Profitability in hospitality business (5 cr)
Code: MR00DU60-3005
General information
Enrollment
06.04.2023 - 21.04.2023
Timing
04.09.2023 - 29.10.2023
Number of ECTS credits allocated
5 op
Virtual portion
5 op
Mode of delivery
Distance learning
Unit
Department of Tourism, Hospitality Management and Youth Work
Campus
Ecampus
Teaching languages
- Finnish
Seats
20 - 70
Degree programmes
- Degree Programme in Tourism and Service Business
Teachers
- Tiina Tuovinen
Teacher in charge
Tiina Tuovinen
Groups
-
MRMI22KVTourism and Service Business, online studies
Objective
You show abilities in cost accounting methods and in profitability accounting in hospitality business.
You practice cwith exercises to calculatw the product and service costs, profitability and the price of the services produced.
You show knowhow in financial planning and understand the meaning of budgeting for a profit centre.
You are able to read and follow a budget and are able to draw up a budget for a small business.
Content
What are the methods of cost and profitability accounting?
How to find out the product and service costs and profitability?
How to make different kind of product calculations and carry out profitability and cost accounting?
What is the meaning of budgeting for a profit centre?
How to read and follow a budget and how to draw up a budget?
Opiskelumateriaali
Opintojakson Learn-alustalla oleva materiaali ja muu opettajan osoittama materiaali.
Yksilölliset oppimisväylät
Suoritustapa verkkototeutuksena; itsenäinen eri aihealueisiin tutustuminen ja arvioinnin perustana olevien oppimistehtävien palauttaminen. Opintojakso käynnistyy Teams-aloitusinfolla.
TKI ja työelämäyhteistyö
Opintojaksolla lasketaan matkailu- ja ravitsemisalan yrityksiin sovellettavia kustannus- ja kannattavuuslaskennan harjoituksia.
Tentit ja muut määräajat
Ennakkotehtäviin pohjautuvat Learn-tentit 1 ja 2 suoritettavissa opintojakson toteutuaikana.
Opiskelijan työmäärä
135 h
Evaluation scale
1-5
Assessment methods and criteria
Learn tenttien 1 ja 2 yhteispistemäärän perusteella muodostuva arvosana 1-5/täydennettävä.