Management and entrepreneurship in health care (5 cr)
Code: SH00AD01-3028
General information
- Enrollment
-
14.12.2020 - 14.01.2021
Registration for the implementation has ended.
- Timing
-
11.01.2021 - 18.06.2021
Implementation has ended.
- Number of ECTS credits allocated
- 5 cr
- Local portion
- 2 cr
- Virtual portion
- 3 cr
- Mode of delivery
- Blended learning
- Unit
- Department of Health Care and Emergency Care
- Campus
- Kotka Campus
- Teaching languages
- Finnish
- Degree programmes
- Degree Programme in Nursing
- Teachers
- Katja Villikka
- Teacher in charge
- Katja Villikka
- Groups
-
SHKT19KPNursing, full-time studies
- Course
- SH00AD01
Objective
Management and entrepreneurship
• you are able to manage your own actions and understand the meaning of internal entrepreneurship
• you are able to assess the resources of a team, and prioritize tasks and related responsibilities
• you understand the meaning of leadership/management in nursing
• you understand the basis or entrepreneurship in health care and its role as part of the service system
• you understand the meaning of changes in health care and you are able to act in changing situations according to your responsibilities
Quality and safety of social and health services
• you show responsibility for the quality of your nursing work
• you are able to prevent and identify quality deviations in all phases of the treatment process
• you are able to evaluate the quality and methods of nursing in all phases of the treatment process
Content
Management and entrepreneurship
• internal entrepreneurship
• self-management and competence management
• critical self-reflection
• differences between leadership/management styles and theories
• prioritization of tasks and work group leader’s responsibilities and duties
• changes within the health care sector and their influence on the work of an individual employee
• entrepreneurship as a line of work
• possibilities for entrepreneurship in social and health care
• cost-consciousness and cost-efficiency
Quality and safety of social and health services
• legislation, national quality recommendations and requirements; best practice and ethical guidelines
• quality systems and quality control
Evaluation
Assessment criteria level 3, competence during the completion phase.
You know how to
a. use professional vocabulary and concepts in an expert way
c. work as a team member in expert duties and identify and describe the problems of the professional field
f. promote the team’s goal-oriented operation
Course material
Tarvittava materiaali jaetaan Learnissa.
Study forms and methods
Työviikkopohjainen ja opintoja nopeuttava väylä:
Opintojakso on tarkoitettu opintojen loppuvaiheessa oleville opiskelijoille eli sinulla tulee olla noin puolet opinnoista suoritettuna (min. 100 op).
Ennen opintojakson alkua pidetään info viikolla 1, jossa esitellään opintojakson toteuttaminen.
Lähiopetustunnit työjärjestyksen mukaisesti viikoilla 2-10, joka koostuu 15 orientaatiotunnista, joilla käydään läpi aiheet ja oppimistehtävä. Itsenäistä opiskelua 118 tuntia, joka on varattu itsenäisten oppimistehtävien tekemiseen ja annettuun materiaaliin perehtymiseen.
Opintojakson voi suorittaa myös viikoilla 18-26 ns. kesäopintoina. Tarkempi kuvaus tästä kerrotaan infotunilla viikolla 2, kun opiskelija valitsee suorittaako opintojakson viikolla 2-10 vai kesäopintoina.
RDI and work-related cooperation
Opintojakso ei sisällä käytännön harjoittelua.
Timing of exams and assignments
Opintojaksoa ei voi suorittaa tenttimällä, mutta voit toki korottaa arvosanaa täydentämällä oppimistehtäviä saamasi palautteen perusteella. Annetut tehtävät tulee palauttaa annetun aikataulun puitteissa.
International cooperation
-
Student workload
Infotunti 2 h, orientaatiotunnit 15 h ja itsenäinen opiskelu verkossa 118 tuntia (= itsenäinen perehtyminen verkossa annettuun materiaaliin ja oppimistehtävien tekeminen).
Aihekokonaisuus 1: orientaatiotunnit 3 h ja 4 tehtävää resurssi 7 h / tehtävä, yhteensä 31 h
Aihekokonaisuus 2: orienraatiotunnit 3 h ja 5 tehtävää resurssi 5 h / tehtävä, yhteensä 28 h
Aihekokonaisuus 3: orientaatiotunnit 3 h ja 4 tehtävää resurssi 7 h / tehtävä, yhteensä 31 h
Aihekokonaisuus 4: orientaatiotunnit 3 h ja 2 tehtävää resurssi 6 h / tehtävä, yhteensä 15 h
Aihekokonaisuus 5: orientaatiotunnit 3 h ja 5 tehtävää resurssi 5 h / tehtävä, yhteensä 28 h
Course part description
-
Further information
katja.villikka@xamk.fi
Jos haet hyväksi lukua, sisällyttämistä tai aikaisemman osaamisen tunnistamista (AHOT), tee hakemus hyvissä ajoissa ENNEN opintojakson alkua. Pääsääntö hyväksi lukemisessa on, että yrittäjyyden ja johtamisen AMMATTIKORKEAKOULU ja YLIOPISTO tasoisia opintoja voidaan hyväksi lukea osittain, mutta sosiaali- ja terveysalan johtamiseen ja yrittäjyyteen liittyvät asiat tulee sisältyä näihin opintoihin.
Evaluation scale
1-5
Assessment methods and criteria
Arvosana muodostuu kokonaisuudessaan (100 %) oppimistehtävien pohjalta. Opintojaksoon liittyy 20 tehtävää, joista jokaisesta saa arvosanan 0-K5. Näiden keskiarvo muodostaa kokonaisarvosanan opintojaksosta. pohjalta. Oppimispäiväkirjan tehtävät tulee palauttaa sovittuna ajankohtana, jotta ne otetaan arvioitavaksi.
Qualifications
You have proven your competence in the following studies:
Quality and safety of social and health care services 5 ECTS