Basic health promotion and nutrition (5 cr)
Code: HY00EP38-3017
General information
Enrollment
14.03.2023 - 31.03.2023
Timing
02.05.2023 - 31.07.2023
Number of ECTS credits allocated
5 op
Virtual portion
5 op
Mode of delivery
Distance learning
Unit
Department of Social Services and Health Care
Campus
Ecampus
Teaching languages
- Finnish
Seats
20 - 200
Degree programmes
- Degree Programme in Nursing
Teachers
- Päivi Lifflander
- Aila Friis
- Niina Luukkonen
- Tiia Laukkanen
- Pirjo Heimo
- Sari Engelhardt
- Johanna Koskenniemi
- Sirpa Gardemeister
Groups
-
EHKT23KPEmergency Care, full-time studies
-
SHKT23KVMNursing, part-time studies
-
THMI23KPHealth care, fulltime studies
-
SHMI23KVMNursing, online/part-time studies
-
SHSA23KVMNursing, online/part-time studies
Objective
Health promotion
You understand the basis and levels of health and welfare promotion.
You recognize the protective and strengthening factors of individual and community health and global health threats and challenges.
You can search and apply statistical information about the welfare of the population and draw conclusions about public health.
You understand the possibilities of welfare technology in health promotion.
You understand the consequence of health inequalities in the population and you can affect them.
You understand the ethical principles of health promotion.
Nutrition
You know how to apply Finnish nutrition and treatment recommendations for different age and target groups in preventing and nursing national diseases.
You know how to integrate nutritional care and guidance into comprehensive nursing in cooperation with a network of multisectoral experts.
You can take into account sustainable development and ethics in nutritional care and guidance.
You can assess the nutritional status of a customer/patient and refer the customer/patient in the risk of malnutrition to an expert.
Content
Health promotion
What is the basis of welfare and health promotion?
What are the levels of promotion and prevention of health?
What kind of factors protect and strenghten health?
How do you co-operate with the third sector in health and welfare promotion?
What are current global challenges and threats in health promotion?
How you can apply statistical information about the welfare of the population?
What opportunities there are in welfare analytics, health tchnology and artificial intelligence in health promotion?
What kind of consequences are in health inequality and how you can affect them?
How can you take into account ethics in health promotion?
Nutrition
What are Finnish nutrition recommendations for different age groups?
How you apply the contents of nutrition recommendations in dietary habits of the client?
How you can take into account sustainable development and ethics in dietary habits of the client?
How you apply nutrition care and preventive nutrition guidance on the basis of recommendations?
Opiskelumateriaali
Opiskelumateriaali ilmoitetaan Learn-alustalla.
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjainen oppimisväylä ei ole käytössä tällä toteutuksella. Myöskään työhön integroitu oppimisväylä ei ole käytössä. Opintojakso toteutuu täysin verkossa, joten aikatauluja voi suunnitella yksilöllisesti opintojakson toteutusaikana.
Voit hakea osaamisen tunnistamista ja tunnustamista opintojaksoa vastaavilla korkeakouluopinnoilla joko kokonaan tai osittain. Osittaisessa osaamisen tunnistamisessa ja tunnustamisessa suoritat ne osa-alueet, joita ei ole hyväksytty. Suorituksista sovitaan opintojakson vastuuopettajan kanssa.
TKI ja työelämäyhteistyö
Ei sisälly tähän toteutukseen.
Tentit ja muut määräajat
Terveyden edistämisen osiossa numeraalisesti arvioitava oppimistehtävä palautetaan annetun määräajan puitteissa.
Ravitsemuksen osiossa on kirjallinen oppimistehtävä ja numeraalisesti arvioitava tentti.
Kansainvälinen yhteistyö
Opintojaksolla voi olla mukana englanninkielistä materiaalia.
Opiskelijan työmäärä
Opintojakso sisältää 135 tuntia opiskelijan työtä. Opiskelijan on mahdollista suunnitella työskentelynsä niin, että kuormitus jakautuu tasaisesti.
Toteutuksen osien kuvaus
Opintojaksolla on kaksi erillistä sisältöaluetta: Terveyden edistäminen 3 op ja Ravitsemus 2op.
Further information
Opintojakson aloitukseen tarvittava informaatio löytyy opintojakson Learn-alustalla.
Evaluation scale
1-5
Assessment methods and criteria
Opintojakso sisältää oppimistehtäviä ja tentin. Kaikki osiot tulee olla suoritettuna hyväksytysti ennen toteutusajan päättymistä.
Qualifications
No prerequisites