Siirry suoraan sisältöön

Tutkimusmenetelmät (5 op)

Toteutuksen tunnus: LT00DT60-3004

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

06.04.2022 - 22.04.2022

Ajoitus

29.08.2022 - 31.12.2022

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Liiketalouden koulutusyksikkö

Toimipiste

Savonlinnan kampus

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

0 - 50

Koulutus

  • Degree Programme in Wellbeing Management

Opettaja

  • Tommi Salmela
  • Marja-Liisa Neuvonen-Rauhala

Ryhmät

  • TUSA20SP
    Tradenomikoulutus, turvallisuusala

Tavoitteet

Osaat valita tutkimusongelman ratkaisemiseen sopivan tiedonhankinnan menetelmän ja perustella valintasi. Osaat hankkia ja analysoida tietoa käyttäen tarkoitukseen soveltuvia määrällisiä ja laadullisia menetelmiä. Osaat arvioida tutkimuksen luotettavuutta. Osaat laatia tutkimusraportin.

Sisältö

Miten tutkimusprosessi etenee? Miten määrällistä ja laadullista tutkimusaineistoa analysoidaan? Miten toiminnallinen tutkimus toteutetaan? Miten arvioit tutkimuksen luotettavuutta? Miten raportoit tutkimuksen?

Opiskelumateriaali

Laadulliset menetelmät osio 2,5 op: Luennot, mahdolliset tallenteet Learnissa + kirjallisuus.

Opiskelija hankkii kirjalliseen tehtävään lähdeaineistoksi vähintään kolme laadullisen tutkimuksen menetelmäopasta. E-kirjat ovat sallittuja, muita verkkolähteitä ei hyväksytä.

Esimerkkejä kirjallisuudesta:
Kananen, J. 2014. Laadullinen tutkimus opinnäytetyönä: Miten kirjoitan kvalitatiivisen opinnäytetyön vaihe vaiheelta. Jyväskylä: Jyväskylän ammattikorkeakoulu.
Tuomi, J. & Sarajärvi, A. 2018. Laadullinen tutkimus ja sisällönanalyysi. Uudistettu laitos. Helsinki: Kustannusosakeyhtiö Tammi.
Vilkka, H. 2021, 5. päivitetty painos. Tutki ja kehitä. Juva: PS-Kustannus.
Puusa, A., Juuti, P. & Aaltio, I. 2020. Laadullisen tutkimuksen näkökulmat ja menetelmät. [Helsinki]: Gaudeamus.

Määrälliset menetelmät osio 2,5 op: Luennot, tallenteet Learnissa ja taustalukemistona Heikkillä, Tarja, 2014.Tilastollinen tutkimus, Edita Publishing Oy (saatavana myös e-kirjana).

Yksilölliset oppimisväylät

Opintojakso koostuu kahdesta osa-alueesta, jotka arvioidaan erikseen: laadulliset menetelmät 2,5 op ja määrälliset menetelmät 2,5 op. Molemmissa on erilliset Learn-alustat.

TKI ja työelämäyhteistyö

Opintojaksolla työstetään oman opinnäytetyön empiirisen aineiston hankinnan menetelmiä, aineiston hankintaa ja analyysia.

Tentit ja muut määräajat

Laadullisten menetelmien osio 2,5 op: Teamsissä luennot ja keskustelut sekä Teams-tapaamisten välillä tehtäviä Learn-alustalla + haastattelutehtävä, joka arvioidaan.

Määrällisten menetelmien osio 2,5 op: Tehtäväpaketti, joka sisältää kysymyksiä ja tehtäviä kaikista opintojakson aihealueista.

Opiskelijan työmäärä

Opintojakso 5 op = yhteensä noin 130 tuntia.
- josta laadulliset menetelmät noin 65 tuntia
- määrälliset menetelmät noin 65 tuntia

Lisätietoja opiskelijoille

Opintojakso on opinnäytetyön tekemisen kannalta erittäin tärkeä, ja siitä saa parhaimman hyödyn, kun se on suoritettuna viimeistään hieman ennen oman opinnäytetyöprosessin aloittamista.

Opettajat:
- 2,5 op laadullinen tutkimus (oma Learn-alusta), opettaja Marja-Liisa Neuvonen-Rauhala, marja-liisa.neuvonen-rauhala@xamk.fi.
- 2,5 op määrällinen tutkimus (oma Learn-alusta), opettaja Tommi Salmela, tommi.salmela@xamk.fi.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Lopullinen arvosana laadullisten ja määrällisten menetelmien osa-alueista saatujen arvosanojen keskiarvona, ja jotta se voidaan määrittää, kummastakin osiosta on saatava vähintään arvosana 1. Mikäli keskiarvoksi tulee esimerkiksi 3½, se pyöristetään ylöspäin eli tämän esimerkin tapauksessa arvosanaksi tulisi 4.

Esitietovaatimukset

Tutkimus- ja kehittämisosaaminen (5 op) tai vastaavat tiedot