Sosiaalialan vuorovaikutusosaaminen (5 op)
Toteutuksen tunnus: AV00DF82-3006
Toteutuksen perustiedot
- Ajoitus
-
01.08.2022 - 31.12.2022
Toteutus on päättynyt.
- Opintopistemäärä
- 5 op
- Lähiosuus
- 5 op
- Toteutustapa
- Lähiopetus
- Yksikkö
- Vanha_Avoin AMK ja täydennyskoulutus (vanhettu)
- Toimipiste
- Mikkelin kampus
- Opetuskielet
- suomi
- Paikat
- 20 - 60
- Koulutus
- Avoin ammattikorkeakoulu, polkuopiskelijat
- Opettajat
- Mauno Saksio
- Karoliina Rötkö
- Vastuuopettaja
- Karoliina Rötkö
- Ryhmät
-
AVERMIAvoimen erilliskoulutus
-
AVMISO22KPOAvoin AMK, Mikkeli, Sosionomipolku, erillisryhmä
- Opintojakso
- AV00DF82
Tavoitteet
Opintojakson käytyäsi:Hallitset sosiaalisen vuorovaikutuksen tietoperustan.Osaat soveltaa sosiaalisen vuorovaikutuksen tietoperustaa vuorovaikutustaitojen tunnistamiseen ja kehittämiseen sekä ammatillisten vuorovaikutus- ja yhteistyösuhteiden rakentamiseen.Osaat käyttää monipuolisesti vuorovaikutusta ja ilmaisua tukevia menetelmiä.Tunnet monikulttuurisen vuorovaikutuksen ja viestinnän erityspiirteet.Tunnet digitaalisen ympäristön ja verkkoympäristön mahdollisuudet sosiaalialalla.Osaat hyödyntää tieto- ja viestintätekniikan sovelluksia opiskelussa ja tulevissa työtehtävissä tarkoituksenmukaisesti.
Sisältö
Miten voit analysoida vuorovaikutustilanteita tietoperustan avulla?Millaisia menetelmällisiä lähestymistapoja on vuorovaikutustilanteiden rakentamiseen?Miten voit soveltaa erilaisia vuorovaikutusta ja ilmaisua tukevia menetelmiä sosiaalialan käytäntöön?Mitä ovat monikulttuurisen vuorovaikutuksen ja viestinnän erityispiirteet?Miten digitaalinen ympäristö on hyödynnettävissä alan työssä?
Opiskelumateriaali
Materiaalit julkaistaan Learn-oppimisalustalla.
Tentitään seuraava materiaali:
1. Mönkkönen: Vuorovaikutus asiakastyössä.
2.Kivistö & Päykkönen: Sosiaalityö digitalisaatiossa
Mahdollisesti tenttimateriaalia voidaan tarkentaa tai lisätä myöhemmin, ja siitä ilmoitetaan tarvittaessa opintojakson alkaessa.
Opiskelumuodot ja -menetelmät
Opiskelija voi suorittaa opintojakson valitsemalla seuraavista:
1. Työjärjestyspohjainen väylä: osallistuminen luennoille Kampuksella (tai erikseen ilmoitetuissa poikkeustilanteessa verkkoluennoille), luento- ja kirjallisuustentti sekä oppimistehtävät
2. Työhön integroitu väylä: mikäli opiskelijalla on voimassa oleva työsuhde sosiaalialan toimipaikassa ja hän tekee asiakastyötään, hän voi suorittaa opintojakson omassa työssään. Tästä tulee sopia opintojakson opettajien kanssa. Tällöin opiskelija raportoi omaa asiakastyötään annetun tehtäväksiannon mukaisesti sekä suorittaa kirjallisuustentin.
3. Näyttötehtävä: Mikäli opiskelijalla on vuorovaikutusosaamista SoTe-alalta, sinulla on mahdollista suorittaa opintojakso näyttötehtävällä. Tämä edellyttää, että opintojakson opettajat ovat tarkistaneet asianmukaiset dokumentit ja ovat oikeuttaneet näyttötehtävän tekemisen.
KAIKKIEN OPISKELIJOIDEN TULEE OSALLISTUA ENSIMMÄISELLE LUENTOKERRALLE, JOSSA INFORMOIDAAN SUORITUSMAHDOLLISUUKSISTA.
Tenttien ja tehtävien ajoittuminen
Ilmoitetaan opintojakson alkaessa, tentti mahdollisesti Learn-tenttinä.
Opiskelijan työmäärä
Työjärjestyspohjainen väylä: Luennot: 1 op (18 h + ennakkotehtävät), oppimistehtävä 2 op, Luento- ja kirjallisuustentti 2 op
Työhön integroitu väylä: Kirjallinen raportti 3 op ja kirjallisuustentti 2 op
Toteutuksen osien kuvaus
Luento- ja kirjallisuustentin hyväksytty suorittaminen, arviointi 1 - 5, oppimistehtävien hyväksytty suorittaminen, arviointi hyväksytty - täydennettävä.
Opintojakson hyväksytysti suorittaminen edellyttää aktiivista osallistumista kontaktiopetukseen sekä ryhmätyöskentelyyn.
Opintojakson toteutus sisältää myös ennakko/kotitehtävien tekemistä.
Lisätietoja opiskelijoille
Opintojakson yhtenä oppimistehtävänä on pienryhmätehtävä, mikä tehdään itsenäisesti. Opiskelijan tulee osallistua ryhmän työskentelyyn ja ryhmätehtävien käsittelyyn opintojaksolla vastuullisesti ja aktivisesti.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, hyvä (3)
a. Osaat käyttää johdonmukaisesti ammattikäsitteitä. b. Osaat etsiä tietoa alan keskeisistä tiedonlähteistä. c. Osaat hahmottaa tehtäväkokonaisuuksia. d. Osaat toimia asiakkaiden, käyttäjien, kohderyhmien kanssa. e. Osaat käyttää keskeisiä oman alan malleja, menetelmiä, ohjelmistoja ja tekniikoita. f. Osaat toimia tiimin jäsenenä tavoitteellisesti. g. Osaat perustella toimintaasi oman alan eettisten periaatteiden mukaisesti.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Luento- ja kirjallisuustentti 1 - 5
Oppimistehtävä hyväksytty/täydennettävä
Luento- ja kirjallisuustentissä opiskelija osoittaa hallitsevansa ja ymmärtävänsä sosiaalialan ammatilliseen vuorovaikutukseen liittyviä ja vaikuttavia lähestymistapoja, rooleja ja mahdollisuuksia. Hän osoittaa osaamistaan hyödyntää erilaisia tekniikoita viedä vuorovaikutusta eteenpäin erilaisissa asiakastilanteissa ja erilaisten asiakasryhmien kanssa. Opiskelija hahmottaa digitaalisuuden mahdollisuudet ja haasteet sosiaalialan vuorovaikutuksessa.