Skip to main content

Basics of health promotion (5 cr)

Code: HT00DT78-3017

General information


Enrollment

08.11.2021 - 21.11.2021

Timing

10.01.2022 - 18.02.2022

Number of ECTS credits allocated

5 op

Virtual portion

5 op

Mode of delivery

Distance learning

Unit

Department of Health Care and Emergency Care

Campus

Ecampus

Teaching languages

  • Finnish

Seats

20 - 50

Degree programmes

  • Degree Programme in Nursing

Teachers

  • Sari Engelhardt
  • Johanna Koskenniemi

Teacher in charge

Sari Engelhardt

Groups

  • SHKT21SM2
    Nursing, part-time studies

Objective

Health promotion
You can apply the theories on health promotion and evidence-based methods in nursing individuals and communities.
You can assess individuals’ and groups’ needs for health promotion.
You can direct early support for those who need it.
You understand the ethical principles of health promotion.
You know how to plan and carry out interventions for promoting health and the ability to function for individuals and groups in multiprofessional cooperation, with a customer-oriented approach.
You recognize current and new health threats and you are able to include them in the health promotion of customers/patients.

Nutrition
You know how to apply Finnish nutrition and treatment recommendations for different age and target groups in preventing and nursing national diseases.
You know how to integrate nutrional care and guidance into comprehensive nursing in cooperation with a network of multisectoral experts.
You can assess the nutritional status of a customer/patient and refer the customer/patient in the risk of malnutrition to an expert.

Content

Health promotion
How are health and illness defined?
What are the principles of health promotion?
What is the significance of health promotion for national health? (including prevention)
How is health promoted in different municipal fields?
What is the meaning of the norm, resource, and information guidance in health promotion?
How do the ethical principles of health promotion direct planning in social and health care?
How do you take ethics into consideration in health promotion?
What is the connection between lifestyle and health?
How can risk behavior in health issues be recognized and prevented?
How can wellbeing analytics and artificial intelligence be utilized in health promotion?
What kind of registered information and statistics can be utilized in health promotion?
How do you promote the health of a community?
How do you follow and assess health promotion?
How do you apply evidence-based information in health promotion?

Nutrition
What are the national nutrional recommendations directed at different age groups?
How do you apply the contents of nutrional recommendations in everyday food choices and eating?
How do you carry out nutrition treatment and preventive dietary advice according to the Current Care recommendations?

Opiskelumateriaali

Yleisen terveyden edistämisen (3 op) sekä
Ravitsemus ja ravitsemusohjauksen (2 op) materiaalit ovat Learnissa.

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Ei ole käytössä tässä toteutuksessa.

Opintoja nopeuttava oppimisväylä:

Yleisen terveyden edistämisen (3 op) osuuden opintosisällöt opiskellaan itsenäisesti Learnin materiaalien ja tehtävien avulla verkossa.
Ravitsemus ja ravitsemusohjauksen (2 op) osuuden opintosisällöt opiskellaan itsenäisesti Learnin materiaalinen avulla. Suoritustapoihin kuuluu verkkotentti ja tehtäviä.

Voit hakea osaamisen tunnistamista ja tunnustamista opintojakson vastaavilla korkeakouluopinnoilla joko kokonaan tai osittain. Osittaisessa osaamisen tunnistamisessa ja tunnustamisessa suoritat ne osa-alueet, joita ei ole hyväksytty. Suorituksista sovitaan opintojakson vastuuopettajan kanssa.

Työhön integroitu oppimisväylä:
Ei ole käytössä tässä toteutuksessa.

TKI ja työelämäyhteistyö

Ei sisälly.

Tentit ja muut määräajat

Yleisen terveyden edistämisen osuuden numeerisesti arvioitava tehtävä palautetaan annetun määräajan puitteissa.
Ravitsemus ja ravitsemusohjaus -osuudessa on verkkotentti ja tehtäviä opintojakson aikana.

Opiskelijan työmäärä

Opiskelijan on mahdollista suunnitella työskentelynsä niin, että kuormitus (5 x 27 = 135h opiskelijan työtä) jakautuu tasaisesti.

Further information

Opintojakson aloitukseen liittyvän informaation opintojaksolle ilmoittautuneet opiskelijat saavat sähköpostilla ennen opintojakson alkamista.

Evaluation scale

1-5

Assessment methods and criteria

Yleisen terveyden edistämisen osuus (3 op):
- oppimistehtävien suorittaminen opintojakson aikana; myöhästyneitä tehtäviä ei oteta vastaan
- numeerisesti arvioitavan tehtävän suorittaminen määräpäivään mennessä - tehtävän arviointikriteerit annetaan tehtävän yhteydessä

Ravitsemus- ja ravitsemusohjauksen osuus (2 op):
-oppimistehtävien suorittaminen määräaikaan mennessä, arviointi hyväksytty, täydennettävää, hylätty ja osassa numeerinen arviointi. Tehtävien arviointikriteerit annetaan tehtävän yhteydessä.
- verkkotentti arvioidaan numeraalisesti 1-5 hyväksytyn suorituksen osalta ja kaksi uusintaverkkomahdollisuutta. Hyväksyttyyn suoritukseen 50 % oikein.