Skip to main content

Basics of health promotion (5 cr)

Code: HT00DT78-3020

General information


Enrollment

08.11.2021 - 21.11.2021

Timing

07.03.2022 - 27.05.2022

Number of ECTS credits allocated

5 op

Virtual portion

2 op

Mode of delivery

60 % Contact teaching, 40 % Distance learning

Unit

Department of Health Care and Emergency Care

Campus

Kouvola Campus

Teaching languages

  • Finnish

Seats

20 - 35

Degree programmes

  • Degree Programme in Health Care

Teachers

  • Liisa Korpivaara
  • Linda Metsälä
  • Johanna Koskenniemi

Teacher in charge

Liisa Korpivaara

Groups

  • THKV21SP
    Health care, full-time studies

Objective

Health promotion
You can apply the theories on health promotion and evidence-based methods in nursing individuals and communities.
You can assess individuals’ and groups’ needs for health promotion.
You can direct early support for those who need it.
You understand the ethical principles of health promotion.
You know how to plan and carry out interventions for promoting health and the ability to function for individuals and groups in multiprofessional cooperation, with a customer-oriented approach.
You recognize current and new health threats and you are able to include them in the health promotion of customers/patients.

Nutrition
You know how to apply Finnish nutrition and treatment recommendations for different age and target groups in preventing and nursing national diseases.
You know how to integrate nutrional care and guidance into comprehensive nursing in cooperation with a network of multisectoral experts.
You can assess the nutritional status of a customer/patient and refer the customer/patient in the risk of malnutrition to an expert.

Content

Health promotion
How are health and illness defined?
What are the principles of health promotion?
What is the significance of health promotion for national health? (including prevention)
How is health promoted in different municipal fields?
What is the meaning of the norm, resource, and information guidance in health promotion?
How do the ethical principles of health promotion direct planning in social and health care?
How do you take ethics into consideration in health promotion?
What is the connection between lifestyle and health?
How can risk behavior in health issues be recognized and prevented?
How can wellbeing analytics and artificial intelligence be utilized in health promotion?
What kind of registered information and statistics can be utilized in health promotion?
How do you promote the health of a community?
How do you follow and assess health promotion?
How do you apply evidence-based information in health promotion?

Nutrition
What are the national nutrional recommendations directed at different age groups?
How do you apply the contents of nutrional recommendations in everyday food choices and eating?
How do you carry out nutrition treatment and preventive dietary advice according to the Current Care recommendations?

Opiskelumateriaali

Yleisen terveyden edistämisen (3op) osuuden sekä Ravitsemus ja ravitsemusohjaus (2 op) materiaalit ovat Learnissa.

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Yleisen terveyden edistämisen osuus ( 3op) sisältää lähiopetusta (kampuksella ja verkossa), itsenäistä opiskelua ja oppimistehtäviä sekä seminaariopetusta.

Ravitsemus ja ravitsemusohjauksen (2 op) osuuden opintosisällöt opiskellaan itsenäisesti Learnin materiaalinen avulla, laatimalla oppimistehtäviä ja suorittamalla verkkotentti.

Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Ei ole käytössä tässä toteutuksessa.

Työhön integroitu oppimisväylä:
Ei ole käytössä tässä toteutuksessa

TKI ja työelämäyhteistyö

Ei sisälly

Tentit ja muut määräajat

Ilmoitetaan opintojakson alussa

Kansainvälinen yhteistyö

Ei sisälly

Opiskelijan työmäärä

Yleisen terveyden edistämisen osuus 3op eli 81 tuntia
Ravitsemus ja ravitsemusohjaus 2 op on opiskelijan työmääränä 54 tuntia.

Toteutuksen osien kuvaus

Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Yleisen terveyden edistämisen osuus ( 3op) sisältää lähiopetusta (kampuksella ja verkossa), itsenäistä opiskelua ja oppimistehtäviä sekä seminaariopetusta.

Ravitsemus ja ravitsemusohjauksen (2 op) osuuden opintosisällöt opiskellaan itsenäisesti Learnin materiaalinen avulla, laatimalla oppimistehtäviä ja suorittamalla verkkotentti.

Further information

Yleisen terveyden edistämisen osuus: Liisa Korpivaara (liisa.korpivaara(at)xamk.fi)

Ravitsemus ja ravitsemusohjaus: Johanna Koskenniemi (johanna.koskenniemi(at)xamk.fi)

Evaluation scale

1-5

Assessment methods and criteria

Yleisen terveyden edistämisen osuus (3 op):
-oppimistehtävien suorittaminen määräaikojen puitteissa
- numeerisesti arvioitavan tehtävän suorittaminen määräpäivään mennessä - tehtävän arviointikriteerit annetaan tehtävän yhteydessä

Ravitsemus- ja ravitsemusohjauksen osuus (2 op):
-oppimistehtävien suorittaminen määräaikaan mennessä, arviointi hyväksytty, täydennettävää, hylätty ja osassa numeerinen arviointi. Tehtävien arviointikriteerit annetaan tehtävän yhteydessä.
- verkkotentti arvioidaan numeraalisesti 1-5 hyväksytyn suorituksen osalta ja kaksi uusintaverkkomahdollisuutta. Hyväksyttyyn suoritukseen 50 % oikein.