Puunjalostuksen kemia (5 op)
Toteutuksen tunnus: BI00CX93-3005
Toteutuksen perustiedot
Ilmoittautumisaika
06.04.2022 - 22.04.2022
Ajoitus
29.08.2022 - 21.12.2022
Opintopistemäärä
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Sähkö-, talo- ja biotuotetekniikan koulutusyksikkö
Toimipiste
Savonlinnan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
0 - 40
Koulutus
- Biotuotetekniikan koulutus
Opettaja
- Petteri Paananen
Vastuuopettaja
Petteri Paananen
Ryhmät
-
BISA21KMBiotuotetekniikka, monimuoto
Tavoitteet
Tunnet sulfaattiselluloosan valmistukseen liittyvän kemian sekä niihin liittyviä analyysimenetelmiä.
Tunnet paperinvalmistuksen kemian keskeiset suureet ja kemialliset ilmiöt ja niiden merkityksen paperin valmistuksen kemiaan ja sen hallintaan.
Tunnet paperin jalostuksessa yleisimmin käytettävät täyte- ja lisäaineet ja niiden merkityksen sekä lopputuotteeseen, että paperikoneen ajettavuuteen, että koko koneen hylky- ja kiertovesijärjestelmän toimintaan ja laitteisiin.
Tunnet kemikaalien annosteluun ja sekoittumiseen liittyvät teoriat ja tekniikat.
Tunnet retentiomekanismit ja yleisimmin käytettävät retentioaineet ja –systeemit paperikoneilla.
Ymmärrät prosessin vesikiertojen sulkemisen vaikutuksen kolloidien muodostumiseen paperikoneella.
Tunnet mekanismit saostumien muodostumiseen.
Tunnet keinoja kolloidien ja saostumien haittojen minimoimiseen.
Sisältö
Mitä ovat sulfaattiselluloosaprosessin keittokemikaalit ja niiden reaktiot?
Kuinka keittokemikaalien ominaisuuksia mitataan?
Kuinka määritetään valmiin selluloosan ominaisuuksia?
Mitkä keskeiset suureet vaikuttavat paperikoneen kemiaan?
Miksi täyte- ja lisäaineita käytetään?
Mitä ominaisuuksia ne tuo lopputuotteeseen tai mikä niiden rooli on paperikoneen toiminnalle?
Miten varmistetaan täyte- ja lisäaineiden hyvä sekoittuminen?
Mitä on retentio?
Mitkä tekijät vaikuttavat mekaaniseen, täyteaine -ja kokonaisretentioon?
Mitä kemikaaleja käytetään retention parantamiseen? Miten erilaiset retentioainesysteemit toimivat?
Mitä ovat kolloidit?
Mitkä tekijät aiheuttavat saostumia ja miten niiden ilmenemistä tai haittoja hallitaan?
Arviointiasteikko
1-5