Nutrition for sports and physical activity (5 cr)
Code: FJ00DK76-3003
General information
- Enrollment
-
08.11.2021 - 21.11.2021
Registration for the implementation has ended.
- Timing
-
10.01.2022 - 07.12.2022
Implementation has ended.
- Number of ECTS credits allocated
- 5 cr
- Local portion
- 0 cr
- Virtual portion
- 5 cr
- Mode of delivery
- Distance learning
- Unit
- (Department of Sports and Rehabilitation)
- Campus
- Ecampus
- Teaching languages
- Finnish
- Seats
- 1 - 60
- Degree programmes
- Degree Programme in Podiatry
- Degree Programme in Physiotherapy
- Degree Programme in Physical Education
- Teachers
- Johanna Vesanto
- Teacher in charge
- Johanna Vesanto
- Groups
-
FTSA20KPPhysiotherapy, full-time studies
-
FTSA20SMPhysiotherapy, part-time studies
- Course
- FJ00DK76
Objective
You are able to apply your knowledge of nutrition to support strength and endurance training and weight control.
You are able to apply your knowledge of nutrition when guiding and counseling athletes and people exercising regularly.
Content
What is the relation between nutrition and physical activity?
What is energy metabolism?
How does physical activity affect the need, supply and use of energy?
How does the balance of nutrition and fluid influence the recovery from sports and physical activities?
What aspects of nutrition must be considered, when guiding people in different physical activities?
Evaluation
Students can
- use professional vocabulary and concepts in an expert way in different situations.
- evaluate information sources critically.
- work as team members in working life expert duties and identify and describe the problems of the professional field.
- evaluate operations in client, user and target group situations.
- choose appropriate models, methods, software and techniques according to the purpose and justify these choices.
- promote teams’ goal-oriented operation.
- apply critically the ethical principles of the professional field in different situations.
Course material
Ilander, O., Heikura, I., Hietavala, E., Laakso, M., Manner, L. & Mursu, J. 2021. Liikuntaravitsemus 3.0 (1. painos.). VK-Kustannus Oy.
(tai vanhempi teos Ilander O., Laaksonen M., Lindblad P., Mursu J. 2014. Liikuntaravitsemus. VK- kustannus Oy.)
Rinta M. 2015. Syö, liiku ja kehity. Liikkujan ravitsemus käytännössä. Fitra.
Muu opettajan osoittama materiaali.
Study forms and methods
Jos opiskelijalla on aikaisempia opintoja ravitsemuksesta, voidaan opintojakson eri osia ahotoida.
RDI and work-related cooperation
Ei sisällä varsinaista käytännön harjoittelua. Tehtävät on suunniteltu niin, että niissä vaaditaan myös vähintään kevyttä liikuntaa ja oman ruokavalion tarkkailua.
Timing of exams and assignments
Opintojaksolla on kaksi tenttiä, jotka voi suorittaa oman aikataulun mukaisesti. Tentit arvioidaan hyväksytty - hylätty.
Student workload
Opiskelijan työmäärä 135 tuntia, koostuen kahdesta verkkotentistä, itsenäisesti verkkotehtävistä sekä toisten opiskelijoiden tehtävien referoinnista.
Course part description
Opinnot etenevät aihealueittain:
Ravitsemustieto (1 op)
Energiantarve ja –saanti sekä energiankulutus liikunnan aikana (2 op)
Ravitsemus, nestetasapaino ja palautuminen (2 op)
kestävyysharjoittelun tukena
voimaharjoittelun tukena
painonhallinnassa/ kiinteytyksessä
Evaluation scale
Approved/Failed
Assessment methods and criteria
Osaat
- käyttää asiantuntevasti ammattikäsitteitä.
- arvioida käyttämiäsi tietolähteitä kriittisesti.
- työskennellä ryhmän jäsenenä asiantuntijatehtävissä, työelämässä sekä huomata ja kuvata ammattialan ongelmia.
- arvioida toimintaa asiakas-, käyttäjä- ja kohderyhmätilanteissa.
- valita tarkoituksenmukaiset mallit, menetelmät, ohjelmistot ja tekniikat ja perustella valinnan.
- edistää ryhmän tavoitteellista toimintaa.
- soveltaa kriittisesti oman alan eettisiä periaatteita eri tilanteissa.
Qualifications
Participation in the course requires that the first year studies have been completed or equivalent knowledge and skills gained.