Cost and profitability accounting (5 cr)
Code: MR00AF05-3008
General information
- Enrollment
-
15.08.2020 - 04.09.2020
Registration for the implementation has ended.
- Timing
-
31.08.2020 - 25.10.2020
Implementation has ended.
- Number of ECTS credits allocated
- 5 cr
- Local portion
- 0 cr
- Virtual portion
- 5 cr
- Mode of delivery
- Distance learning
- Unit
- Department of Tourism, Hospitality Management and Youth Work
- Campus
- Ecampus
- Teaching languages
- Finnish
- Degree programmes
- Degree Programme in Tourism and Service Business
- Teachers
- Tiina Tuovinen
- Teacher in charge
- Tiina Tuovinen
- Groups
-
MRKT19SVTourism and service business, online studies
- Course
- MR00AF05
Objective
You show familiarity with cost accounting methods and profitability accounting. You practice calculating product and service costs, profitability and pricing. You understand the meaning of financial planning and budgeting for a profit centre. You are able to read and follow a budget and are able to draw up a budget for a small business.
Content
What are the methods for cost and profitability accounting? How do you find out the product and service costs and profitability? How do you make different kinds of product calculations and profitability and cost accountings? What is the meaning of budgeting for an enterprise? How do you read and follow a budget, and how do you draw up a budget?
Course material
Opiskelun oheiskirjallisuutena voit käyttää esim. seuraavia kirjoja:
Tomperi Soile. Kustannus- ja kannattavuuslaskenta. Yrityksen taloushallinto 3. Edita.
Heikkilä Pekka - Saranpää Timo: Hotelli- ja ravintola-alan sisäinen laskentatoimi, Restamark.
Alhola Kari – Lauslahti Sanna: Laskentatoimi ja kannattavuuden hallinta, WSOY.
Lisäksi on Learnissa oleva opiskelumateriaali.
Study forms and methods
Itsenäinen suoritustapa verkkototeutuksena, itsenäisesti suoritettavat oppimistehtävät (laskuharjoitukset) ja itsenäinen aiheeseen tutustuminen.
Evaluation scale
1-5
Assessment criteria, good (3)
Students can a. use professional vocabulary systematically. b. look for information in the key information sources of the field. c. identify interrelated tasks. e. use the key models, methods, software and techniques of the professional field.
Assessment methods and criteria
Opintojaksolla on kolme eri tyyppistä arvioitavaa tehtävää, laskutehtävät, verkkotentti ja raportti työelämän käytännöistä koskien kustannus- ja kannattavuuslaskentaa. Tehtävien arviointien painotukset sovitaan yhdessä opintojakson alkaessa. Tehtävät arvioidaan asteikolla 1-5.
Qualifications
No prerequisites