Siirry suoraan sisältöön

Hengitys- ja verenkiertoelimistön toiminnan tukeminen (5 op)

Toteutuksen tunnus: FT00DU83-3004

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

06.04.2022 - 22.04.2022

Ajoitus

29.08.2022 - 16.12.2022

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Liikunnan ja kuntoutuksen koulutusyksikkö

Toimipiste

Savonlinnan kampus

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

20 - 40

Koulutus

  • Fysioterapeuttikoulutus

Opettaja

  • Pia Kraft-Oksala

Vastuuopettaja

Pia Kraft-Oksala

Ryhmät

  • FTSA21SM
    Fysioterapeutti, monimuoto

Tavoitteet

Tiedät hengitys- ja verenkiertoelimistön toimintahäiriöiden ja sairauksien syntymekanismeja ja lääkehoidon vaikutuksia.
Osaat kuvata hengitys- ja verenkiertoelimistön toimintahäiriöiden ja sairauksien vaikutuksia yksilön liikkumis- ja toimintakykyyn.
Tiedät sydämen sekä hengitys-ja verenkiertoelimistön toimintahäiriöiden ja sairauksien kuntoutumisen mekanismit ja niiden merkityksen fysioterapiassa.
Osaat käyttää tarkoituksenmukaisia toimintakyvyn ja kuormitustason arviointimenetelmiä fysioterapian toteutuksen perustana.
Tiedät ja osaat tunnistaa sydän- ja hengitysfysioterapiassa huomioitavat riskitekijät.
Osaat käyttää näyttöön perustuvia fysioterapian vaikuttamisen menetelmiä hengitys- ja verenkiertoelimistön fysioterapiassa huomioiden kansalliset ja kansainväliset suositukset.
Tunnet psykofyysisen fysioterapian menetelmiä ihmisen voimavarojen tukemisessa.

Sisältö

Miten otat huomioon hengitys- ja verenkiertoelimistön sairaudet ja niiden vaikutukset toimintakykyyn ja kuntoutumisen mahdollisuuksiin? Miten tunnistat hengitys- ja verenkiertoelimistön sairauksien taustalla vaikuttavia yksilöllisiä tekijöitä?
Miten käytät lääketieteen ja lääkehoidon osaamistasi fysioterapian tukena?
Miten perustelet ja käytät fysioterapeuttisen tutkimisen ja vaikuttamisen keinoja asiakkaan kokonaisvaltaisen toimintakyvyn edistämiseksi hänen elinympäristössään.
Miten suunnittelet, toteutat ja perustelet vuorovaikutuksessa asiakkaan kanssa hänelle soveltuvan, progressiivisesti etenevän, näyttöön perustuvan fysioterapian?
Miten arvioit asiakkaan toimintakykyä, osallistumista ja arjessa selviytymistä sekä henkisiä voimavaroja ja niissä tapahtuvia muutoksia?
Miten edistät toimintakykyä apuvälineiden ja erilaisten teknologisten ratkaisujen avulla?

Opiskelumateriaali

Kauranen, K. Fysioterapeutin käsikirja 2017. (soveltuvin osin), Sanoma Pro.Suomen Sydänliitto ry. 2006: Sepelvaltimotauti ja liikunta, 2007: Sydämen läppäviat ja liikunta, 2006: Sydämen vajaatoimintaja liikunta,2007: Sydämen rytmihäiriöt ja liikunta, 2006: Sydämen siirto ja liikunta, 2007: Sydänpotilaan suorituskyvyn arviointi, 2007. Herrala, H.,Kahrola, T., Sandström, M. 2011. Psykofyysinen ihminen. WSOYpro Oy, Helsinki. Martin, M. ym. 2010. Hengitys itsesäätelyn ja vuorovaikutuksen tukena. Mediapinta. 2010. Muu tunnilla sovittava materiaali

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Osallistut työjärjestyksen mukaiseen opetukseen ja ohjaukseen. Opiskelusi rytmittyvät työjärjestyksen mukaisten ryhmätapaamisten ja itsenäisesti tehtävien oppimistehtävien mukaan. Osa opetuksen toteutuksesta on verkossa

Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Suoritat opintojakson jonkun muun ryhmän mukana tai osittain verkko-opintoina. Perehdyt itsenäisesti Learnissa olevaan materiaaliin ja teet tarvittavat oppimistehtävät ja osallistut ryhmätehtäviin.
Mikäli sinulla on aiheeseen liittyvää aikaisempaa osaamista, voit hyväksilukea opintojakson vastaavalla työkokemuksella tai opinnoilla joko kokonaan tai osittain (osaamisen näyttö, jos ei ole todistusta). Osittaisessa hyväksilukemisessa suoritat itsenäisenä opiskeluna ne osa-alueet, joita ei ole hyväksiluettu.

Työhön integroitu oppimisväylä:
Jos työskentelet terveysalan yrityksessä, organisaatiossa tai korkeakoulun tarjoamassa projektissa, voit suorittaa opintojakson tai moduulin työpaikallasi / projektissa joko kokonaan tai osittain. Tällöin olet yhteydessä opintojakson alussa opintojakson opettajaan ja sovit työpaikallesi/projektille tehtävästä kehittämistehtävästä. Oppiminen edellyttää, että työssäsi perehdyt opintojaksolla käsiteltäviin teemoihin ja hallitset ne sekä teoriassa että käytännössä. Osoitat osaamisesi osaamisen näyttönä, jonka laajuus määräytyy opintojakson oppimistavoitteiden mukaan.

Tentit ja muut määräajat

Opintojakson hyväksytty suorittaminen edellyttää opintojaksoon kuuluvien oppimistehtävien sekä tentin hyväksyttyä suorittamista. Oppimistehtävät arvioidaan hyväksytty / täydennettävä. Tentti arvioidaan asteikolla T1 - K5.

Hyväksytty suoritus edellyttää osallistumista lähiopetukseen .
Lähitunteja 50h. Opetus sisältää luennot, ryhmätehtävät ja käytännön harjoitukset. Itsenäistä opiskelua, oppimistehtävien tekemistä, tenttiin valmistautumista 60 tuntia

Lisätietoja opiskelijoille

Opintojaksoon sisältyvä käytännön harjoittelu sisältyy Fysioterapian menetelmien III:n opintojaksoon.

Arviointiasteikko

1-5

Esitietovaatimukset

Edellytetään 1. lukuvuoden opintojen osaamistavoitteiden mukaista osaamista.