Siirry suoraan sisältöön

Arvopaperisijoittaminen 2 – Sijoituspalvelut, verotus ja lainsäädäntö (5 op)

Toteutuksen tunnus: AV00EO29-3004

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

14.03.2023 - 31.03.2023

Ajoitus

23.01.2023 - 03.12.2023

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

5 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Pulse, avoin AMK ja täydennyskoulutus

Toimipiste

E-kampus

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

1 - 20

Koulutus

  • Avoin ammattikorkeakoulu
  • Liiketalouden koulutus

Opettaja

  • Juha Häkkinen

Vastuuopettaja

Juha Häkkinen

Ryhmät

  • VV2022-2023
    Valinnaiset opinnot 2022-2023
  • VV2023-2024
    Valinnaiset opinnot 2023-2024

Tavoitteet

Opintojaksolla käydään lävitse arvopaperisijoittamiseen liittyviä sijoituspalveluja ja niiden sääntelyä sekä sijoittamiseen ja sijoituspalveluihin liittyvän perhe-, perintö- ja vero-oikeuden pääpiirteitä. Opintojakso soveltuu arvopaperisijoittajille, sijoittamisesta kiinnostuneille, sijoituspalvelutehtävissä toimiville ja sellaisiin aikoville.

Erityisen hyvin opintojakso soveltuu jatkoksi opintojaksolle "Arvopaperisijoittaminen 1 – Markkinat, talous ja sijoitustuotteet", laajuus 5 op. Yhdessä tämä opintojakso ja opintojakso "Arvopaperisijoittaminen – Markkinat, talous ja sijoitustuotteet" tarjoavat myös kattavan valmentautumispaketin Finanssiala ry:n auktorisoiman Sijoituspalvelututkinnon (APV1) (www.apvtutkinnot.fi ) suorittamiseksi. Opintojakso noudattaa sijoituspalvelututkinnon opintovaatimuksia ja tenttityyppiä. Se on mahdollista suorittaa omaan tahtiin verkossa opiskellen.

Tavoitteet: Ymmärrät sijoitustuotteiden yleiset veroseuraamukset, joita Sinulle tai asiakkaalle aiheutuu sijoittamiseen liittyvien liiketoimien yhteydessä. Tunnet pääperiaatteet myös muusta omien tai asiakkaan sijoituspäätösten kannalta keskeisistä lainsäädännön määräyksistä, muun muassa perintö- ja lahjaverotuksesta. Pystyt ohjaamaan asiakasta hänen sijoitusvalinnoissaan huomioiden asiakkaan kokonaistilanteen. Hallitset yksityisoikeuden peruskäsitteet; oikeustoimet, edustus, vakuudet, vahingonkorvaus, vakuutus sekä yritystoimintaan liittyvät juridiset peruskäsitteet. Tunnistat sijoittamiseen ja rahanpesuun liittyvät oikeudelliset ja eettiset ongelmatilanteet.

Sisältö

Millaisia ovat sijoituspalvelujen tarjontaa sääntelevät eettiset- ja menettelytapanormit; lainsäädäntö, viranomaisohjeistus ja alan itsesääntely?
Miten sijoittamista verotetaan? Millaisia ovat erilaiset sijoittamisen verokäytännöt sekä sijoittamiseen liittyvät pääoma-, perintö- ja lahjaverotuksen perusteet?
Millaisia ovat eettiseen ja vastuulliseen sijoittamiseen liittyvät lähestymistavat ja toteutusmallit?
Millainen on sijoituspalvelujen tarjoajan vastuu ja hänen velvollisuutensa suhteessa asiakkaisiinsa?

Opiskelumateriaali

Seuraavassa vuoden 2022 toteutuksen materiaali esimerkinomaisesti, vuoden 2023 toteutuksen materiaali vastaa tätä materiaalia tarpeellisin päivityksin:

(TARKASTA vuoden 2023 opintojakson vaatimukset opintojakson Learn-sivuillta viimeistään opintojakson avautuessa. Opiskelumateriaali päivitetään tarpeellisilta osin asiaa koskevien vuoden 2023 vaatimusten ja lainsäädännön mukaiseksi.)

- Pörssisäätiö: ”Sijoittajan vero-opas 2021”. Opas löytyy osoitteesta www.porssisaatio.fi/opetus

- Karttunen, Timo – Laasanen, Hanna – Sippel, Liisa – Uitto, Tero – Valtonen, Marjo: ”Juridiikan perusteet”. SanomaPro 2017, 5.-6. painos. Painettu tai E-kirja.

-Aarnio, Aulis - Kangas, Urpo - Räbinä, Timo: ”Perunkirjoitus ja perinnön veroseuraamukset”. Alma Talent 2020. 9. uudistettu painos. Painettu tai E-kirja.

Turtiainen, Matti: ”Sijoituspalvelut ja asiakas”. Alma Talent 2018, 1. painos. Painettu tai E-kirja.

Opetusmoniste: APS2 Sijoituspalvelujen etiikasta ja sääntelystä. (Saatavilla opintojakson Learn-sivuilta.)

Yksilölliset oppimisväylät

Itsenäinen materiaalien opiskelu ja itsenäinen eteneminen opintojaksolla. Opintokokonaisuuden osa-alueisiin kuuluvat harjoitustentit sekä lopputentti tai -tentit. Kaikki tentit verkkosuorituksina.

Opintojaksolla on monivalintatyyppisiä automatisoituja harjoitustenttejä sekä lopputentti/-tenttejä.

Opintojakso on hyväksytysti suoritettu, kun lopputentissä / -tenteissä vähintään 50% vastauksista on oikein.

TKI ja työelämäyhteistyö

Opintojakso ei sisällä ohjattua työelämäyhteistyötä.

Tentit ja muut määräajat

Tentit suoritetaan verkossa. Tentit voi suorittaa omaan tahtiin ajasta ja paikasta riippumatta. Mahdolliset tarkemmat määräajat ilmoitetaan opintojakson Learn-sivuilla.

Kansainvälinen yhteistyö

Opintojaksoon ei sisälly kansainvälistä yhteistyötä.

Opiskelijan työmäärä

135 tuntia.

Toteutuksen osien kuvaus

Opintojakso jakaantuu kahteen osaan:
A. Sijoittajan verotus sekä perhe- ja perintöoikeus
B. Sijoituspalvelujen etiikka ja sääntely sekä yksityisoikeuden perusteet

Kumpikin osio sisältää omat opintojakson Learn-sivuilla ohjeistetut opintomateriaalit ja harjoitustentit.

Lopputentti sisältää kysymyksiä kummastakin osasta. Opintojakson kokonaisarvosana määräytyy lopputentin perusteella. Opintojakso on hyväksytysti suoritettu, kun lopputentissä yli 50% vastauksista on oikein.

Lisätietoja opiskelijoille

Edeltävä osaaminen: Ei edellytetä, mutta opintojaksojen Perhe- ja jäämistöoikeus, Henkilöverotus, Kansantalous sekä Rahoituslaskelmat ja -instrumentit suorittamisesta on hyötyä. Samoin muista vastaavista tiedoista ja yksityisoikeuden juridisten peruskäsitteiden ja yritystoimintaan liittyvien juridisten peruskäsitteiden hallitsemisesta.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Opintojakson arviointi ja loppuarvosana muodostuvat opintojakson lopputentin perusteella. Jaksoon kuuluu myös oppimista arvioivia ja edistäviä harjoitustenttejä, joiden läpäiseminen on edellytyksenä lopputenttiin pääsemiselle, mutta harjoitustentit eivät vaikuta opintojakson loppuarvosanaan.

Opintojakso on hyväksytysti suoritettu, kun lopputentissä opiskelija saavuttaa yli 50% tentin maksimipistemäärästä.

Loppuarviointi: Lopputentin pistemäärä ja opintojakson arvosana:
0-50 p = 0
51-60 p = 1
61-70 p = 2
71-80 p = 3
81-90 p = 4
91-100 p = 5

Esitietovaatimukset

Ei edellytetä, mutta opintojaksojen Perhe- ja jäämistöoikeus, Henkilöverotus, Kansantalous sekä Rahoituslaskelmat ja -instrumentit suorittamisesta on hyötyä. Samoin muista vastaavista tiedoista ja yksityisoikeuden juridisten peruskäsitteiden ja yritystoimintaan liittyvien juridisten peruskäsitteiden hallitsemisesta.