Kustannus- ja kannattavuuslaskenta (5 op)
Toteutuksen tunnus: MR00AF05-3008
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
-
15.08.2020 - 04.09.2020
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
- Ajoitus
-
31.08.2020 - 25.10.2020
Toteutus on päättynyt.
- Opintopistemäärä
- 5 op
- Lähiosuus
- 0 op
- Virtuaaliosuus
- 5 op
- Toteutustapa
- Etäopetus
- Yksikkö
- Matkailu-, ravitsemis- ja nuorisoalan koulutusyksikkö
- Toimipiste
- E-kampus
- Opetuskielet
- suomi
- Koulutus
- Matkailu- ja palveluliiketoiminnan koulutus
- Opettajat
- Tiina Tuovinen
- Vastuuopettaja
- Tiina Tuovinen
- Ryhmät
-
MRKT19SVMatkailu- ja palveluliiketoiminta, verkkototeutus
-
MRMI19SVMatkailu- ja palveluliiketoiminta, verkkototeutus
- Opintojakso
- MR00AF05
Tavoitteet
Osoitat perehtyneisyyden kustannuslaskentamenetelmiin ja kannattavuuslaskentaan. Harjoittelet suoritekohtaisten kustannusten ja kannattavuuden selvittämistä sekä hinnoittelua erilaisia tuotekalkyyleja ja kannattavuus- ja hinnoittelulaskelmia laatimalla. Osoitat perehtyneisyytesi taloussuunnittelun ja budjetoinnin merkitykseen tulosyksikön toiminnalle ja osaat tulkita ja seurata budjettia ja laatia esimerkkibudjetin pienelle yritykselle.
Sisältö
Mitä ovat kustannuslaskentamenetelmät ja kannattavuuslaskenta? Miten selvitetään suoritekohtaiset kustannukset ja kannattavuus? Miten lasketaan erilaisia tuotekalkyyleja sekä kannattavuus- ja hinnoittelulaskelmia? Mikä on budjetoinnin merkitys tulosyksikölle? Miten budjettia tulkitaan ja seurataan, miten se laaditaan?
Opiskelumateriaali
Opiskelun oheiskirjallisuutena voit käyttää esim. seuraavia kirjoja:
Tomperi Soile. Kustannus- ja kannattavuuslaskenta. Yrityksen taloushallinto 3. Edita.
Heikkilä Pekka - Saranpää Timo: Hotelli- ja ravintola-alan sisäinen laskentatoimi, Restamark.
Alhola Kari – Lauslahti Sanna: Laskentatoimi ja kannattavuuden hallinta, WSOY.
Lisäksi on Learnissa oleva opiskelumateriaali.
Opiskelumuodot ja -menetelmät
Itsenäinen suoritustapa verkkototeutuksena, itsenäisesti suoritettavat oppimistehtävät (laskuharjoitukset) ja itsenäinen aiheeseen tutustuminen.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija osaa a. käyttää johdonmukaisesti kustannus- ja kannattavuuslaskennan käsitteitä b. etsiä tietoa alan keskeisistä tiedonlähteistä c. hahmottaa tehtäväkokonaisuuksia e. käyttää keskeisiä oman alan malleja, menetelmiä, ohjelmistoja ja tekniikoita
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Opintojaksolla on kolme eri tyyppistä arvioitavaa tehtävää, laskutehtävät, verkkotentti ja raportti työelämän käytännöistä koskien kustannus- ja kannattavuuslaskentaa. Tehtävien arviointien painotukset sovitaan yhdessä opintojakson alkaessa. Tehtävät arvioidaan asteikolla 1-5.
Esitietovaatimukset
Ei edellytä aiempaa osaamista