistä tehtäväkokonaisuuksista
d. perustella toimintaansa asiakas-, käyttäjä- ja kohderyhmätilanteissa
g. soveltaa oman alan eettisiä periaatteita tilanteen mukaan
Esitietovaatimukset
Ei edellytä aiempaa osaamista