Skip to main content

Basic health promotion and nutrition (5 cr)

Code: HY00EP38-3005

General information


Enrollment

06.04.2022 - 22.04.2022

Timing

29.08.2022 - 30.11.2022

Number of ECTS credits allocated

5 op

Virtual portion

4 op

Mode of delivery

20 % Contact teaching, 80 % Distance learning

Unit

Department of Social Services and Health Care

Campus

Mikkeli Campus

Teaching languages

  • Finnish

Seats

20 - 50

Degree programmes

  • Degree Programme in Nursing

Teachers

  • Haija Kankkunen
  • Sirpa Gardemeister

Groups

  • THMI22KP
    Health care, fulltime studies

Objective

Health promotion
You understand the basis and levels of health and welfare promotion.
You recognize the protective and strengthening factors of individual and community health and global health threats and challenges.
You can search and apply statistical information about the welfare of the population and draw conclusions about public health.
You understand the possibilities of welfare technology in health promotion.
You understand the consequence of health inequalities in the population and you can affect them.
You understand the ethical principles of health promotion.

Nutrition
You know how to apply Finnish nutrition and treatment recommendations for different age and target groups in preventing and nursing national diseases.
You know how to integrate nutritional care and guidance into comprehensive nursing in cooperation with a network of multisectoral experts.
You can take into account sustainable development and ethics in nutritional care and guidance.
You can assess the nutritional status of a customer/patient and refer the customer/patient in the risk of malnutrition to an expert.

Content

Health promotion
What is the basis of welfare and health promotion?
What are the levels of promotion and prevention of health?
What kind of factors protect and strenghten health?
How do you co-operate with the third sector in health and welfare promotion?
What are current global challenges and threats in health promotion?
How you can apply statistical information about the welfare of the population?
What opportunities there are in welfare analytics, health tchnology and artificial intelligence in health promotion?
What kind of consequences are in health inequality and how you can affect them?
How can you take into account ethics in health promotion?

Nutrition
What are Finnish nutrition recommendations for different age groups?
How you apply the contents of nutrition recommendations in dietary habits of the client?
How you can take into account sustainable development and ethics in dietary habits of the client?
How you apply nutrition care and preventive nutrition guidance on the basis of recommendations?

Opiskelumateriaali

Ilmoitetaan infossa sekä Learn-alustalla opintojakson alussa.

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjainen oppimisväylä:

Terveyden edistämisen perusteet (3 op) - osio sisältää luentoja ja case -harjoituksia sekä mahdollisesti opintokäyntejä.
Osalla kontaktitunneista sekä pienryhmätehtävien purkutunneilla on 100% läsnäolovelvoite --> nämä ilmoitetaan infossa.
Tunneilla edellytetään aktiivista osallistumista. Arvioitavat tehtävät ovat sekä itsenäisiä että pienryhmissä tehtäviä (ks. kohta Tentit ja muut määräajat).

Ravitsemus 2 op toteutetaan verkko-opintoina. Opintosisällöt opiskellaan itsenäisesti Learn-alustalle olevien materiaalien avulla. Suoritusmuotona verkkotehtävät.

Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Ei käytössä tällä opintojaksolla.

Työhön integroitu oppimisväylä:
Voit ahotoida opintojakson vastaavilla korkeakouluopinnoilla joko kokonaan tai osittain. Osittaisessa ahotoinnissa suoritat itsenäisenä tai kontaktiopetuksena puuttuvat osa-alueet.

TKI ja työelämäyhteistyö

Opintojakso antaa pohjaa toimia työelämässä.

Mahdolliset työelämävierailijat sekä opintokäynnit.

Tentit ja muut määräajat

Terveyden edistäminen:

Arvioitavat tehtävät ilmoitetaan opintojaksoinfossa sekä Learn- alustalla alussa.
Opintojakso sisältää sekä itsenäisiä tehtäviä että pienryhmätehtävän (ks. lisää Arviointi . kohdasta).

Ravitsemus:
Opintojakson arviointi tapahtuu oppimistehtävillä. Hylätyksi tullut tehtävä on mahdollista täydentää. Oppimistehtävät ovat ajastettuja.

Kansainvälinen yhteistyö

Voi sisältää englannin kielistä materiaalia. Terveyden edistämisen osiossa huomioidaan myös globaali terveys.

Opiskelijan työmäärä

1 opintopiste vastaa 27 tuntia opiskelijan työtä.

Toteutuksen osien kuvaus

Opintojakso koostuu kahdesta erillisestä osiosta (terveyden edistäminen 3 op ja ravitsemus 2op), joissa molemmissa on oma opettaja.

Evaluation scale

1-5

Assessment methods and criteria

Terveyden edistäminen:
. numeerisesti arvioitava pienryhmätehtävä
. itsenäiset tehtävät arvioidaan asteikolla hyväksytty hylätty. Itsenäisest oppimistehtävät voivat korottaa kokonaisarviointia yhden numeron verran.

Ravitsemus- ja ravitsemusohjaus (2 op):
* oppimistehtävät H3-taso
* oppimistehtävä 2 arvioidaan numeraalisesti 1-5, oppimistehtävällä 1 voi korottaa yhden numeron verran

Qualifications

No prerequisites