Basic health promotion and nutrition (5 cr)
Code: AV00EQ19-3001
General information
Timing
02.01.2023 - 31.03.2023
Number of ECTS credits allocated
5 op
Virtual portion
5 op
Mode of delivery
Distance learning
Unit
Open UAS and Continuing education
Campus
Ecampus
Teaching languages
- Finnish
Degree programmes
- Open University
Teachers
- Haija Kankkunen
- Sirpa Gardemeister
- Susanna Suvimaa
Groups
-
AVMISH22SPOVAvoin AMK, Mikkeli, Sairaanhoitaja (AMK), erillispolku verkossa
-
AVLHSH22SPOVAvoin amk, Lähihoitajasta Sairaanhoitajaksi (AMK), erillispolku verkossa
Objective
Health promotion
You understand the basis and levels of health and welfare promotion.
You recognize the protective and strengthening factors of individual and community health and global health threats and challenges.
You can search and apply statistical information about the welfare of the population and draw conclusions about public health.
You understand the possibilities of welfare technology in health promotion.
You understand the consequence of health inequalities in the population and you can affect them.
You understand the ethical principles of health promotion.
Nutrition
You know how to apply Finnish nutrition and treatment recommendations for different age and target groups in preventing and nursing national diseases.
You know how to integrate nutritional care and guidance into comprehensive nursing in cooperation with a network of multisectoral experts.
You can take into account sustainable development and ethics in nutritional care and guidance.
You can assess the nutritional status of a customer/patient and refer the customer/patient in the risk of malnutrition to an expert.
Content
Health promotion
What is the basis of welfare and health promotion?
What are the levels of promotion and prevention of health?
What kind of factors protect and strenghten health?
How do you co-operate with the third sector in health and welfare promotion?
What are current global challenges and threats in health promotion?
How you can apply statistical information about the welfare of the population?
What opportunities there are in welfare analytics, health tchnology and artificial intelligence in health promotion?
What kind of consequences are in health inequality and how you can affect them?
How can you take into account ethics in health promotion?
Nutrition
What are Finnish nutrition recommendations for different age groups?
How you apply the contents of nutrition recommendations in dietary habits of the client?
How you can take into account sustainable development and ethics in dietary habits of the client?
How you apply nutrition care and preventive nutrition guidance on the basis of recommendations?
Opiskelumateriaali
Ilmoitetaan Learn-alustalla opintojakson alussa.
Yksilölliset oppimisväylät
Opintojakso toteutetaan 100% verkko-opintoina. Opintosisällöt opiskellaan itsenäisesti Learn-alustalla olevien materiaalien avulla. Suoritusmuotona ovat verkkotehtävät sekä kokoava tentti.l
Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Ei käytössä tällä opintojaksolla.
Työhön integroitu oppimisväylä:
Voit ahotoida opintojakson vastaavilla korkeakouluopinnoilla joko kokonaan tai osittain. Osittaisessa ahotoinnissa suoritat itsenäisinä oppimistehtävinä puuttuvat osa-alueet.
TKI ja työelämäyhteistyö
Opintojakso antaa pohjaa toimia työelämässä.
Tentit ja muut määräajat
Opintojakson numeraalinen (1-5) arviointi tapahtuu oppimistehtävillä sekä kokoavalla tentillä. Hylätyksi tullut tehtävä on mahdollista täydentää. Oppimistehtävät ovat ajastettuja.
Kansainvälinen yhteistyö
Voi sisältää englanninkielistä lähdemateriaalia.
Opiskelijan työmäärä
1 opintopiste vastaa 27 tuntia opiskelijan työtä. Yhteensä 5 op= 130 h.
Toteutuksen osien kuvaus
Opintojakso koostuu kahdesta erillisestä osiosta (terveyden edistäminen 3 op ja ravitsemus 2op), joissa molemmissa on oma opettaja.
Further information
Opintojakso on täysin verkossa toteutettava, joten se vaatii itsenäistä aikataulujen hallintaa ja aktiivista otetta työskentelyyn. Varaa työskentelylle aikaa opintojakson tavoitteiden saavuttamiseksi.
Huomaa, että Terveyden edistäminen (3 op) - osio alkaa myöhemmin kuin Ravitsemus (2 op) -osio.
Tästä annetaan lisätietoa opintojakson alussa katsottavissa olevassa INFO -tallenteessa.
Terveyden edistämisen toinen tehtävä on pienryhmätehtävä.
Evaluation scale
1-5
Assessment methods and criteria
Terveyden edistäminen:
* oppimistehtävät H3-taso
* oppimistehtävä 1 arvioidaan asteikolla hyväksytty -hylätty
* oppimistehtävä 2 on pienryhmä tehtävä ja se arvioidaan numeraalisesti (1-5).
* kokoava tentti arvioidaan numeraalisesti (1-5)
Ravitsemus- ja ravitsemusohjaus (2 op):
* oppimistehtävät H3-taso
* oppimistehtävä 2 arvioidaan numeraalisesti 1-5, oppimistehtävällä 1 voi korottaa yhden numeron verran