Siirry suoraan sisältöön

Terveyden edistämisen perusteet (5 op)

Toteutuksen tunnus: HT00DT78-3028

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

08.11.2021 - 21.11.2021

Ajoitus

28.03.2022 - 20.05.2022

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

2 op

Toteutustapa

60 % Lähiopetus, 40 % Etäopetus

Yksikkö

Sosiaali- ja terveysalan Savonlinnan koulutusyksikkö

Toimipiste

Savonlinnan kampus

Opetuskielet

  • Suomi

Koulutus

  • Sairaanhoitajakoulutus

Opettaja

  • Päivi Lifflander
  • Sari Pölönen

Vastuuopettaja

Tuulia Litmanen

Ryhmät

  • SHSA21SM
    Sairaanhoitaja, monimuoto

Tavoitteet

Terveyden edistäminen
Osaat soveltaa terveyden edistämisen teorioita ja näyttöön perustuvia menetelmiä yksilöiden ja yhteisöjen hoitotyössä.
Osaat arvioida yksilöiden ja ryhmien terveyden edistämisen tarpeita.
Osaat kohdentaa varhaista tukea sitä tarvitseville.
Ymmärrät terveyden edistämisen eettiset periaatteet.
Osaat suunnitella ja toteuttaa moniammatillisessa yhteistyössä asiakaslähtöisesti terveyden ja toimintakyvyn edistämisen interventioita yksilöille ja ryhmille.
Tunnistat olemassa olevia ja uusia terveysuhkia sekä osaat tuoda ne osaksi asiakkaiden/potilaiden terveyden edistämistä.

Ravitsemus
Osaat soveltaa eri ikä- ja kohderyhmille suunnattuja suomalaisia ravitsemus- ja hoitosuosituksia kansansairauksien ehkäisyssä ja hoidossa.
Osaat integroida ravitsemushoitoa ja –ohjausta osaksi kokonaisvaltaista hoitotyötä yhdessä monialaisen asiantuntijaverkoston kanssa.
Osaat arvioida asiakkaan/ potilaan ravitsemustilaa ja ohjata vajaaravitsemusriskissä olevan asiakkaan/ potilaan asiantuntijalle.

Sisältö

Terveyden edistäminen
Miten terveys ja sairaus määritellään?
Mitkä ovat terveyden edistämisen periaatteet?
Mikä merkitys on terveyden edistämisellä kansanterveydelle? (sisältää prevention)
Miten terveyttä edistetään kuntien eri toimialoilla?
Mitä tarkoittaa terveyden edistämisen normi-, resurssi- ja informaatio-ohjaus?
Miten terveyden edistämisen eettiset periaatteet ohjaavat sosiaali- ja terveysalan suunnittelua?
Miten huomioit eettisyyden terveyden edistämisessä?
Mikä yhteys on elintavoilla terveyteen?
Miten terveyteen liittyvää riskikäyttäytymistä tunnistetaan varhain ja ehkäistään?
Miten terveyden edistämisessä voidaan hyödyntää hyvinvointianalytiikkaa ja tekoälyä?
Minkälaisia rekisteri- ja tilastotietoja voit hyödyntää terveyden edistämisessä?
Miten edistät yhteisön terveyttä?
Miten seuraat ja arvioit terveyden edistämistä?
Miten sovellat näyttöön perustuvaa tietoa terveyden edistämisessä?

Ravitsemus
Mitkä ovat kansalliset, eri ikäryhmille kohdistetut ravitsemussuositukset?
Miten sovellat ravitsemussuositusten sisältöjä asiakkaan arjen ruokavalinnoissa ja ruokailutilanteissa?
Miten toteutat ravitsemushoidon ja ennaltaehkäisevää ravitsemusneuvontaa Käypä hoito -suositusten mukaisesti?

Opiskelumateriaali

Terveyden edistäminen 3 op:
Learn pohjan opiskelumateriaali

Ravitsemus ja ravitsemusohjaus 2 op: Opiskelumateriaali on Learn-alustalla. Suositeltavia lisämateriaaleja Voutilainen ym. 2015. Ravitsemustaito sekä Mutanen ym. 2021 Ravitsemustiede. Duodecim (e-kirja, opiskelijan käytettävissä Kaakkurissa).

Yksilölliset oppimisväylät

Terveyden edistäminen 3op:
1op. Terveyden edistämisen käsitteet, kansanterveys, terveyden edistämisen etiikka, hyvinvointianalytiikka ja tekoäly
2op Yhteisöjen terveyden edistäminen, maailman terveys

RAVITSEMUS JA RAVITSEMUSOHJAUS 2 op:
Opintosisällöt: Eri ikä-ikäryhmien ravitsemussuositukset ja kestävän kehityksen ravitsemus, ravitsemustilan arvioinnin menetelmät, erityisruokavaliot sekä ravitsemusohjaus
Opintosisällöt opiskellaan itsenäisesti Learnin materiaalinen avulla, laatimalla oppimistehtävän ja suorittamalla verkkotentin.

Mikäli sinulla on aiheeseen liittyvää aikaisempaa osaamista, voit hakea hyväksilukua opintojaksoa vastaavalla amk-opinnoilla joko kokonaan tai osittain. Osittaisessa hyväksiluvussa suoritat ne osa-alueet, joista ei ole hyväksilukua, joko muun ryhmän mukana tai verkko-opintoina.

Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Ei ole käytössä tässä toteutuksessa.

Työhön integroitu oppimisväylä:
Ei ole käytössä tässä toteutuksessa

TKI ja työelämäyhteistyö

Terveyden edistäminen:

Ravitsemus: opintojakson sisällön suunnittelussa tehty sidosryhmäyhteistyötä.

Tentit ja muut määräajat

Terveyden edistäminen:
Terveyden edistäminen 3op viikolla 20

Ravitsemus ja ravitsemusohjaus 2 op:
* soveltava tehtävä määräaikaan mennessä
* tentti verkkotenttinä Learn-alustalla. Varsinaisen tentin ja kahden uusintatentin ajankohdat erikseen ilmoitettu.

Opiskelijan työmäärä

Kokonaisuudessaan 135 tuntia, josta

Terveyden edistäminen 81 tuntia opiskelijan työmääränä.

Ravitsemus ja ravitsemusohjaus on 54 tuntia opiskelijan työmääränä.

Toteutuksen osien kuvaus

Terveyden edistäminen 3 op:
1op Terveyden edistämisen käsitteet, kansanterveys, etiikka, hyvinvointianalytiikka ja tekoäly (lähitunnit, oppimistehtävät)
2op Yhteisöjen terveyden edistäminen ja maailman terveys (lähiopetus, verkkotyöskentely, oppimistehtävät)
Verkkotentti 3op

Ravitsemus ja ravitsemusohjaus 2 op:
* Ravitsemuksen analysointi, arviointi ja ohjaus (oppimistehtävä)
* Ravitsemussuositukset, kestävän kehityksen ravitsemus, erityisruokavaliot (verkkotentti)

Lisätietoja opiskelijoille

Terveyden edistäminen 3 op: lehtori Sari.Pölönen, sari.polonen@xamk.fi

Ravitsemus ja ravitsemusohjaus 2 op: lehtori Päivi Lifflander, paivi.lifflander(at)xamk.fi

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arviointi aloittavan sairaanhoitajaopiskelijan osaamistavoitteiden mukainen taso 3. Arvioidaan numeraalisesti asteikolla 1-5.

RAVITSEMUS- JA RAVITSEMUSOHJAUS 2 OP:
-oppimistehtävän suorittaminen määräaikaan mennessä, arviointi hyväksytty / täydennettävää / hylätty. Hyväksyttyyn suoritukseen 75 % oikein
- verkkotentti arvioidaan numeraalisesti 1-5 hyväksytyn suorituksen osalta