Siirry suoraan sisältöön

Puunjalostuksen kemia (5 op)

Toteutuksen tunnus: BI00CX93-3005

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

06.04.2022 - 22.04.2022

Ajoitus

29.08.2022 - 21.12.2022

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Sähkö-, talo- ja biotuotetekniikan koulutusyksikkö

Toimipiste

Savonlinnan kampus

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

0 - 40

Koulutus

  • Biotuotetekniikan koulutus

Opettaja

  • Petteri Paananen

Vastuuopettaja

Petteri Paananen

Ryhmät

  • BISA21KM
    Biotuotetekniikka, monimuoto

Tavoitteet

Tunnet sulfaattiselluloosan valmistukseen liittyvän kemian sekä niihin liittyviä analyysimenetelmiä.
Tunnet paperinvalmistuksen kemian keskeiset suureet ja kemialliset ilmiöt ja niiden merkityksen paperin valmistuksen kemiaan ja sen hallintaan.
Tunnet paperin jalostuksessa yleisimmin käytettävät täyte- ja lisäaineet ja niiden merkityksen sekä lopputuotteeseen, että paperikoneen ajettavuuteen, että koko koneen hylky- ja kiertovesijärjestelmän toimintaan ja laitteisiin.
Tunnet kemikaalien annosteluun ja sekoittumiseen liittyvät teoriat ja tekniikat.
Tunnet retentiomekanismit ja yleisimmin käytettävät retentioaineet ja –systeemit paperikoneilla.
Ymmärrät prosessin vesikiertojen sulkemisen vaikutuksen kolloidien muodostumiseen paperikoneella.
Tunnet mekanismit saostumien muodostumiseen.
Tunnet keinoja kolloidien ja saostumien haittojen minimoimiseen.

Sisältö

Mitä ovat sulfaattiselluloosaprosessin keittokemikaalit ja niiden reaktiot?
Kuinka keittokemikaalien ominaisuuksia mitataan?
Kuinka määritetään valmiin selluloosan ominaisuuksia?
Mitkä keskeiset suureet vaikuttavat paperikoneen kemiaan?
Miksi täyte- ja lisäaineita käytetään?
Mitä ominaisuuksia ne tuo lopputuotteeseen tai mikä niiden rooli on paperikoneen toiminnalle?
Miten varmistetaan täyte- ja lisäaineiden hyvä sekoittuminen?
Mitä on retentio?
Mitkä tekijät vaikuttavat mekaaniseen, täyteaine -ja kokonaisretentioon?
Mitä kemikaaleja käytetään retention parantamiseen? Miten erilaiset retentioainesysteemit toimivat?
Mitä ovat kolloidit?
Mitkä tekijät aiheuttavat saostumia ja miten niiden ilmenemistä tai haittoja hallitaan?

Arviointiasteikko

1-5