Skip to main content

Nutrition for sports and physical activity (5 cr)

Code: FJ00DK76-3003

General information


Enrollment
08.11.2021 - 21.11.2021
Registration for the implementation has ended.
Timing
10.01.2022 - 07.12.2022
Implementation has ended.
Number of ECTS credits allocated
5 cr
Local portion
0 cr
Virtual portion
5 cr
Mode of delivery
Distance learning
Unit
(Department of Sports and Rehabilitation)
Campus
Ecampus
Teaching languages
Finnish
Seats
1 - 60
Degree programmes
Degree Programme in Podiatry
Degree Programme in Physiotherapy
Degree Programme in Physical Education
Teachers
Johanna Vesanto
Teacher in charge
Johanna Vesanto
Groups
FTSA20KP
Physiotherapy, full-time studies
FTSA20SM
Physiotherapy, part-time studies
Course
FJ00DK76
No reservations found for realization FJ00DK76-3003!

Objective

You are able to apply your knowledge of nutrition to support strength and endurance training and weight control.
You are able to apply your knowledge of nutrition when guiding and counseling athletes and people exercising regularly.

Content

What is the relation between nutrition and physical activity?
What is energy metabolism?
How does physical activity affect the need, supply and use of energy?
How does the balance of nutrition and fluid influence the recovery from sports and physical activities?
What aspects of nutrition must be considered, when guiding people in different physical activities?

Evaluation

Students can
- use professional vocabulary and concepts in an expert way in different situations.
- evaluate information sources critically.
- work as team members in working life expert duties and identify and describe the problems of the professional field.
- evaluate operations in client, user and target group situations.
- choose appropriate models, methods, software and techniques according to the purpose and justify these choices.
- promote teams’ goal-oriented operation.
- apply critically the ethical principles of the professional field in different situations.

Course material

Ilander, O., Heikura, I., Hietavala, E., Laakso, M., Manner, L. & Mursu, J. 2021. Liikuntaravitsemus 3.0 (1. painos.). VK-Kustannus Oy.

(tai vanhempi teos Ilander O., Laaksonen M., Lindblad P., Mursu J. 2014. Liikuntaravitsemus. VK- kustannus Oy.)

Rinta M. 2015. Syö, liiku ja kehity. Liikkujan ravitsemus käytännössä. Fitra.

Muu opettajan osoittama materiaali.

Study forms and methods

Jos opiskelijalla on aikaisempia opintoja ravitsemuksesta, voidaan opintojakson eri osia ahotoida.

RDI and work-related cooperation

Ei sisällä varsinaista käytännön harjoittelua. Tehtävät on suunniteltu niin, että niissä vaaditaan myös vähintään kevyttä liikuntaa ja oman ruokavalion tarkkailua.

Timing of exams and assignments

Opintojaksolla on kaksi tenttiä, jotka voi suorittaa oman aikataulun mukaisesti. Tentit arvioidaan hyväksytty - hylätty.

Student workload

Opiskelijan työmäärä 135 tuntia, koostuen kahdesta verkkotentistä, itsenäisesti verkkotehtävistä sekä toisten opiskelijoiden tehtävien referoinnista.

Course part description

Opinnot etenevät aihealueittain:

Ravitsemustieto (1 op)

Energiantarve ja –saanti sekä energiankulutus liikunnan aikana (2 op)

Ravitsemus, nestetasapaino ja palautuminen (2 op)
kestävyysharjoittelun tukena
voimaharjoittelun tukena
painonhallinnassa/ kiinteytyksessä

Evaluation scale

Approved/Failed

Assessment methods and criteria

Osaat
- käyttää asiantuntevasti ammattikäsitteitä.
- arvioida käyttämiäsi tietolähteitä kriittisesti.
- työskennellä ryhmän jäsenenä asiantuntijatehtävissä, työelämässä sekä huomata ja kuvata ammattialan ongelmia.
- arvioida toimintaa asiakas-, käyttäjä- ja kohderyhmätilanteissa.
- valita tarkoituksenmukaiset mallit, menetelmät, ohjelmistot ja tekniikat ja perustella valinnan.
- edistää ryhmän tavoitteellista toimintaa.
- soveltaa kriittisesti oman alan eettisiä periaatteita eri tilanteissa.

Qualifications

Participation in the course requires that the first year studies have been completed or equivalent knowledge and skills gained.

Go back to top of page