Skip to main content

Profitability in hospitality business (5 cr)

Code: MR00DU60-3005

General information


Enrollment

06.04.2023 - 21.04.2023

Timing

04.09.2023 - 29.10.2023

Number of ECTS credits allocated

5 op

Virtual portion

5 op

Mode of delivery

Distance learning

Unit

Department of Tourism, Hospitality Management and Youth Work

Campus

Ecampus

Teaching languages

  • Finnish

Seats

20 - 70

Degree programmes

  • Degree Programme in Tourism and Service Business

Teachers

  • Tiina Tuovinen

Teacher in charge

Tiina Tuovinen

Groups

  • MRMI22KV
    Tourism and Service Business, online studies

Objective

You show abilities in cost accounting methods and in profitability accounting in hospitality business.
You practice cwith exercises to calculatw the product and service costs, profitability and the price of the services produced.
You show knowhow in financial planning and understand the meaning of budgeting for a profit centre.
You are able to read and follow a budget and are able to draw up a budget for a small business.

Content

What are the methods of cost and profitability accounting?
How to find out the product and service costs and profitability?
How to make different kind of product calculations and carry out profitability and cost accounting?
What is the meaning of budgeting for a profit centre?
How to read and follow a budget and how to draw up a budget?

Opiskelumateriaali

Opintojakson Learn-alustalla oleva materiaali ja muu opettajan osoittama materiaali.

Yksilölliset oppimisväylät

Suoritustapa verkkototeutuksena; itsenäinen eri aihealueisiin tutustuminen ja arvioinnin perustana olevien oppimistehtävien palauttaminen. Opintojakso käynnistyy Teams-aloitusinfolla.

TKI ja työelämäyhteistyö

Opintojaksolla lasketaan matkailu- ja ravitsemisalan yrityksiin sovellettavia kustannus- ja kannattavuuslaskennan harjoituksia.

Tentit ja muut määräajat

Ennakkotehtäviin pohjautuvat Learn-tentit 1 ja 2 suoritettavissa opintojakson toteutuaikana.

Opiskelijan työmäärä

135 h

Evaluation scale

1-5

Assessment methods and criteria

Learn tenttien 1 ja 2 yhteispistemäärän perusteella muodostuva arvosana 1-5/täydennettävä.